Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuwe therapie verhelpt wespenalle­rgie in amper 2,5 uur

Nieuwe therapie in UZA duurt slechts enkele uren in plaats van maanden

- ANDREAS ROTTY

Het Universita­ir Ziekenhuis Antwerpen (UZA) werkt met een versnelde immunother­apie om verlost te raken van een allergie voor wespengif. Die therapie nam ooit maanden in beslag, maar kan nu in 2,5 uur worden afgerond. Goed nieuws voor mensen met zo’n allergie, want zij kunnen zelfs sterven van een wespenstee­k.

Er wordt bij immunother­apie telkens wat gif van een wesp toegediend om mensen met een allergisch­e reactie in de toekomst immuun te maken. Zoals een vaccinatie, zeg maar. Het grote verschil is dat het nu een heel pak sneller kan.

“Er zijn verschille­nde methoden van behandelin­g geweest”, vertelt Prof. dr. Vito Sabato van het UZA in Edegem. Hij is gespeciali­seerd in immunologi­e en allergolog­ie. “De eerste methode duurde weken of zelfs maanden. Een andere zorgde ervoor dat je immuun was in drie dagen, die kreeg de naam ‘rushbehand­eling’. Nu kan het in 2,5 uur met de zogenaamde ‘ultrarushb­ehandeling’.”

Opname niet meer nodig

Dat houdt in dat mensen met een allergie voor wespengif niet meer in het ziekenhuis moeten opgenomen worden, wat natuurlijk heel wat tijd en kosten bespaart. Het UZA zegt het eerste ziekenhuis in Vlaanderen te zijn die de methode hanteert.

“De gevolgen van de verschille­nde soorten behandelin­gen zijn gelijk, ze zijn even efficiënt. Alleen patiënten met zware hartproble­men houden we liever drie dagen bij ons”, zegt Vito Sabato. Dus voor het grootste deel van de allergisch­e mensen is het vanaf nu mogelijk om op een namiddagje van hun probleem verlost te zijn.

De therapie werkt ook voor hoornaars, een groter insect en familie van de wesp.

“De behandelin­g helpt mensen die ooit een allergisch­e reactie hebben gehad”, gaat Sabato verder. “Het is nodig om te voorkomen dat ze die opnieuw krijgen. Zeker voor mensen met een beroep als brandweerm­an of tuinman, die vaak in aanraking komen met wespen, is het belangrijk dat ze dat doen.”

Want een allergisch­e reactie kan zware gevolgen hebben. “Ze kunnen een overgevoel­ige reactie krijgen op de wespenstee­k, waarbij ze scherpe pijn voelen en een zwelling van groter dan tien centimeter doorsnede zich ontwikkelt rond de plek waar de wesp gestoken heeft. Of ze kunnen een systemisch­e reactie krijgen, waarbij ze kortademig worden, een draaierig gevoel krijgen en in shock kunnen raken.”

Soms zelfs met de dood tot gevolg. In Europa sterven ieder jaar zo’n 150 mensen aan een allergisch­e reactie na een wespen- of bijensteek. Als ze de immunother­apie achter de rug hebben, hebben de patiënten nog maar een kans van een op de honderd dat een allergisch­e reactie optreedt. Anders is dat een op de twee.

Meer wespen door warmte

Elk jaar behandelt het UZA zowat vijftig nieuwe patiënten. In de zomer logischerw­ijs wat meer, wanneer er meer wespen zijn en wespenstek­en vaker voorkomen. “Dit jaar hebben we wel te kampen met een groot aantal wespen door de warmte.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium