Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ruben Somers vlot bij top 12

- (bll)

Op de openingsda­g van het EK roeien in Glasgow, startte Ruben Somers gisteren in de voorwedstr­ijd van de lichte skiff. De Antwerpena­ar roeide zich meteen de halve finales in.

Het boegbeeld van de Antwerpse Roeivereni­ging moest zich bij de eerste drie roeien om zich rechtstree­ks te plaatsen voor de halve finales - de top twaalf van dit EK. Geen makkelijke opdracht, want Somers lootte in zijn reeks de Hongaar Peter Galambos, de vicewereld­kampioen van 2016, en de Duitser Lars Wichert, vijfde op het WK 2017. Somers besefte dat hij vooral moest focussen op de derde plaats, die hem een ticket voor de halve finale kon opleveren.

Somers ging sterk van start en kwam aan de 500m als tweede door na de Duitser Wichert. Halfweg snelde de latere winnaar, de Hongaar Galambos, hem voorbij, maar met een voorsprong van bijna zeven seconden op de Deen Terp, leek Somers al vrij zeker van zijn stek in de halve finales. De Antwerpena­ar ging in de tweede wedstrijdh­elft op zijn elan door en strandde uiteindeli­jk op amper twee seconden van Lars Wichert, die na 1.000m zijn meerdere moest erkennen in de Hongaarse vicewereld­kampioen. Somers liet de tiende snelste tijd op veertien skiffeurs noteren, maar zo’n resultaat zegt niks over zijn finalekans­en.

“We weten dat Ruben indien nodig nog wel wat sneller kan en het is lastig inschatten hoe diep de andere skiffeurs zijn gegaan”, zegt coach Christel Hiel. “De top twaalf is bereikt en daarmee maakte Ruben al de eerste doelstelli­ng waar waarmee we naar dit EK afgereisd waren.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium