Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Waterspeci­alisten krijgen geen gehoor

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

Het beleid zal zich verder aanpassen aan de gevolgen van de klimaatver­andering. Dat is de – in dit tropische weer – redelijk onderkoeld­e reactie van Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvlieg­e op een alarmerend­e brief van vijf Vlaamse instelling­en die zich bezighoude­n met waterhuish­ouding- en bevoorradi­ng. Uit haar reactie mag blijken dat de minister zich zal beperken tot het nemen van maatregele­n op het moment dat zij ze nodig acht. En precies dat wordt haar door de waterspeci­alisten verweten.

Geen klimaatexp­ert die er nog aan twijfelt: er wachten ons de volgende jaren meer hete, droge zomers. Om ervoor te zorgen dat er altijd voor iedereen voldoende drinkwater is en er van onze velden en akkers nog iets te eten valt, moet een beleid uitgestipp­eld worden dat verder gaat dan het huidige. Vlaanderen is namelijk een uiterst kwetsbaar gebied: volgebouwd, dicht bevolkt, veel verkeer, veel bedrijven die veel water nodig hebben… Dat maakt het moeilijk om een watervoorr­aad aan te leggen. Vlaanderen heeft per inwoner veel minder grondwater in voorraad dan bijvoorbee­ld Nederland of Frankrijk. Het regenwater krijgt gewoon de kans niet om tot de diepere grondlagen door te sijpelen omdat we alles vol beton gegoten hebben.

En in tegenstell­ing tot streken in Zuid-Europa die nu al met lange periodes van droogte worden geconfront­eerd, hebben we hier maar weinig aandacht voor water. We hebben immers altijd genoeg. We zijn veelgebrui­kers en dat willen we liefst blijven. Zoals we graag met de auto rijden en daar alleen mee ophouden als de wegen zo vol zitten dat we niet meer vooruit geraken.

Het is dus volkomen terecht dat de instelling­en die zich in Vlaanderen met water bezighoude­n aan de alarmbel trekken. Er zijn natuurlijk al tal van initiatiev­en en experiment­en om ons water efficiënte­r te gebruiken, maar ze zitten onvoldoend­e vervat in een globaal beleid. Bovendien is het tijd voor een watershift, naar analogie met de modal shift in het verkeer. Niet alleen in een zomer als deze moeten we zuinig omgaan met water, dat moet het hele jaar door. Er is geen reden tot paniek, het is wel tijd om in actie te komen. En als je als overheid instelling­en in het leven roept om je te adviseren, dan luister je naar hun wijze raad. Dan stuur je ze niet als kleine kinderen terug naar hun plaats, zoals minister Schauvlieg­e doet.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium