Gazet van Antwerpen Stad en Rand

UW MENING

- Lezersbrie­ven, Katwilgweg 2, 2050 Antwerpen of brieven@gva.be

Aandacht

Natuurlijk moeten die zaken verboden worden op school. Een school dient om te leren. En je kunt maar aan een ding tegelijk aandacht schenken. Het is wetenschap­pelijk bewezen: multitaske­n bestaat niet. Leerlingen met een gsm of tablet zullen per definitie minder aandacht schenken aan wat de leraar hen tracht duidelijk te maken.

RONALD RENS

Hysterisch

Een algemeen verbod zou het de scholen in elk geval gemakkelij­ker maken. Wat zou het resultaat zijn, denk je, na overleg met de leerlingen­raad? Jongeren zijn te afhankelij­k geworden van hun gsm. Ik maak regelmatig mee dat leerlingen hun toestel vergeten zijn in hun locker en me volledig overstuur komen vragen om het lokaal te openen. Ze zijn dan reddeloos verloren. Op mijn voorstel om te wachten tot de volgende lesdag, wordt bijna hysterisch gereageerd.

MARC BOEYNAEMS

Ontspannin­g moet

Kinderen moeten hun vrijheid hebben en zich kunnen ontspannen. De scholen moeten gewoon met de tijd mee blijven gaan. Volwassene­n die werken kunnen tijdens de pauzes toch ook hun gsm gebruiken? Dus waarom kinderen dan niet? Neem kinderen hun vrijheid en nodige ontspannin­g niet af.

LEVI WOUTERS

Niet gezond

Ja, want het is niet nodig dat kinderen daar tijdens de speeltijd of in de les op zitten te turen. Dat leidt alleen maar af en het sociale leven lijdt er ook onder. Vroeger deden wij het ook zonder en werd op de speelplaat­s gespeeld of gepraat. Nu zitten ze alleen nog met dat ding in hun handen, wat ook niet gezond is.

CHANTALE SMOLDERS

Extra stress

Als leraar merk ik op dat het gebruik van smartphone­s voor jongeren vaak voor extra stress en afleiding zorgt. Berichten en chats moeten steeds onmiddelli­jk gelezen worden of beantwoord. Dat zorgt voor afleiding en onnodige prikkels. En waarom zouden ze een smartphone moeten gebruiken tijdens de les?

MARC GOOR

Trein

In deze maatschapp­ij maken tablets en smartphone­s nu eenmaal deel uit van ons leven. De school is dan ook het best geplaatst om op een pedagogisc­h verantwoor­de wijze onze jeugd die technologi­e te laten ontdekken, en ze te leren hoe ermee om te gaan. Deze trein mag in geen geval gemist worden.

EDDY CUYVERS

Communicer­en Van mij mag dat gerust verboden worden. Het wekt wrevel en jaloezie op en het leidt

af. Je gaat naar school om te leren, niet om te pas en te onpas met een smartphone of tablet bezig te zijn. Bovendien is dat nefast voor het echte sociale contact. Wat mij be- treft, horen die zaken niet thuis op school.

WALTER MOL staat open voor beknopte reacties. De redactie heeft het recht uw brief te redigeren of in te korten. Vermeld steeds uw naam en adres.

Theo Francken

Staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) wordt maar al te vaak voor een dilemma gesteld. Het geval van die uitwijzing van een (criminele) Albanees die illegaal in ons land verbleef, is voor de heer Francken een doorn in het oog en daar maakt de staatssecr­etaris komaf mee. Met veel tegenwind van de andere kant, de rechterlij­ke macht en Justitiewa­tcher Nolf, gaat Francken recht op zijn doel af. De argumenten die hij aanhaalt, werken wellicht op de gevoelens van de mensen en daar scoort hij dan mee. Hij maakt die Albanees eigenlijk nog crimineler dan hij al is. Zo werkt dat nu eenmaal. En dan zeg ik tegen mezelf: chapeau, hij mag zijn job hebben.

EDDY WOLFS,

TREMELO

Zwavelzuur

Het is triest wat er gisteren gebeurd is op het Sint-Jansplein in Antwerpen. Een vrouw stond te wachten op het openbaar vervoer en werd onverwacht aangevalle­n door haar ex-vriend. Ze kreeg een bijtend zuur over haar heen. Ze vecht voor haar leven. Deze daden zullen haar blijven achtervolg­en. Elke keer als ze in de spiegel kijkt, zal ze aan het incident herinnerd worden. Dat is onrechtvaa­rdig en mentaal moeilijk om te dragen. De man blijkt haar meer dan een jaar te stalken. Stalkers verdienen geen aandacht van de slachtoffe­rs, maar de aandacht van de politie en de rechterlij­ke macht. Ook las ik van een stalking-app. Dat verlaagt toch de drempel van slachtoffe­rs om een melding te maken. Stalking moet ook niet alleen repressief worden aangepakt, maar ook preventief. Infomoment­en op school en televisie kunnen zeker een meerwaarde zijn.

PHILIP BRUGHMANS,

Zomer 2018

KAPELLEN

Van mij mag het nog een hele zomer lang zo snikheet en warm blijven. Met temperatur­en van dertig graden en nog veel meer. Nu hebben we eindelijk thuis in ons eigen landje een goeie en warme zomer. We zitten hier precies in Spanje! Dat mag zo blijven. Lekker zwemmen, fietsen en wandelen. Dat mag tot in september voor mij.

ROBRECHT VEECKMAN,

GENT

 ?? FOTO MDL ??
FOTO MDL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium