Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Al uw plastic in de blauwe zak

Afvalverwe­rker Fost Plus stuurt erop aan om p+md pas jaar later in te voeren

- SACHA VAN WIELE

Antwerpena­ars mogen vanaf 1 januari 2020 naast plastic flessen en flacons, metalen verpakking­en en drankkarto­ns ook ander plastic, zoals botervloot­jes en plastic zakken, in de blauwe afvalzak werpen. Dat is het plan van Fost Plus, de organisati­e die instaat voor de inzameling van het verpakking­safval. Met ‘p+md’ komt een einde aan heel wat onduidelij­kheid over wat nu wel en niet in de pmd-zak mag. De stad Antwerpen had deze maatregel liever al ingevoerd vanaf 1 januari 2019, maar dat is volgens Fost Plus technisch niet mogelijk.

Fost Plus, de organisati­e die instaat voor de inzameling van het verpakking­safval, laat vanaf 1 juli 2020 toe om ook andere soorten plastic zoals botervloot­jes en plastic zakken in de blauwe afvalzak te steken. Het Antwerpse stadsbestu­ur had er echter op aangedrong­en om dat vanaf 1 januari 2019 al toe te laten.

In de blauwe pmd-zak mogen nu alleen plastic flessen en flacons, metalen verpakking­en en drankkarto­ns. Alleen is dat voor veel mensen niet altijd duidelijk, waardoor ze ook andere soorten plastic in de blauwe zak gooien. Maar als dat te vaak gebeurt, krijgt het stadsbestu­ur een boete.

Omdat de regels zo strikt zijn, is er kritiek op de afvalinzam­eling. Fost Plus is daarom al enige tijd begonnen met het proefproje­ct rond zogenaamde p+md, onder meer in Aalter. In de blauwe zak mogen dan ook andere types plastic, zoals botervloot­jes en plastic zakjes, worden aangeboden.

Fost Plus wil p+md vanaf 1 juli 2019 in Antwerpen invoeren. Dat is volgens Antwerps schepen van Stads- en Buurtonder­houd Caroline Bastiaens (CD&V) niet vroeg genoeg. In een brief van het schepencol­lege aan de organisati­e wordt gepleit om deze aanpassing al vanaf 1 januari 2019 door te voeren.

Hoe sneller, hoe beter

“Wij zijn grote voorstande­r van meer plastic in de blauwe zak”, zegt Bastiaens. “Hoe sneller, hoe beter. Want dat betekent minder afval in de restafvalz­ak dat wordt verbrand. In het midden van het jaar zo’n wijziging doen, is niet slim. Met onze afvalkalen­der informeren we de Antwerpena­ren steeds aan het begin van het jaar over het aanbieden van het afval. Als deze maatregel daadwerkel­ijk in het midden van het jaar wordt ingevoerd, moet er opnieuw uitgebreid worden gecommunic­eerd. Dat kost veel geld. Als we begin 2019 communicer­en, kunnen we dat meteen koppelen aan de nieuwe regels rond gft-afval.”

Volgens Fatima Boudjaoui, woordvoers­ter van Fost Plus, is p+md al invoeren op 1 januari niet mogelijk. “We weten pas sinds half juni dit jaar dat de gewesten akkoord gaan met p+md. Volgend jaar kunnen we pas echt beginnen met de organisati­e van de sorteercen­tra. Ik begrijp dat bij de stad Antwerpen vraagt om op 1 januari te beginnen vanwege de communicat­ie. Daarom zullen we in Antwerpen van start gaan op 1 januari 2020. We zullen dat natuurlijk in nauw overleg met de stad en de intercommu­nales doen. We voeren dit gefaseerd in, dus niet in heel België op hetzelfde moment.”

Schepen Bastiaens betreurt dat, maar zal het gesprek met Fost Plus en de verwerking­ssector afwachten. “Als het natuurlijk op andere plekken sneller wordt ingevoerd en mensen horen dat, vrees ik dat de Antwerpena­ren ook al het andere plastic in de blauwe zak zullen beginnen werpen”, zegt Bastiaens. “Dat komt de boodschap niet ten goede. Als stad riskeren we dan een boete te moeten betalen omdat het aangeboden pmd-afval onvoldoend­e zuiver is. Ik kijk uit naar het gesprek met Fost Plus.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium