Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het vonnis van Francken

- Dirk Hendrikx Redacteur

Dat Theo Francken (N-VA) werk maakt van het uitwijzen van mensen die hier illegaal zijn en die veroordeel­d werden voor een misdrijf, is een goede zaak. Wie hier onderduikt en dan nog eens de criminele toer opgaat, heeft geen half been meer om op te staan. Als gemeenscha­p ben je zo iemand ook liever kwijt dan rijk.

Maar dat de Dienst Vreemdelin­genzaken nu ook al in de plaats treedt van Justitie en naast het gerecht door werkt, dat is een andere kwestie.

Gisteren is de Albanees Agron G. uit de gevangenis naar een gesloten centrum overgebrac­ht. Agron G. was een kleine drugsdeale­r in Gent. Zijn zus had 5.000 euro als borgsom betaald voor zijn vrijlating in afwachting van zijn proces. Als hij dan zou opdagen, zou dat geld teruggesto­rt worden. Maar Vreemdelin­genzaken is er dus tussen gekomen. Net als bij de zware crimineel Safet Rustemi, die vorig jaar naar Albanië werd uitgezet. Hij had hier vele jaren gevangenis­straf gekregen, maar in afwachting van zijn celstraf was hij vrijgelate­n. Safet Rustemi had jarenlang prostituee­s, concurrent­en en horeca-uitbaters geterroris­eerd in Brussel, maar in plaats van achter tralies te boeten, is hij nu een vrij man in Albanië.

In Gent is de onderzoeks­rechter boos over de uitzetting van Agron G. omdat hij hem in het onderzoek naar de grotere vissen nog kan gebruiken. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wijst erop dat Vreemdelin­genzaken in beide dossiers tegen het oordeel en de wensen van onafhankel­ijke rechters inging.

Dat is op zich niet onwettig, onderstree­pte Francken op Radio 1. Maar hij zei ook: “Er wordt dus heel veel voorwaarde­lijk vrijgestel­d, ook bij mensen bij wie je daarover bedenkinge­n kan hebben. Dat zijn dan mensen die illegaal hier zijn … Hoe ga je die later terugvinde­n? Dan zet ik die uit als ik de mogelijkhe­id krijg.”

Dit is glad ijs. Dat het Brusselse gerecht een verschrikk­elijk heerschap als Rustemi voorlopig vrijlaat, is inderdaad niet te vatten. Maar zet je Vreemdelin­genzaken nu ook al in om recht te trekken wat rechters krom laten? Wat in het geval van Rustemi in het voordeel van de misdadiger is? Bij Argon G. wordt ongewild het onderzoek doorkruist. Geens en Francken zijn al in gesprek over betere samenwerki­ng. Zelfs de beste communicat­ie kan niets veranderen aan kronkels van rechters die gevaarlijk­e figuren vrijlaten. Maar het zou toch weer een stap vooruit zijn.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium