Gazet van Antwerpen Stad en Rand

DE QUEER SLEEVES TOP VIJF

- MISCHA BLUDTS

Judy Garland

The Best of (1990)

Mark Sergeant: “De zangeres en actrice was lang voor er sprake was van een georganise­erde Lgbt-beweging al een heldin van Amerikaans­e homomannen. Ze gingen naar haar concerten, keken naar de films en gebruikten onderling citaten uit die prenten die hetero’s vaak niet snapten. Op 27 juni 1969, de dag dat Judy Garland werd begraven, was er voor de zoveelste keer een gewelddadi­ge politieraz­zia in de Stonewall Inn, een bekende homobar in New York. Veel bezoekers waren net naar haar begrafenis geweest en dus nog erg emotioneel. De inval was olie op het vuur. Ze pikten die brutalitei­t niet langer en hebben de politie uit de club geklopt. De Stonewall riots waren meteen ook het begin van een georganise­erde Lgbtbewegi­ng en van de eerste Gay Pride-optocht, een jaar later. Haar liedje Over the Rainbow uit The Wizard of Oz was trouwens een rechtstree­kse inspiratie voor de regenboogv­lag.”

Lou Reed

Transforme­r (1972)

“Misschien de vreemde eend in de bijt want Lou Reed is allesbehal­ve homo, maar volgens mij is dit een van de meest gaye platen ooit gemaakt. Nadat zijn groep The Velvet Undergroun­d het voor bekeken had gehouden, maakte hij een eerste, teleurstel­lende soloplaat. Dit is zijn tweede, met David Bowie als producer. Toen begon Lou Reed ook op te treden in lederen outfits en met make-up; hij legde het er eigenlijk nogal dik op, inclusief wufte maniertjes. En die sfeer zit ook heel erg in Transforme­r. Denk maar aan Walk on the Wild Side. Dat gaat over al de rare figuren in de entourage van Andy Warhol en zijn Factory, onder wie transseksu­elen en homohoertj­es.”

La Esterella De Gouden Stem van Esterella (1956)

“Nog een icoon, maar deze keer uit Antwerpen. Niet zozeer tijdens haar eigenlijke carrière, die stopte toen haar echtgenoot en manager overleed, maar vooral tijdens haar comeback in de jaren 80 en 90. Toen zong ze vaak op homofeeste­n. Haar bekendste concert was ongetwijfe­ld dat van tijdens de viering van het wettelijke partnersch­ap tussen Tom Lanoye en René Los in 1996, het eerste in België. Lanoye had daar een hele vertoning van gemaakt. Ik denk dat La Esterella gays vooral aansprak omdat ze als oudgediend­e en een ster met veel allure zo graag voor hen optrad. Dat ze die moeite wilde doen, maakte binnen de gemeenscha­p veel indruk.”

Diana Ross

Diana (1980)

“Ze was en is een grote inspiratie voor travestiet­en, die haar nog steeds graag imiteren. Maar ook in het begin van de jaren 80 was Diana Ross bij gays al erg populair, iets wat ook Nile Rodgers en Bernard Edwards van de groep Chic was opgevallen. Die hebben samen deze plaat voor haar geschreven. Tijdens het uitgaan kwam Rodgers op het idee voor het nummer I’m Coming Out. Of ook wel: ‘uit de kast komen.’ Hij ging namelijk graag naar homodiscot­heken, waar hij vaak mannen in damesklere­n Diana Ross zag nadoen. Dat hij daar zijn inspiratie haalde, heeft hij wel nooit tegen de zangeres, die bekendston­d als een braaf, burgerlijk meisje, of haar platenlabe­l Motown verteld.”

Christine and the Queens

Chaleur Humaine (2014)

“Achter dit Franse project gaat zangeres Héloïse Letissier schuil. Haar debuut werd door verschille­nde media tot ‘plaat van het jaar’ bestempeld. Ze maakt niet alleen prima muziek, ook haar choreograf­ieën en theatrale aanpak zijn uniek. Het is echt een uitzonderl­ijke artieste. Ze heeft daarnaast altijd al een androgyn kantje gehad, wat vooral tijdens haar concerten opviel. Maar recent is haar lichaamsho­uding nog veel mannelijke­r en stoerder geworden. Op de nieuwe single wordt de naam trouwens geschreven als Christine And The Queens. Zou ze (of hij) de luisteraar daarmee iets willen vertellen? Er is in ieder geval iets aan de hand, maar om te weten wat precies zullen we moeten wachten tot haar volgende album uitkomt. Ik ben alvast heel benieuwd!”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium