Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gezocht: uitbaters voor minigevang­enissen

- GEVANGENIS­WEZEN Idee komt overgewaai­d uit het buitenland WERNER ROMMERS

U kan zich vanaf vandaag kandidaat stellen om in ons land een minigevang­enis uit te baten, met plaats voor zo’n vijftien gedetineer­den die een “grote vrijheid van komen en gaan” krijgen. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) noemt ze “transitieh­uizen.” Gedetineer­den worden er klaargesto­omd op hun nakende vrijlating, “zodat de kans verkleint dat ze hervallen.”

Geens wil op termijn honderd plaatsen creëren in verschille­nde transitieh­uizen, verspreid over het ganse land. Het idee komt uit het buitenland overgewaai­d, waar gevangenen al veel langer tegen het einde van hun straf worden overgeplaa­tst naar een soort van gemeenscha­pshuis.

De beveiligin­g is er veel minder streng dan in een gewone gevangenis, “er is een grotere vrijheid van komen en gaan. Al zullen er strenge regels gelden. Gedetineer­den die de regels overtreden, riskeren meteen naar de gevangenis te worden teruggestu­urd”, beklemtoon­t het kabinet van minister van Justitie Koen Geens. Sowieso komen gedetineer­den pas in aanmerking voor een plek in een transitieh­uis, wanneer ze aan bepaalde veiligheid­scriteria voldoen. Waar de minigevang­enissen komen – in een eerste testfase komen er 2 transitieh­uizen, een in Vlaanderen en een in Wallonië, om dan later verder uit te breiden – hangt af van de voorstelle­n die het kabinet nu ontvangt. Al liet Geens al verstaan dat hij het logisch zou vinden dat ze in centrumste­den komen.

Vraag is hoe buurtbewon­ers op de komst van deze transitieh­uizen reageren. “Een goede communicat­ie met de buurt is heel belangrijk, wil deze aanpak een kans van slagen krijgen. Mensen mogen niet het idee krijgen dat ze gevaarlijk­e individuen naast de deur krijgen”, beklemtoon­t N-VAKamerlid en justitiesp­ecialiste Sophie De Wit.

Het is nog onduidelij­k welke organisati­es geïnteress­eerd zijn om dergelijke minigevang­enissen uit te baten. Iedereen kan zich in principe kandidaat stellen. “Er zijn bijvoorbee­ld een aantal vzw’s bezig met thema’s als re-integratie van gevangenen”, klinkt het in justitiekr­ingen. Maar mogelijk komen er ook kandidatur­en uit onverwacht­e hoek. Zo bleek de internatio­nale beveiligin­gsgroep G4S vorig jaar bijvoorbee­ld plots geïnteress­eerd in de uitbating van een Antwerpse daklozenop­vang.

Overbevolk­ing gevangenis­sen

De transitieh­uizen moeten vermijden dat gedetineer­den na een jarenlange gevangenis­straf totaal onvoorbere­id weer in de maatschapp­ij terechtkom­en. Gedetineer­den zullen er daarom van dichtbij worden begeleid door allerhande experts en instanties “en weer zelfstandi­g leren wonen, werk zoeken, relaties aangaan, kortom: opnieuw leren om te functioner­en buiten beveiligde muren”, aldus de minister. Het moet ook de kans verkleinen dat ze hervallen, waarna ze opnieuw in de gevangenis belanden.

Bonden sceptisch

De cipiersvak­bonden bekijken de plannen van Geens met enige achterdoch­t. “Het blijft voor ons allemaal erg onduidelij­k hoe dit systeem in de praktijk zal functioner­en”, klinkt het bij de christelij­ke vakbond. Geens beloofde de vakbonden dat via deze minigevang­enissen de overbevolk­ing in de gewone gevangenis­sen “kan worden teruggedro­ngen.”

Koen Geens Minister van Justitie “Gevangenen zullen weer leren om te functioner­en buiten beveiligde muren.”

 ?? FOTO BELGA ?? Koen Geens meent dat de transitieh­uizen zeker kans op slagen hebben.
FOTO BELGA Koen Geens meent dat de transitieh­uizen zeker kans op slagen hebben.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium