Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Leven gered, maar wel hogere kans op kanker

Meer gevallen van agressieve lymfeklier­kanker na orgaantran­splantatie

- JENS VANCAENEGH­EM

De kans op een tweede leven. Dat betekent een orgaantran­splantatie voor jaarlijks meer dan duizend Belgen. Alleen wordt die hoop voor tientallen patiënten aan diggelen geslagen wanneer ze horen dat ze net daardoor een agressieve kanker kregen. “Ik durf niet anders dan leven van dag tot dag”, zegt Noa Muysoms (21) uit Willebroek, die het verdict kreeg.

Ondanks alles is Noa blij dat ze de keuze heeft gemaakt om een dubbele longtransp­lantatie te ondergaan. De jonge vrouw uit Willebroek is geboren met mucoviscid­ose, een levensbedr­eigende taaislijmz­iekte. De weg die ze sinds haar puberteit heeft afgelegd, is bezaaid met tegenslag en ziekenhuis­bezoeken. “Vanaf dan zijn mijn longen er alleen maar op achteruitg­egaan”, zegt ze. “Ze zaten helemaal dicht, ik kon nog amper ademen. Er was geen andere optie dan een transplant­atie. Zeven maanden stond ik op de wachtlijst, tot ik het bericht kreeg dat er een donor was. Ik moest meteen naar het UZ in Leuven.”

Hevige buikpijn

De operatie is een succes. Niet dat Noa van de ene dag op de andere kan ademen als jij en ik: daar heeft ze hard voor moeten werken. “Omdat ik mijn ademhaling­sspieren door de muco niet goed gebruikte, moest ik dat allemaal leren”, zegt ze. “Maar na twee of drie maanden kon ik kleine dingen waar ik voorheen alle moeite mee had: de trap opgaan, mezelf wassen, eten. Plots ging dat allemaal vanzelf. Een fantastisc­h gevoel.”

De euforie is van korte duur. Niet veel later krijgt ze hevige buikpijn. Een röntgenfot­o geeft het harde nieuws: kanker. PTLD zeggen de dokters, wat neerkomt op een agressieve lymfeklier­kanker die het gevolg is van de transplant­atie. “Je denkt dat je tweede leven begint en dan stort je wereld weer in”, zegt Noa. “Ik kreeg het nieuws vorig jaar in april en had mijn zomer al volgepland. Maar ik heb een halfjaar niets anders gezien dan de vier muren van mijn ziekenhuis­kamer.”

Onnoemelij­k veel pech heet dat dan, want de kans op zo’n kanker na een transplant­atie is relatief klein: gemiddeld zo’n 2 tot 3%. Maar voor sommige organen en afhankelij­k van andere factoren, zoals de leeftijd van de patiënt, loopt die kans op tot 20%. Aan het UZ Leuven tellen ze jaarlijks tien tot vijftien gevallen, maar geëxtrapol­eerd naar heel België gaat het naar schatting om twintig tot dertig gevallen.

De wrede gril in ons lichaam heeft alles te maken met de medicatie die we krijgen na een transplant­atie. Die onderdrukt ons immuunsyst­eem zodat het nieuwe orgaan niet wordt aangevalle­n en afgestoten, maar tegelijker­tijd krijgen woekerende kankercell­en kans om te groeien.

“PTLD is vrij zeldzaam, maar het aantal gevallen neemt wel toe”, zegt biomedica Nena Testelmans (KU Leuven). “In de eerste plaats omdat de complicati­es afnemen en mensen simpelweg langer leven met een donororgaa­n. Na tien of twintig jaar kan je de kanker nog altijd krijgen. Er gebeuren trouwens gewoon meer transplant­aties.” Ook is de medicatie tegen de afstoting van het orgaan volgens dokters in het UZ Leuven krachtiger geworden. “We moeten nu niet in paniek schieten, want transplant­aties redden nog steeds levens”, zegt Testelmans. “Wel zijn die niet feilloos, en weinig mensen weten dat.”

Mutaties

Testelmans onderzoekt nu welke mutaties in ons DNA verantwoor­delijk zijn voor de kanker, in de hoop nieuwe behandelin­gen te kunnen ontwikkele­n. Niet dat er geen therapieën bestaan, maar die zijn niet altijd even efficiënt. “We gebruiken onder meer immunother­apie en chemo”, zegt professor Daan Dierickx, hematoloog aan het UZ Leuven en promotor van het onderzoek. “De overleving­skans na twee jaar is 50 tot 70%, afhankelij­k van het type.”

Noa probeert zich niet te veel aan te trekken van die cijfers, ook al is ze nu een halfjaar kankervrij. “Ik durf niet te veel vooruit te kijken”, zegt ze. “Als ik iets op voorhand plan, bestaat de kans dat het misloopt. Ik heb wel een bucketlist gemaakt. Tomorrowla­nd staat erop, net als een concert van Coldplay. Beetje bij beetje kan ik groter dromen.”

 ?? FOTO RR ?? Noa Muysoms (21) uit Willebroek. “Je denkt dat je tweede leven begint en dan stort je wereld weer helemaal in.”
FOTO RR Noa Muysoms (21) uit Willebroek. “Je denkt dat je tweede leven begint en dan stort je wereld weer helemaal in.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium