Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerp Airport halveert historisch­e verliezen dankzij tweede winstjaar

- CHRISTOF WILLOCX

De luchthaven van Deurne heeft in 2017 voor het tweede jaar op rij winst gemaakt. Maar door de historisch­e verliezen kleuren de boeken nog altijd rood. “Eind dit jaar moet het historisch­e verlies zijn weggewerkt”, zegt algemeen directeur Marcel Buelens.

Antwerp Airport, zoals de luchthaven van Deurne zich graag noemt, wordt sinds 2014 uitgebaat door de Luchthaven Exploitati­emaatschap­pij (LEM). De Franse multinatio­nal Egis is daar de enige eigenaar van.

“Ik ben tevreden met het resultaat dat we in 2017 hebben neergezet”, zegt Marcel Buelens. “We maken winst met de gewone bedrijfsvo­ering en werken de historisch­e verliezen stap voor stap weg. Ik wil die verliezen tegen het eind van dit jaar hebben dichtgefie­tst.”

Door de twee opeenvolge­nde winstjaren is het historisch­e verlies van de luchthaven van Deurne in twee jaar tijd zowat gehalveerd, van 994.000 naar 492.000 euro. “We betalen vandaag nog steeds de opstartkos­ten af die Egis in 2014 heeft moeten doen”, zegt Buelens. “Het gaat onder meer om de investerin­gen in terminals, de nieuwe veiligheid­szone en de koffiebar.”

Dit jaar zet de groei van de luchthaven zich in elk geval door. In ju- ni van dit jaar waren er twintig procent meer passagiers dan in juni vorig jaar. In mei steeg het aantal passagiers met 24%.

VLM Airlines schrapt vluchten

Maar de luchthaven kampt ook met onzekerhed­en. Het is bijvoorbee­ld de vraag hoeveel luchtvaart­maatschapp­ij VLM Airlines nog zal bijdragen aan de winst van Antwerp Airport.

Toen VLM in 2016 failliet ging, liep de luchthaven veel inkomsten mis, bijvoorbee­ld omdat een deel van de luchthaven­taks niet werd betaald. Inmiddels is VLM weer van start gegaan met nieuwe eigenaars. Maar de vluchten tussen Deurne en de Engelse stad Birmingham worden vanaf 10 augustus, nog geen vijf maanden na de start, alweer afgeschaft.

Volgens Marcel Buelens zal VLM Airlines ook de frequentie van andere vluchten vermindere­n. VLM geeft toe dat het die overweging maakt, maar wil nog niet zeggen over welke bestemming­en het gaat.

“Het is normaal dat we routes voortduren­d evalueren en bijsturen”, zegt Yves Panneels, woordvoerd­er van VLM Airlines. “Er zijn ook bestemming­en die het heel goed doen, zoals de vluchten vanuit Deurne naar Londen en München.”

Het gevaar van Europa

Intussen hangt er ook nog steeds een zwaard van Damocles boven de luchthaven: het is mogelijk dat de Europese Commissie de steun die de Vlaamse overheid aan de luchthaven geeft, als onwettige staatssteu­n zal beschouwen. Sinds 2014 heeft de Vlaamse overheid zo’n 80 miljoen euro in de luchthaven gepompt. Egis van zijn kant betaalt via LEM jaarlijks een concessiev­ergoeding van 254.000 euro aan Vlaanderen. Maar vier jaar na de start van de publiek-private samenwerki­ng is de vraag of de staatssteu­n wettig is, nog steeds niet aan Europa gesteld.

Hoe dat komt? “Omdat het niet duidelijk is of we de publiek-private samenwerki­ng tussen de Vlaamse overheid en Egis wel móéten aangeven aan Europa”, zegt Marcel Buelens. “In de eerste drie tot vier jaar communicee­rden we daarover met Britse inspecteur­s. Na de Brexit zijn die vervangen door Italianen en een Oostenrijk­er. We moeten ons verhaal helemaal opnieuw doen, en dat kost tijd.”

Buelens ligt er naar eigen zeggen niet van wakker. “Europa zal dit dossier zeker niet afkeuren, omdat de luchthaven een groot economisch belang heeft voor de Antwerpse regio.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium