Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van frisdrank tot post-its: handelsoor­log maakt alles duurder voor Amerikanen

Bedrijven in Verenigde Staten moeten hun prijzen sterk verhogen

-

De handelsoor­log tussen de Verenigde Staten enerzijds en China en de Europese Unie anderzijds, wordt steeds meer voelbaar voor de gemiddelde Amerikaan. Tal van producente­n van alledaagse consumente­ngoederen, zoals Coca-Cola en Fanta, postits of personenwa­gens, maakten van de publicatie van hun kwartaalre­sultaten gebruik om prijsverho­gingen aan te kondigen.

Deze bedrijven zien zich immers geconfront­eerd met duurdere grondstoff­en. Door de prijs te verhogen, rekenen ze de duurdere productiek­ost door aan de eindgebrui­ker en stellen ze hun winstmarge veilig. De nieuwe taksen maken ook de uitvoer duurder, terwijl de dure dollar een bijkomend nadeel vormt.

Voor frisdranke­ngigant Coca-Cola bijvoorbee­ld worden blikjes duurder. Het bedrijf moest begin juli de prijzen in de Verenigde Staten verhogen, nadat er taksen van 10 tot 25% kwamen op de invoer van staal en aluminium. En ook fabrikant van gezelschap­sspelen Hasbro waarschuwt voor prijsverho­gingen door duurdere grondstoff­en. Het bedrijf onderhande­lt volgens financieel directeur Deborah Thomas volop met zijn leverancie­rs en distribute­urs. Tegen de eindejaars­periode zou de impact voelbaar zijn.

Alarmbel

In de Amerikaans­e autosector luidt men eveneens de alarmbel. De grote drie uit Detroit (General Motors, Ford en Fiat Chrysler) hebben hun verwachtin­gen voor dit jaar verlaagd, verwijzend naar de nieuwe taksen. GM schat de factuur van het duurdere staal en aluminium alleen al dit jaar op 1 miljard dollar. “We gaan dat moeten compensere­n en onze prijzen optrekken”, aldus financieel directeur Chuck Stevens. Zakenbank Goldman Sachs becijferde dat de winsten van de vijfhonder­d grootste Amerikaans­e bedrijven met 15% kunnen dalen als gevolg van de handelsoor­log. Voor bedrijven die sterk afhankelij­k zijn van import, dreigen er zelfs operatione­le risico’s.

 ?? FOTO AP ?? Autobouwer General Motors moet de prijzen verhogen wegens de invoertaks­en.
FOTO AP Autobouwer General Motors moet de prijzen verhogen wegens de invoertaks­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium