Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Niemand meer aan de lijn bij ‘Allo ‘Allo!

- JO DE RUYCK

Al ontelbaar vaak herhaald en toch kan ‘Allo ‘Allo! nog altijd op een schare trouwe kijkers rekenen. Zelfs middenin een hete zomer en op een kleine zender zoals CAZ. Wat veel fans zich niet realiseren, is dat er nauwelijks nog iemand zou opnemen als je naar ‘Allo ‘Allo! zou bellen. Tien van de belangrijk­ste acteurs zijn ondertusse­n al overleden.

Drie keer per dag zendt Medialaan-zender CAZ dezer dagen de Britse komische reeks ‘Allo ‘Allo! uit, samen goed voor zo’n 60.000 kijkers. Nog altíjd 60.000, want de reeks over het verzet in de Tweede Wereldoorl­og is ondertusse­n eindeloos heruitgezo­nden. De eerste aflevering­en dateren dan ook van 1982 en de serie hield er tien jaar en 85 episodes later mee op in 1992.

‘Allo ‘Allo! gaat de geschieden­is in als de sitcom met de immens populaire, almaar terugkeren­de zinnetjes: You stupid woman!. Of: It is I, LeClerc. Of nog: Good meurning en het guitige Ze Madonna with ze big boobies. Je hoeft niet eens een onvoorwaar­delijke fan te zijn om de oneliners uit het hoofd te kennen. Maar zo onsterfeli­jk de zinnetjes, zo vergankeli­jk het leven van de acteurs die er hun personages gestalte mee gaven. Van de centrale cast van zo’n vijftien acteurs, zijn inmiddels al tien boegbeelde­n overleden.

Adieu René

Het meest opvallende verlies leed de serie in 2017 met Gordon Kaye, de man die van begin tot einde de rol van René Artois speelde. René, de cafébaas, bon vivant en vrouwenlie­fhebber die tegen heug en meug de spil vormt van een verzetsnet­werk. Toen Kaye op z’n 75ste overleed, was hij al sinds zijn laatste tv-optreden in 2004 uit de belangstel­ling verdwenen. ‘Allo ‘Allo! was zijn chef-d’oeuvre, hoewel hij eerder ook een rol speelde in die andere legendaris­che reeks, Coronation Street.

Edith, de echtgenote die René ook in de aflevering van vanavond gegarandee­rd zal bedriegen met een van zijn serveerste­rs, is al veel langer niet meer onder de levenden. Carmen Silvera bereikte na ‘Allo ‘Allo! nooit nog de faam die ze aan de reeks overhield, ook al toerde ze nog jaren door Groot-Brittannië met de comedyshow You Only Live Twice. Dat was Silvera niet gegeven. In 2001 kreeg ze longkanker en het jaar daarop overleed ze, 80 jaar oud. Vlak voor haar dood ging Gordon Kaye haar nog opzoeken.

Twee jaar na Edith verloor het café van René een van zijn trouwste Duitse klanten: kolonel Von Strohm. In het uniform van de gezellige maar wat naïeve Duitser zat Richard Marner, een acteur die meer in zijn mars had dan zich op zijn kop te laten zitten door de SS-commandant Herr Flick. Marner speelde in zijn jonge jaren zowel naast Humphrey Bogart als Katharine Hepburn en twee jaar voor zijn dood in 2004 – hij werd 82 – acteerde hij nog met Ben Affleck en Morgan Freeman in The Sum of All Fears.

Ook Von Strohms trouwe compagnon, kapitein Geering, is ondertusse­n niet meer. Acteur Sam Kelly (71) overleed in 2014.

Richard Gibson, de man die Herr Flick zijn gemene smoeltje bezorgde, is ondertusse­n 64 en nog altijd actief in het theater, maar zijn hulpje Von Smallhause­n is hij kwijt. Acteur John Mansi werd 83 en overleed in 2010.

Ook generaal Von Klinkerhof­fen zou er niet meer bij zijn, mocht er ooit aan een reünie van de cast worden gedacht. Hilary Minster was pas 55 toen hij in 1999 overleed aan kanker. Op zijn grafsteen staat te lezen: ‘Hij was een nobel man. Hij bracht miljoenen aan het lachen’.

Krakkemikk­ige tikker

De Duitsers mogen dan bijna allemaal verdwenen zijn, ook Van Renés ‘Allo ‘Allo!-familie blijft weinig over. Zijn schoonmoed­er, de zeurderige en vooral hardhorige Fanny, stierf in 2003. Rose Hill, die de bedlegerig­e Fanny vertolk-

te, was al 70 toen ze in de serie stapte. Ze draaide mee tot op haar 80ste en verdween daarna grotendeel­s van het toneel. Tot ze op haar 89ste overleed, zat ze in een bejaardent­ehuis voor acteurs.

Ook Jack Haig en Kenneth Connor waren niet meer van de jongsten toen ze in ‘Allo ‘Allo! speelden. Haig was het soort acteur dat heel zijn leven lang bijrollen speelde, maar met Monsieur LeClerc had hij een iconische treffer te pakken. De sjoemelaar van het verzet die zich constant maar zonder veel succes vermomde, was in 1989 pas 76 geworden toen hij stierf. Connor – begrafenis­ondernemer Monsieur Alphonse met de dicky ticker – stierf in 1993, een jaar na het afronden van de reeks op 75-jarige leeftijd. Niet aan een krakkemikk­ige tikker, wel aan kanker.

De laatste in het rijtje die niet meer naar de herhalinge­n van ‘Allo ‘Allo! kan kijken is Roger Kitter, volbloed Brit maar toch bekend geworden als de Italiaanse kapitein Bertorelli. Kitter was slechts 65 toen hij overleed. Net als voor de meeste van zijn collega-acteurs uit de reeks geldt dat ‘Allo ‘Allo! de belangrijk­ste rol van zijn acteercarr­ière was.

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Mocht er ooit aan een reünie van de cast van ‘Allo ‘Allo! gedacht worden, zou dat zonder tien van de belangrijk­ste acteurs van de Britse sitcom zijn.
FOTO BELGA Mocht er ooit aan een reünie van de cast van ‘Allo ‘Allo! gedacht worden, zou dat zonder tien van de belangrijk­ste acteurs van de Britse sitcom zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium