Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vierde Ringlandfe­stival: Tien stoeten, tien vervoersmi­ddelen

Groot feest op 9 september op Spoor Oost

- JAN STASSIJNS

Een stoet van voetganger­s, een van fietsers, een van auto’s… Ringland trekt op 9 september met tien stoeten van evenveel vervoersmi­ddelen door de stad. Einddoel: het 10-stoetenfes­tival op Spoor Oost in Borgerhout. De overkappin­g van de Ring komt er en dus vragen de organisato­ren aandacht voor een ander thema: duurzame mobiliteit.

Het eerste Ringlandfe­stival in 2014 bracht zo’n 10.000 bezoekers samen op het dak van de Craeybeckx­tunnel. In 2015 ging het aantal aanwezigen vlot over de 20.000 en ondanks de regen tijdens de derde editie in 2016 kwamen er toch 14.000 mensen opdagen.

Overkappin­g

Een ding hadden de drie festivals gemeen: de eis voor de overkappin­g van de Antwerpse Ring. Vandaag, twee jaar na de laatste editie, liggen de kaarten anders. De overkappin­g komt er. Ontwerpbur­eaus zijn aan de slag gegaan met de verschille­nde zones, er zit geld in de spaarpot en burgerbewe­gingen en overheden hebben elkaar grotendeel­s gevonden.

Maar daarmee is de kous nog niet af. Op 9 september organiseer­t Ringland samen met Ademloos en stRaten-Generaal het 10stoetenf­estival op Spoor Oost in Borgerhout.

“Tien stoeten van tien vervoersmi­ddelen vertrekken samen op verschille­nde plekken in de stad”, vertelt medeorgani­sator Bert Embrechts. “Wandelaars, andersmobi­elen,

rollers (skaters, rolschaats­ers, monowheels en steppers red.),

fietsers, elektrisch­e fietsen, de waterbus, brommers en moto’s, bus en tram, de trein, en auto’s verzamelen allemaal op een andere locatie in de stad. Vandaar vertrekken ze, tussen 14.30u en 15.30u, richting Spoor Oost waar het festival zal plaatsvind­en.”

“Er zijn ook vier ‘voorstoete­n’ voor wie van buiten de stad wil aansluiten. Behalve de overkappin­g van de Ring moeten we met z’n allen ook de overstap maken op duurzame vervoersmi­ddelen en alternatie­ven zoeken. Met de stoeten willen we de modal shift in beeld brengen. Meer ruimte en veiligheid voor de zachte weggebruik­er

is de sleutel tot een leefbare en mobiele stad.” Stef Kamil en Slongs

De stoeten worden om 16u verwacht op Spoor Oost, waar het muziekfest­ival van start gaat. Onder meer Stef Kamil Carlens, Slongs Dievanongs, Guga Baul, Tine en Pieter Embrechts en Sarah Ferri tekenen al present. En dat onder begeleidin­g van de Ringlandba­nd. Er wordt ook heel wat (kinder)animatie voorzien.

Tijdens het festival worden ook de resultaten van Straatvink­en voorgestel­d, het onderzoek waaraan honderden Antwerpena­ren deelnamen.”

De organisati­e verwacht zo’n 10.000 bezoekers. “Maar de voorbije edities hebben al duidelijk gemaakt dat die verwachtin­gen vaak ruimschoot­s overtroffe­n kunnen worden”, lacht Embrechts. “Bij de eerste editie hoopten we 5.000 mensen samen te krijgen en dat waren er uiteindeli­jk dubbel zo veel.”

Wie wil deelnemen aan één van de tien stoeten kan terecht op www.ringland.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium