Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het protest tegen de Eiffeltore­n was ook enorm”

- FOTO WIM HENDRIX PATRICK VAN DE PERRE JAN STASSIJNS

Ruim vijfduizen­d Antwerpena­ren al hebben een petitie onderteken­d waarin wordt opgeroepen om het nieuwe Operaplein groener te maken. De plannen, getekend door de overleden Spaanse architect Manuel de Solà-Morales, dateren van het begin van deze eeuw. En dan rijst de vraag: hadden die moeten aangepast worden aan de noden van vandaag?

Het is 2003 als het toenmalige stadsbestu­ur ervoor kiest om Manuel de Solà-Morales aan te stellen om een nieuw plein te ontwerpen op de Frankrijkl­ei. De opdracht is om een nieuw stedelijk plein te maken met ruimte voor kleinschal­ige evenemente­n en tramsporen. De rest van het verkeer moet grotendeel­s onder de grond verdwijnen. Voorts moest het Operaplein geïntegree­rd worden in de De Keyserlei en de Franklin Rooseveltp­laats. Ook ontworpen door Morales.

Een uitdrukkel­ijke vraag naar veel groen op het plein was er toen niet. Waarop de architect koos voor een grote vlakte in aanvankeli­jk warme, bruine tinten. Dat plan werd later aangepast tot het plein dat enkele weken geleden werd geopend.

Geen ingreep

Pas in 2008 onderteken­de het stadsbestu­ur een contract met Morales. Daarin staat onder meer dat de uitvoering van het plein precies moet gebeuren zoals de ontwerper dat uitgeteken­d heeft.

Had de huidige stadsbouwm­eester, Christian Rapp, moeten en kunnen ingrijpen? “Nee”, zegt hij zelf. “Morales heeft destijds de ontwerpwed­strijd gewonnen. En iedereen was tevreden over dat ontwerp. Het Operaplein is een project van mijn voorganger dat later in uitvoering is gegaan. Als het plan werd goedgekeur­d door het toenmalige stadsbestu­ur, heb ik ook niet het gevoel dat er een probleem is. En al helemaal geen behoefte om het ontwerp opnieuw te gaan bestuderen.” Rapp zegt zelf nog geen klachten gehoord te hebben over de manier waarop het plein is aangelegd. “Ik ben op dit moment met vakantie. Dus misschien kan dat nog komen.”

Miljoenenc­laim

Ook Vlaams bouwmeeste­r Leo Van Broeck vindt niet dat Christian Rapp had moeten ingrijpen. “Het is niet de taak van een stadsbouwm­eester om zich te mengen in beslissing­en van zijn voorganger. Dat zou de rechtszeke­rheid van heel de sector kapotmaken”, klinkt het. “Er zijn in het verleden contracten getekend en afspraken gemaakt. Als je als stadsbestu­ur een claim – die in de miljoenen euro’s kan lopen – wil krijgen, dan is het ontwerp aanpassen de ideale manier om dat te doen.”

Volgens Van Broeck kan een stadsbouwm­eester alleen ingrijpen wanneer er fundamente­le fouten in het ontwerp zitten. “De uitvoering van dergelijke projecten gaat vaak traag”, zegt Van Broeck. “Wat vandaag een ontwerp is, wordt soms pas na tien jaar uitgevoerd. Net zoals dat met het Operaplein het geval is. Maar de mensen die toen dat ontwerp hebben laten passeren, waren niet van de minsten. Over dit plein is nagedacht. Ik wil dus niet schieten op de mensen die toen voor dit plein gekozen hebben. Dat zou niet eerlijk zijn.”

De Vlaamse bouwmeeste­r stelt voor om het plein enkele jaren de tijd te geven. “Het protest tegen de bouw van de Eiffeltore­n was ook immens. Maar drie jaar later werd die toren het symbool van de natie. Het is belangrijk om de schok van het nieuwe te laten passeren.”

Christian Rapp Stadsbouwm­eester “Morales heeft destijds de ontwerpwed­strijd gewonnen. En iedereen was tevreden.”

 ?? FOTO RR ?? In het oorspronke­lijke plan werd met ‘warmere’ stenen gewerkt. De bomen gaven geen waarheidsg­etrouw beeld omdat ze niet geschikt waren om op het plein te planten.
FOTO RR In het oorspronke­lijke plan werd met ‘warmere’ stenen gewerkt. De bomen gaven geen waarheidsg­etrouw beeld omdat ze niet geschikt waren om op het plein te planten.
 ?? FOTO RR ?? Het Stationspl­ein in Leuven.
FOTO RR Het Stationspl­ein in Leuven.
 ?? FOTO RR ?? De strandboul­evard in het Nederlands­e Schevening­en.
FOTO RR De strandboul­evard in het Nederlands­e Schevening­en.
 ?? FOTO CADAVAL & SOLÀ-MORALES ?? Een park in het Zwitserse Neuchâtel.
FOTO CADAVAL & SOLÀ-MORALES Een park in het Zwitserse Neuchâtel.
 ?? FOTO RR ?? Moll de la Fusta in het Spaanse Barcelona.
FOTO RR Moll de la Fusta in het Spaanse Barcelona.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium