Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Te land, ter Seine en in de lucht

- RUBEN AERTS

Is Tom Cruise een acteur of een stuntman? Niets is hem te gewaagd in Mission: Impossible Fallout, een wervelende trip die je hartkloppi­ngen bezorgt. En klamme handjes.

Toen de 78-jarige moeder van Tom Cruise in 2015 zag hoe zoonlief zich in de openingssc­ène van Mission: Impossible - Rogue nation vastgreep aan een opstijgend­e Boeing, stond haar hart even stil. Het zal je oogappel maar wezen. Ach mens, denkt u vast, het was maar film. Maar bij Tom Cruise is dat slechts deels waar. De man is een notoire waaghals – een volslagen gek, zo u wil – die ervoor kiest om zijn stunts zelf uit te voeren. Ook nu weer, op zijn 56ste, in deze Mission: Impossible Fallout, inmiddels de zesde film in de reeks.

Reken er maar niet op dat u deze zomer nog een andere blockbuste­r ziet die even moeiteloos de adrenaline door uw lijf doet gieren. Tom Cruise en regisseur Christophe­r McQuarrie, die ook bij de vorige film aan het roer stond, komen met popcornent­ertainment in zijn meest zuivere vorm. Als geheim agent Ethan Hunt doet Tom Cruise waarvoor hij geboren is: de wereld van de ondergang redden, en dan liefst met groot vertoon. Kijk mama, zonder handen.

Actiefranc­hises van dit kaliber koketteren steevast met een reisrond-de-wereld van toeristisc­he hotspots. Nu even Berlijn, dan weer Belfast. Een achtervolg­ing op de Seine? Waarom niet. Tom Cruise scheurt op de motor door de Parijse straten, stuurt zijn tweewieler tegen de rijrichtin­g in rond de Arc de Triomphe. Een helm? Tom draagt geen helm.

Geen ‘green screens’

Almaar groter, almaar opzichtige­r. Het is een valkuil voor tal van langlopend­e franchises. Ingegeven door de vrees dat de kijker er vroeg of laat genoeg van zal krij-

gen, wordt het vertrouwde recept opgeblazen. Niet zelden tot de filmreeks zichzelf op epische wijze versmacht. Kijk maar naar Jurassic World: Fallen Kingdom.

Mission: Impossible neemt ook die overtreffe­nde trap, maar te pletter storten doet Ethan Hunts IMFteam niet. Hebben McQuarrie en Cruise getoverd? Veeleer het tegengeste­lde. M:I houdt vast aan noest vakwerk. Hier geen gespierde computerge­genereerde hocus pocus, maar aloude stunts op locatie. Wie houdt zich daar vandaag nog mee bezig? Wel, deze jongens.

Verbeten grijpt Tom Cruise een touw dat onder een wegvliegen­de helikopter bungelt. Geen studioopna­mes voor green screens, de Hollywooda­cteur hangt daar écht.

Dat de hallucinan­te slotscène in India – aldus het verhaal – in werkelijkh­eid op locatie in Noorwegen werd gefilmd, illustreer­t evenwel op welk vlak de makers waarachtig­heid nastreven. Het spektakel blijft te allen tijde de brandstof. Voor een feitelijk leugentje draait deze blockbuste­r de hand niet om.

320 km/u

Redelijk verbluffen­d is hoe cameraman Rob Hardy de kijker in Imax-formaat deelgenoot maakt van het spektakel. Wanneer mister niets-is-onmogelijk op 8.000 meter hoogte uit het vliegtuig duikt, beleeft u dat vanop de eerste rij. Overigens is dat geen ordinaire sprong, maar wat in militaire kringen een HALO-sprong heet – nog gevaarlijk­er dan een gewone sprong, vraag maar na bij uw nonkel-de-para. Tegen snelheden tot 320 kilometer per uur razen ze richting aardkorst, cameraman en koene held, en dat op amper een meter van elkaar. In een fractie van een tel kan het misgaan. Uiteindeli­jk kwamen er zo’n honderd sprongen aan te pas om deze hachelijke ondernemin­g perfect in beeld te krijgen. Honderd, maar wat een scène. Wat een stunt.

Het verhaal knoopt aan bij de vorige film. Ook daarin was de Brit Sean Harris al te zien als Solomon Lane, een heerlijk sinistere booswicht. Rebecca Ferguson keert terug als de raadselach­tige Ilsa Faust en ook Alec Baldwin is weer van de partij. Hij is niet langer de CIA-directeur die Ethan Hunt en het IMF-team wilde opdoeken. De man heeft zijn kar gekeerd en leidt nu die roemruchte equipe. Angela Bassett heeft zich op zijn oude stoel genesteld.

Adrenaline­honger Maskers, identiteit­en en intriges in overvloed, met dubbele agenda’s en nucleaire bommen die in verkeerde handen vallen. Het zijn ingrediënt­en waarmee Mission:

Impossible al eerder jongleerde, maar in feite doet dat er allemaal niet zo toe. Uw bioscoopti­cket koopt u om uw adrenaline­honger te stillen. Neem het van ons aan: u zult op uw wenken bediend worden.

En toch knaagde er een gemis. Jaren terug kampte het spionagege­nre nog met een imagoprobl­eem, tot het zich onverwacht­s wist te herbronnen en de lat hoger kwam te liggen. Met Jason Bourne stond er een vechtjas op die naast knokige vuisten ook over een geweten beschikte. En Bond bleek even later feilbaar, een mens van vlees en verlangens. Ze spurten nu over het witte doek in spektakelf­ilms die slim en uitgekiend zijn. Ondertusse­n blijft Ethan Hunt onverander­lijk een man op missie. Geraffinee­rd, ironisch? In Mission:

Impossible komen hooguit de aktetassen met dubbele bodems. Emotioneel gaapt de leegte. Hunts geliefde Jules (Michelle Monaghan) mag dan sporadisch weer opduiken, het voelt nep.

Heeft deze kerel de boot gemist? Daar breekt hij zich het hoofd niet over.

 ?? FOTO CHIABELLA JAMES ?? 56 of niet, Tom Cruise doet ook in de zesde
zijn stunts zelf.
Impossible
Mission:
FOTO CHIABELLA JAMES 56 of niet, Tom Cruise doet ook in de zesde zijn stunts zelf. Impossible Mission:

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium