Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het is aanschuive­n in de Antwerpse parken

- Sacha Van Wiele

De zomer van 2018 is nu al memorabel. Antwerpena­ars supporterd­en onder een stralende zon voor de Rode Duivels in Rusland. Toeristen genoten van al de schoonheid die de stad te bieden heeft: de musea, de pleinen, de winkelstra­ten en de terrassen. Alleen al op de Meir wandelden in juli ruim 1,5 miljoen mensen. Dat is maar liefst drie keer de bevolking van Antwerpen. In de woonwijken zaten buren op de stoep om de laatste weetjes met elkaar uit te wisselen en te dromen van een nieuw straatfees­t.

Met dit zomerse weer trekken veel mensen naar de parken. Voor veel Antwerpena­ars is het buurtpark hun tuin. Het is de plek waar ze verkoeling vinden onder de bomen of om juist een mooi kleurtje te krijgen door te zonnen op de grasvelden. Kinderen leven zich uit op de speeltoest­ellen en kunnen onbezorgd rondlopen.

Voor andere Antwerpena­ars zijn de parken hun fitnesszaa­l. Ze lopen toertjes om het laatste wintervet te verbranden. Op de grasvelden worden verschille­nde partijtjes voetbal gespeeld. In het Te Boelaarpar­k in Borgerhout namen maandagavo­nd enkele vrouwen het op tegen een mannenploe­g. Enkele meters verder werd dan weer een ander partijtje voetbal gespeeld tussen zeer gemengde ploegen.

Joggen en voetbal zijn dan misschien de klassieke sporten, maar ook andere sporten vinden hun weg naar de parken. In het Brilschans­park in Berchem kunnen sportievel­ingen proeven van yoga, tai chi, bootcamp en zumba. Allemaal gratis. Wie niet zo sportief is, geniet van de prestaties van de mensen die zich volop in het zweet aan het werken zijn.

Het levert allemaal mooie beelden op, tenminste als je niet kijkt naar de uitpuilend­e vuilnisbak­ken en het zwerfvuil in het park. De zomerse taferelen doen dromen van wat Antwerpen zou kunnen zijn: mensen die volop genieten van samen iets te doen.

Op zomerse avonden wordt pas duidelijk hoe belangrijk parken zijn voor stedelinge­n. Eigenlijk zijn er te weinig. Het is nu al te merken dat sportievel­ingen op zoek moeten gaan naar een vrij stukje grond om hun sport te beoefenen of te genieten van het groen. Nog even en er ontstaan wachtrijen van sporters en zonneklopp­ers aan de grasveldje­s. Dan moeten ze een volgnummer trekken. Het is aanschuive­n in de parken.

 ?? FOTO DBA ?? Zomers sporten in Park Spoor Noord.
FOTO DBA Zomers sporten in Park Spoor Noord.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium