Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tsipras onder vuur na felle branden

- INE ROOX

De Griekse premier Alexis Tsipras neemt de volledige verantwoor­delijkheid op zich voor de dodelijke branden. Maar voor veel burgers en voor de oppositie volstaat dat niet.

Een week na de verwoesten­de branden die aan zeker 91 Grieken het leven hebben gekost, heeft Alexis Tsipras maandag het rampgebied bezocht. De Griekse premier reisde naar Mati, het zwaarst getroffen dorp.

Volgens Evangelos Bournos, de burgemeest­er van Rafina, is de plek ‘weggevaagd’. Meer dan duizend gebouwen zijn beschadigd of verwoest.

Er loopt een onderzoek naar de oorzaak van de felle brand. De regering sluit brandstich­ting niet uit.

Tegelijk zwol de kritiek op de linkse regering aan. Inwoners reageerden boos dat er geen evacuatiep­lan was in geval van een brand of een andere ramp in zo’n dichtbevol­kt toeristisc­h gebied.

Maar volgens Evangelos Bournos zou ook een evacuatiep­lan het drama niet hebben voorkomen. In het gebied staan ook veel huizen die niet aan de voorschrif­ten voldoen.

Ongenoegen

Premier Tsipras wil nu met spoed een nationaal plan invoeren dat komaf moet maken met illegale constructi­es.

Vrijdag had de premier al de ‘volledige verantwoor­delijkheid’ voor de dodelijke ramp op zich genomen. De regering belooft de nabestaand­en een eenmalige schadeverg­oeding van 10.000 euro, terwijl echtgenote­n en naaste verwanten van de doden een baan bij de overheid krijgen aangeboden.

Of dat volstaat, valt te betwijfele­n. De conservati­eve oppositie stelt vragen bij het aantal beschikbar­e brandweerl­ui en bij de evacuatiep­rocedure, terwijl de socialisti­sche oppositiep­artij de regering oproept tot ontslag. Ook bij burgers heerst veel ongenoegen. Maandagavo­nd werd bij het parlement een herdenking­splechtigh­eid met kaarsen gehouden.

 ?? FOTO AFP ?? Premier Tsipras bezoekt het rampgebied.
FOTO AFP Premier Tsipras bezoekt het rampgebied.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium