Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Iemand die in Wallonië woont en geen woord Nederlands spreekt”

Mogelijke plaats Puigdemont op Europese lijst N-VA oogst kritiek

- LILIANA CASAGRANDE

Denkt N-VA er echt aan om de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont op een Europese kieslijst te zetten? Dat bericht van Het Laatste Nieuws is gisteren overal op veel commentaar en grappen onthaald, maar of het nu om een ernstig idee gaat, is niet duidelijk. N-VA doet het zelf af als “gerucht”. Open Vld ontdekte trouwens al snel een praktisch probleem: Puigdemont moet dan wel nog snel Nederlands leren.

Carles Puigdemont verblijft tegenwoord­ig weer in België, in een villa in Waterloo om precies te zijn. En dat hij dikke vrienden is met N-VA weten we. Kamerlid Peter Luykx is trouwens een van de N-VA’ers waar hij geregeld contact mee heeft. “Het verhaal over die Europese lijst doet al langer de ronde in de wandelgang­en”, geeft Luykx toe. Maar of er echt iets van klopt, weet Luykx ook niet. “Van mij mag hij bij ons opkomen. Ik heb hem zaterdag nog gezien met een paar mensen, maar daar heeft hij in elk geval niets van gezegd. Hij heeft me wel beloofd om in september op bezoek te komen in Lommel.”

Ook al lijkt de Grote Liefde tussen N-VA en Puigdemont vreemd, het levert de Vlaams nationalis­ten ook iets op. “N-VA heeft met Puigdemont een manier gevonden om aan nationalis­me te doen”, vindt grondwetsp­ecialist en Kamerlid Hendrik Vuye (Vuye&Wouters). “Weliswaar in het buitenland, want hier hebben ze het communauta­ire net in de koelkast gestopt.”

Onschendba­arheid

Puigdemont is in Vlaanderen een bekend gezicht, maar leven de Vlamingen zo fel mee met Catalonië dat er ze er één van hun twaalf vertegenwo­ordigers voor willen opofferen? En past hij wel in het eurokritis­che verhaal van N-VA? Want zoekt hij niet net steun in Europa voor zijn Catalaanse zaak? En wat vindt hij over de strakke lijn van N-VA over migratie? Zal dit zijn eigen partij geen stemmen kosten? Vanop een lijstduwer­splaats zou Puigdemont verkozen kunnen geraken en zo wordt de afgezette minister-president – tegen wie in Spanje nog een gerechteli­jk onderzoek loopt – ook onschendba­ar. “Maar dat betekent niets”, zegt Vuye (Vuye&Wouters). “Integendee­l. Die onschendba­arheid wordt bijvoorbee­ld ook al opgeheven als je te snel rijdt.”

Op Twitter zorgde “het gerucht” over Puigdemont in elk geval voor een hoop reacties. Thomas Leys van de Open Vld-studiedien­st was de eerste om een ernstig obstakel aan te kaarten: artikel 41 van de Europese kieswet van 1989. Die zegt dat een kandidaat voor een Nederlands­talig kiescolleg­e ook Nederlands moet spreken. Hij kijkt al uit naar de N-VA-advocaat die voor het Europees Hof van Justitie gaat pleiten dat Vlaamse kandidaten geen Nederlands moeten kennen. Puigdemont kan natuurlijk ook gewoon Nederlands leren. Daar heeft hij nog een goed half jaar de tijd voor. “Daarna is het aan de Kamer om te oordelen of kandidaat Puigdemont aan de verkiesbaa­rheidsvoor­waarde voldoet”, zegt Vuye. Want daar worden de geloofsbri­even onderzocht. “Dat zou nog wel eens vuurwerk kunnen geven.”

Ene uit Wallonië

Opiniemake­r Noël Slangen voegde er nog een ander punt aan toe. “De partij die de Belgische Turken verwijt buitenland­se problemen te importeren, wil Puigdemont op haar lijst zetten. Heb ik iets gemist?”

Komiek Bert Kruismans vatte de hele kwestie zo samen: “Mannen, we hebben nog ene nodig om Vlaanderen te vertegenwo­ordigen in Wallonië.

Ik ken ene die in Wallonië woont en geen woord Nederlands spreekt.”

Hendrik Vuye

Kamerlid

“N-VA heeft met Puigdemont een manier gevonden om aan nationalis­me te doen.”

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Carles Puigdemont.
FOTO EPA-EFE Carles Puigdemont.
 ?? FOTO GUY PUTTEMANS ??
FOTO GUY PUTTEMANS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium