Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Te krom, te klein of gewoon verschroei­d

Door hitte haalt oogst kwaliteits­norm niet: tekort aan fruit en groenten dreigt

- MYRTE DE DECKER

De groente- en fruitteelt lijdt onder de extreme hitte en droogte. Daardoor dreigen supermarkt­en onvoldoend­e aanbod te hebben. Groenten en fruit moeten er immers aan strenge productafs­praken en afmetingen voldoen. “Versoepel de normen eenmalig”, vragen de boeren. “Een kleine aardappel is even lekker als een grote.”

“Wij hebben momenteel meer dan zesduizend komkommers in onze koeling staan. Allemaal knapperig en sappig, allemaal heerlijk. Maar door de droogte zijn de topjes van de komkommers wat verschroei­d. Daardoor weigert de groothande­laar ze en geraken ze niet in de winkelrekk­en.”

Bioboer Rudy Coeck uit Ramsel, Bij Herselt, slaakt een noodkreet. En hij is niet de enige. Overal in het land lijdt de groente- en fruitteelt onder de extreme hitte en droogte. Daardoor vertonen groenten en fruit meer vervorming dan ooit. Die “lelijke” groeten halen de strenge cosmetisch­e standaarde­n niet. Ze zijn te klein, te krom of hebben een droge plek. Gevolg: al die producten gaan normaal verloren. Supermarkt­en hanteren immers strenge productspe­cificaties voor groenten en fruit. Ze moeten voldoen aan bepaalde kwaliteits­normen en afspraken over de afmetingen.

Eisen consument

Daarom roept het Algemeen Boerensynd­icaat (ABS) hen op om die normen eenmalig te versoepele­n. “Naast de mislukte gras- en graanoogst­en, is dit een bijkomend probleem”, zegt Guy Depraetere, algemeen secretaris van ABS. “We mogen amper beregenen en de watertoevo­er is beperkt. Daardoor is de aarde keihard en groeien groenten niet goed. Aardappele­n en pompoenen, bijvoorbee­ld, zijn erg klein. Maar een kleine aardappel is even lekker als een grote.”

Ook volgens Luc Vanoirbeek, woordvoerd­er van de Boerenbond, is het momenteel moeilijk aan alle vereisten te voldoen. De eisen van de consument blijven immers dezelfde als altijd: zij willen perfecte groenten en fruit. Een vraag waar de meeste supermarkt­en nog altijd op ingaan.

Flexibel zijn

Toch hebben de warenhuize­n wel oren naar de oproep van het ABS. “Wij waren sowieso van plan om iets flexibeler te zijn”, zegt Roel Dekelver, woordvoerd­er van Delhaize. “We moeten nog samenzitte­n met onze producente­n, maar er zijn zeker mogelijkhe­den. Enerzijds willen de landbouwer­s

helpen om ook in de toekomst nog duurzaam samen te werken. Anderzijds willen we onze klanten voldoende volumes aanbieden.” Delhaize zal ook een inspanning doen om lelijke groenten, zoals kromme komkommers of siamese aardbeien, toch in de winkelrekk­en te leggen.

Lagere prijs

Ook Colruyt zal overleggen met de boeren om voor alle partijen een oplossing te zoeken. De verantwoor­delijke aankoper van het bedrijf ging de voorbije weken al langs bij de producente­n om de oogst met eigen ogen te inspectere­n. “Daardoor weten we al dat de pompoenen in de winkels dit jaar

kleiner zullen zijn”, zegt woordvoers­ter Hanne Poppe. “Als we door de extreme omstandigh­eden moeten sleutelen aan de productspe­cificaties, zullen we dat zeker bekijken. Het belangrijk­ste is om onze klanten een continu kwalitatie­f product aan te bieden.” Albert Heijn België legt vervormde groenten en fruit standaard in de rekken aan een iets lagere prijs. Ook zij zullen de oogst met open armen ontvangen.

En boer Rudy? Die wil zijn oogst niet laten verkommere­n. Op 11 augustus verkoopt hij zijn ‘kromkommer­s’ en te kleine tomaten via een snelverkoo­p op zijn boerderij.

Guy Depraetere Algemeen Boerensynd­icaat

“Een kleine aardappel is even lekker als een grote.”

 ?? FOTO FRANK BAHNMULLER ?? Guy Depraetere, algemeen secretaris van het Algemeen Boerensynd­icaat, toont zijn kleine aardappele­n.
FOTO FRANK BAHNMULLER Guy Depraetere, algemeen secretaris van het Algemeen Boerensynd­icaat, toont zijn kleine aardappele­n.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium