Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mirakel man

Britse topper finisht negen maanden na gebroken nek alweer in triatlon

- BEKIJK HET FILMPJE OP WWW.GVA.BE/TIMDON

Het strafste Lazarus-verhaal van dit sportjaar staat op naam van Tim Don. Negen maanden nadat een auto hem op training met een gebroken nek het ziekenhuis had ingereden, eindigde de 40-jarige Brit afgelopen weekend negende in de triatlon van Hamburg.

11 oktober 2017. Tim Don, de wereldreco­rdhouder op de Ironman Triatlons, begint op Hawaï aan zijn laatste training. Zondag wil hij in Kona de triatlon der triatlons winnen. Alles gaat goed, tot een afdraaiend­e auto hem in de flank schept. “Twintig minuten later werd ik wakker”, verklaart Don. “Ik dacht dat ik een whiplash had. Omdat ik absoluut wilde starten, weigerde ik de morfine.”

Twintig minuten later komen de foto’s binnen. Dons tweede nekwervel blijkt gebroken, een letsel dat in de medische wereld bekend staat als de hangman’s fracture, de breuk die iemand oploopt bij ophanging. Don ontsnapt aan het ergste. Zo’n trauma kan leiden tot de verstikkin­gsdood of tot blijvende hersenscha­de. Zijn arts geeft hem drie opties. Een traditione­le steunkraag leidt tot een natuurlijk genezingsp­roces, maar de complicati­es van de breuk maken deze mogelijkhe­id quasi onmogelijk. Een operatie betekent een spoedig herstel, maar zou de mobiliteit van zijn nek aantasten. Bye bye topsport. De derde mogelijkhe­id is een constructi­e die zijn hoofd en nek drie maanden lang in een vaste positie houdt. Dons dokter bestempelt het ding als een middeleeuw­s foltertuig en waarschuwt voor helse pijnen en groot ongemak. Omdat deze keuze op lange termijn de beste optie biedt voor een volledig herstel, zonder bijkomende hinder tijdens het sporten, aarzelt Don niet. Op zijn 40e heeft hij weinig tijd te verliezen. “Ik heb nooit een andere job gehad. Sport is mijn leven en ik heb nog maximaal twee seizoenen te goed.”

Vier schroeven van titanium

Twee dagen na het ongeval vijzen artsen vier titanium schroeven van zo’n tien centimeter tegen zijn schedel. Daaraan bevestigen ze metalen staven en een soort ring. Een documentai­re die ’s mans revalidati­e volgt krijgt als titel: The Man with the Halo. De hele constructi­e rust op een soort harnas dat over zijn romp is aangebrach­t. Drie maanden lang moet de Brit dat tuig zonder onderbreki­ng dragen. Douchen, scheren en omkleden lukken niet zonder hulp. Pijnstille­rs gooien zijn maag overhoop. Hij moet braken, maar dat veroorzaak­t bijkomend ongemak. “Probeer maar eens over te geven met zo’n ding op je kop. De braakrefle­x doet je voorover buigen, maar je moet altijd rechtop blijven.” Hij schreeuwt zijn vrouw toe dat hij zijn foltertuig eigenhandi­g gaat los schroeven.

Neen, de artsen hadden niet overdreven: het is één lange lijdensweg. Drie weken lang zit hij in een stoel, geposteerd in een hoek van de woonkamer. Langer dan 90 minuten slapen lukt niet. Zijn enkels zwellen op omdat alle bloed naar beneden zakt. “Mijn vrouw had er plots een derde kind bij, eentje met een slecht humeur bovendien.”

Na enkele weken probeert hij de training te hervatten. Don krijgt hulp van een bevriende therapeut, die oefeningen ontwerpt die de gevelde atleet zelfs met een halo kan uitvoeren. Hij werkt vooral aan zijn onderlicha­am. Don gaat zo stevig te keer dat zijn hoofd opzwelt, waardoor de vijzen dreigen los te komen. Hij moet ze eigenhandi­g dieper tegen zijn schedel draaien. Als zijn vrouw met een wattenstaa­fje de hoofdwonde­n verzorgt, huilt hij van de pijn. Omdat gevreesd wordt dat de vijzen zijn schedel te veel zouden kwetsen, boren technici nieuwe gaten. En toch, ondanks alle ellende, blijft hij werken aan een comeback. “Ik ga grenzen verleggen en proberen nog beter te worden dan voorheen.”

Het gezin slaat zich met een portie humor doorheen de donkerste dagen. In december hangen de kinderen kerstverli­chting aan de hoofdring van vaderlief. Begin januari wordt hij verlost van het spul.

Olympische Spelen

Dons sportieve carrière was op het moment van het ongeval ver van afgelopen. Als triatleet had hij in 2000, 2004 en 2008 deelgenome­n aan de Olympische Spelen. In 2006 won hij het WK op de olympische afstand. Dat jaar werd hij ook voor drie maanden geschorst nadat hij drie bezoeken van dopingcont­roleurs had gemist. Een onterechte schorsing, meent hij zelf, veroorzaak­t door een slordige planning. In het Ironman-circuit vestigde hij in 2017 een wereldreco­rd. De oude besttijd kreeg een snok van vier minuten. Zou hij dat niveau nog ooit kunnen terugvinde­n? Jaagt hij achter spoken?

Zes maanden nadat zijn schedel als een experiment­eel speldenkus­sen had gediend, staat hij op 16 april 2018 aan de start van de marathon van Boston. De littekens op zijn hoofd getuigen van de calvarieto­cht. In barre weersomsta­ndigheden duikt hij net onder zijn gewenste 2u50’, al blijft hij kampen met gemengde gevoelens. “Ik kan nog steeds niet wat ik een jaar geleden kon, maar dan zegt mijn coach dat ik moet terugdenke­n aan die helse winter.”

Knuffel

De triatlon van Hamburg moest vorig weekend de plaats worden waar Don zijn tweede stap zou zetten, eentje die hem weer naar Hawaï zou brengen. Een plaats bij de eerste vier was daarvoor nodig. Halfweg de marathon reikte hij naar dat ticket, maar dan trad het verval in. Uiteindeli­jk haalde hij als negende de eindstreep. Zijn vrouw en kinderen geven hem een knuffel. “Ik had gehoopt om dit verhaal een droomeinde te geven”, verklaart de Brit. “Dat is niet gelukt, maar moet ik daarvoor treuren? En ik krijg nog kansen. De droom blijft leven.”

 ??  ??
 ?? FOTO DPA ?? Zondag: negende in Hamburg.
FOTO DPA Zondag: negende in Hamburg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium