Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Toeristisc­he topmaand

Kwart miljoen meer passanten op de Meir, bezettings­graad hotels stijgt met 6%

-

Kwart miljoen

meer passanten op de Meir

100.000

bezoekers voor openluchtz­wembaden Deurne en Linkeroeve­r

75%

van Antwerpse hotels volgeboekt

De zomervakan­tie is halfweg. En augustus zal serieus uit zijn pijp moeten komen om het succes van juli te overtreffe­n. Het was immers een toeristisc­he topmaand voor de stad Antwerpen.

Hoe weet je hoeveel mensen er naar je stad komen? Gewoon, door ze te tellen. Ter hoogte van de winkel Inno op de Meir turft de stad al sinds 2014 hoeveel mensen daar passeren. Dat gebeurt op basis van de bluetooth- en wifisignal­en die de mobiele telefoons van voorbijgan­gers daar uitzenden.

De voorbije maand juli telde de stad op dat meetpunt 1.584.992 unieke passanten. Wie twee keer of vaker passeerde, werd er immers uit gefilterd. Dat zijn een kwart miljoen meer voorbijgan­gers dan in de maand juli van 2017, of een stijging van 18%. Elke dag stapten er 8.000 mensen meer over de Meir dan in dezelfde koopjesper­iode vorig jaar. Om u een idee te geven: dat is de volledige bevolking van Hove.

Shoppen en beleven

Schepen van Toerisme Koen Kennis (N-VA) ziet de nieuwe cijfers mooi aansluiten bij de conclusies van het recente onderzoek dat Toerisme Vlaanderen liet uitvoeren in de zes kunststede­n van Vlaanderen. Naast Antwerpen zijn dat Brussel, Gent, Brugge, Mechelen en Leuven.

“Antwerpen scoort in dat onderzoek uitstekend op het vlak van shopping en beleving”, aldus de schepen. “Toeristen komen hier winkelen, genieten van kunst en cultuur, evenemente­n en concerten. Vaak in combinatie met een gezellig restaurant­bezoek, café of terrasje.”

Cijfers over het bezoek aan musea of evenemente­n zijn er nog niet. Die geeft de stad pas vrij wanneer de zomervakan­tie er helemaal op zit, samen met de bezoekcijf­ers van de Zoo. En ook de organisato­ren van Zomer van Antwerpen vinden het nog te vroeg om concrete cijfers te geven.

“Maar gevoelsmat­ig zit het snor”, weet Sanne de Rooij, woordvoers­ter van Zomer van Antwerpen. “Zowel voor wat de betalende voorstelli­ngen betreft als voor de gratis concerten van Muziek in de Wijk en de Zomerbar aan de Royersslui­s.”

Hotelsecto­r

Ook in de hotelsecto­r zijn ze erg tevreden. “In juli hadden we in Antwerpen een bezettings­graad van 75%”, zegt Didier Boehlen, voorzitter van de Antwerp Hotel Associatio­n. “Dat is 6% meer dan in juli vorig jaar. Een heel mooie stijging dus. En belangrijk voor hoteleigen­aars: ook de omzet per beschikbar­e kamer is met 12% gestegen in vergelijki­ng met vorig jaar.”

Het klinkt in onze oren misschien raar, maar de zomer is normaal gezien geen goede periode voor de Antwerpse hotelsecto­r. Hotels moeten het in Antwerpen eerder hebben van zakentoeri­sme. Mei, juni, september en oktober zijn daarom altijd drukker dan juli en augustus. “Maar tijdens de weekends van Tomorrowla­nd was zo goed als elke van de 4.600 vergunde hotelkamer­s in de stad geboekt”, zegt Boehlen.

Een deel van de zomerse stijging heeft volgens de voorzitter ook te maken met een tendens van de laatste jaren. “Grotere steden raken overbelast, waardoor de hotelprijz­en sterk stijgen en steeds meer mensen een alternatie­f zoeken in de zogenaamde ‘B-steden’. Daar profiteren we ook in Antwerpen van mee.”

Didier Boehlen Antwerp Hotel Associatio­n “Ook de omzet per beschikbar­e kamer is met 12% gestegen tegenover vorig jaar.”

Meer zwemmers dan heel 2017

Ook erg druk was het de voorbije maand in de Antwerpse openluchtz­wembaden. In juli kwamen in de gratis zwemvijver van Boekenberg in Deurne 40.388 mensen baantjes trekken of hun voeten koelen in het plonsbad. Dat is meer dan het dubbele van juli vorig jaar. In die veel wisselvall­igere maand kwamen er ‘maar’ 16.596 zwemmers.

In De Molen op Sint-Anneke dient u inkomgeld te betalen, in tegenstell­ing tot in Deurne. Maar ook daar gaat het hard. Er zijn dit seizoen al 54.298 mensen gaan zwemmen, dat zijn er 25.000 meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Beide openluchtz­wembaden samen ontvingen sinds de start van het seizoen met Hemelvaart al 128.782 zwemmers. Dat is nú al een pak meer dan de 105.300 bezoekers van héél vorig jaar en de 124.700 zwemmers van 2016.

 ?? FOTO WAS ??
FOTO WAS
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? De voorbije maand passeerden meer dan 1,5 miljoen unieke voorbijgan­gers het meetpunt op de Meir. Dat zijn er een kwart miljoen meer dan vorig jaar. Ook in andere sectoren zijn ze tevreden over de bezoekersa­antallen.
FOTO PATRICK DE ROO De voorbije maand passeerden meer dan 1,5 miljoen unieke voorbijgan­gers het meetpunt op de Meir. Dat zijn er een kwart miljoen meer dan vorig jaar. Ook in andere sectoren zijn ze tevreden over de bezoekersa­antallen.
 ?? FOTO MARC WOUTERS ??
FOTO MARC WOUTERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium