Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vier miljoen mensen dreigen staatloos te worden in India

Vooral de moslimmind­erheid lijkt geviseerd te worden

-

Meer dan vier miljoen inwoners van de Oost-Indiase deelstaat Assam dreigen het Indiase staatsburg­erschap te verliezen. Hun naam werd geschrapt van een voorlopige versie van een nieuw bevolkings­register, zo melden verschille­nden media maandag. Critici vrezen dat met de maatregel de aanzet wordt gegeven voor een “heksenjach­t” op de moslimmind­erheid.

Het nieuwe bevolkings­register is een update van een oude lijst, die sinds 1951 niet meer is aangepast. Naast de nakomeling­en van de mensen die zich op de oorspronke­lijke lijst bevonden, wordt het register ook aangevuld met mensen die kunnen bewijzen dat ze naar Assam waren verhuisd vóór 24 maart 1971, de dag waarop de buurstaat Bangladesh werd opgericht.

Iets meer dan 4 miljoen van 32 miljoen inwoners van de staat voldoen niet aan de administra­tieve vereisten. Ook mensen die meer dan veertig jaar geleden in Assam geboren werden, dreigen daardoor plots hun staatsburg­erschap te verliezen. De meeste betrokkene­n zijn moslims van Bengaalse afkomst.

India zegt dat het met het nieuwe register de illegale migratie vanuit Bangladesh wil aanpakken. Maar tegenstand­ers stellen dat de deelstaat op die manier de staatloos geworden Bengalen wil verdrijven. “Ze dreigen er openlijk mee zich van moslims te ontdoen”, zegt de Bengaalse activist Nazrul Ali Ahmed aan BBC News. “Wat met de Rohingya in Myanmar gebeurde, kan hier ook met ons gebeuren.”

De ambtenaar die verantwoor­delijk is voor het register benadrukt dat het nog maar om een voorlopige versie gaat. Mensen die niet op de lijst staan, zullen niet onmiddelli­jk gedeportee­rd of gearrestee­rd worden, zo klinkt het. Mensen zullen ook de mogelijkhe­id krijgen om vanaf eind augustus bezwaar aan te tekenen.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Mensen schuiven aan om te zien of ze nog geregistre­erd staan in het bevolkings­register.
FOTO EPA-EFE Mensen schuiven aan om te zien of ze nog geregistre­erd staan in het bevolkings­register.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium