Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zonder ervaring geraak je niet aan vast werk”

-

Tharsini (25) vluchtte acht jaar geleden van Sri Lanka naar België. Ze volgt een opleiding tot kinderverz­orgster. “Die hoop ik volgend jaar af te ronden.”

Toen Tharsini 16 was, wandelde ze op een maandagmor­gen alleen naar school. “Ik woonde in het noorden van Sri Lanka, waar het niet veilig is. Vooral niet voor vrouwen. Ik wandelde elke dag met mijn broer naar school, maar die ene maandag kon hij mij uitzonderl­ijk niet vergezelle­n. Ik werd aangevalle­n en aangerand door een jongen uit de buurt.”

“Mannen in Sri Lanka zijn niet te vertrouwen. Nog niet zo lang geleden las ik nog een artikel over een meisje in Sri Lanka dat door tien mannen aangerand en vermoord is. Ook zij was gewoon onderweg naar school.”

“Ik vluchtte na mijn feiten naar België om mij opnieuw veilig te kunnen voelen. Hier kan dat. Ik ga soms om 10u ’s avonds nog op bezoek bij mijn broer in de buurt en ga daarna ook alleen zonder problemen terug naar huis.”

Mama en zus

Tharsini’s mama en zus wonen nog in Sri Lanka. “Ik mis ze enorm. Mijn zus is jammer genoeg te ziek om naar Bel- gië te komen. Ik zou ze zo graag nog eens terugzien.”

Tharsini woont nu in de buurt van de Rooseveltp­laats met een vriendin. “Ik neem ’s morgens de tram naar het magazijn van De Kringwinke­l. Mijn taak? Het servies, de vazen en andere kleine spullen afwassen, afdrogen en dan op de juiste plaats zetten. Op zaterdag werk ik soms in De Kringwinke­l in Schoten. Het werk is best leuk, er is altijd veel te doen, dus gaat de tijd snel voorbij.”

Toch heeft de Sri Lankaanse andere ambities op lange termijn. “Ik wil heel graag kinderverz­orgster worden. Daarvoor volg ik momenteel een opleiding die ik hoop vol- gend jaar af te ronden. Ik heb de opleiding nodig, want an- ders vind ik geen vast werk. Overal is er vraag naar men- sen met ervaring. Die heb ik niet, omdat ik nog naar school ging, toen ik naar hier kwam.”

 ??  ?? Tharsini: “In België kan ik mij weer veilig voelen.”
Tharsini: “In België kan ik mij weer veilig voelen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium