Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Straks geen ‘Journaal’ meer om 18u?

Ultrakorte nieuwsupda­te loopt ook na sportzomer door

- (jdr)

Het WK voetbal en de Tour zijn intussen voorbij, maar toch houdt de VRT nog altijd vast aan de twee minuten durende nieuwsupda­te van 18u die aan de start van de drukke sportzomer werd ingevoerd. Is het klassieke 18u-Journaal bedreigd?

Met de start het WK voetbal, op 14 juni, wijzigde de VRT zijn Journaal-aanbod. Het Journaal om 18u op Eén werd om praktische redenen vervangen door een kort nieuwsover­zicht van zo’n twee minuten. Kwestie van matchen niet te moeten onderbreke­n voor nieuws. Het klassieke Journaal om 18u kreeg daarom “tijdelijk” de naam VRT NWS Update. Althans, zo luidde het toen. Intussen is de sportzomer achter de rug, maar het ultrakorte journaal loopt nog altijd door. “Inderdaad, dat blijft zo tot begin september, zoals voorzien bij de invoering van de VRT NWS Update”, aldus VRT-woordvoerd­er Anne Stroobants. “Binnenkort zullen we de huidige formule evalueren en bekijken of we terugkeren naar een gewoon Het Journaal om 18u.”

Extra deadlines

Inge Vrancken, hoofdredac­teur van Het Journaal bevestigt dat, maar voegt er aan toe dat er nog een andere reden is om dat 6 over 6-Journaal nog een maand te handhaven. “Onderzoek heeft aangetoond dat wie om zes uur ’s avonds naar Het Journaal kijkt, ook nog eens naar Het Journaal op een ander uur kijkt. Om 13u, 19u of naar Het Journaal Laat. Het is dus ook een kwestie van de kosten-batenanaly­se te maken. In

Het Journaal om 18u kruipen behoorlijk wat middelen en het legt onze ploeg ook extra deadlines op. Daarom leek het ons een goed idee, mede in het kader van alle sportevene­menten van deze zomer, om dit nieuwe format aan te bieden. Dat kan meteen ook online mee, waar we meteen een ander publiek dan de klassieke tv-kijker bereiken.”

Of Het Journaal om 18u, dat al 21 jaar bestaat, in deze tijden van besparinge­n bij de openbare omroep nog terugkeert naar zijn oorspronke­lijke tijdstip en lengte, is nog niet zeker. “Bij de evaluatie zullen we de afweging maken. Niet alleen bekijken we of de vroegere formule praktisch en production­eel haalbaar is, maar ook in hoeverre er behoefte aan is bij de kijker. Uiteraard zullen we ook dat onderzoeke­n.”

 ?? FOTO VRT ?? Hanne Decoutere presenteer­t een twee minuten durende VRT NWS Update.
FOTO VRT Hanne Decoutere presenteer­t een twee minuten durende VRT NWS Update.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium