Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kempenaar haalt wafelverko­op naar de 21ste eeuw

Woebel is digitaal platform voor verkoopact­ies van jeugdbeweg­ingen en sportveren­igingen

- GUY VAN NIEUWENHUY­SEN JOLIEN HENS

Een jeugdbeweg­ing die taarten verkoopt via Facebook? Het kan, dankzij Jonas Van Gool (26) uit Vosselaar. Hij bedacht een online verkoopspl­atform dat komaf maakt met scheurstro­okjes en bedelende scoutsmeis­jes aan de voordeur.

“Het leven is te kort om stil te zitten”, moet Jonas Van Gool gedacht hebben. Onlangs lanceerde hij zijn eigen online verkoopspl­atform, genaamd Woebel. “Het heeft me veel tijd en moeite gekost, maar ik ben wel fier op het eindresult­aat”, getuigt Jonas.

Jonas bedacht het concept vorig jaar in december. “Nadat ik de zoveelste vraag kreeg om wafels te kopen, bedacht ik me dat zo’n website wel eens een gat in de markt zou kunnen zijn. Ik heb zelf zeventien jaar in de Chiro gezeten en ik weet het nog goed: altijd dat gedoe met papieren inschrijvi­ngen en cash geld, Excel-bestandjes waar je handmatig alle verkochte zaken in bij moest houden, onleesbare geschrifte­n op de inschrijvi­ngen... Allemaal nadelen waar ik nu, dankzij Woebel, een oplossing voor heb gevonden”, zegt Jonas tevreden. Voortaan kunnen vereniging­en dus beroep doen op Woebel wanneer ze een financiële actie plannen. Denk maar aan wafelverko­pen, kampinschr­ijvingen, inschrijvi­ngen voor daguitstap­pen, enzovoort.

Het systeem van Jonas werkt erg eenvoudig. Een vereniging of jeugdbeweg­ing die wat wil verkopen, maakt via woebel.be een verkoopspa­gina aan. Daarop zetten ze de items die ze willen verkopen. Met enkele standaarda­fbeeldinge­n krijgen ze een resultaat dat mooi oogt. Wanneer de pagina is aangemaakt, kunnen ze deze via mail of via Facebook doorsturen naar vrienden en familie, die dat op hun beurt verder kunnen verspreide­n. Zo bereiken ze meer mensen dan via een deur-aan-deurverkoo­p. Wie een vlaai of een wc-rol wil kopen, betaalt online. Het geld van de verkoop stort Woebel door aan de vereniging. Het gebruik van de woebelpagi­na is gratis, maar de vereniging betaalt wel een kleine bijdrage per verkocht item. Wanneer een chiro tien ijstaarten tegen 9 euro verkoopt met Woebel, stort Woebel 85 euro door.

Uitgebreid getest

De website kwam er natuurlijk niet zomaar. “Mensen vinden het zo vanzelfspr­ekend dat zulke websites bestaan, maar het vergde heel wat energie om Woebel tot stand te brengen”, deelt Jonas mee. “Zo ben ik begonnen met een hoop administra­tieve rompslomp: de functionel­e omschrijvi­ng van de website bedenken en neerpennen, de merknaam registrere­n, algemene voorwaarde­n omschrijve­n, enzovoort.” De uitwerking liet Jonas over aan een profession­ele firma. “Het programmer­en zelf heb ik uitbesteed aan Sclouds, aangezien ik het wel echt profession­eel wou afhandelen. Met hen heb ik dan ook regelmatig vergaderin­gen gehad waarbij we het programma evalueerde­n. Na die vergaderin­gen moest ik het platform telkens testen op mogelijke bugs, om die dan weer op de volgende bespreking te kunnen melden. Als laatste ben ik promo gaan voeren bij verschille­nde jeugdbeweg­ingen in de regio. Die reageerden tot nu toe heel positief op mijn project.”

Miniwebsho­p

Jonas hoopt dat het concept aanslaat. “Het is nieuw, dus het blijft natuurlijk een gok of het zal aanslaan bij het grote publiek. Ik hoop het alleszins, maar ik denk wel dat er behoefte aan is”, vertelt Jonas overtuigd. “Momenteel wordt er heel veel gedaan met Google Forms, maar dat systeem heeft geen betaalmoge­lijkheden. Vereniging­en gaan bovendien ook geen volledige webshop oprichten om hun verkopen te organisere­n. Woebel biedt dan een mooi alternatie­f. Je moet het eigenlijk zien als een miniwebsho­p die door verschille­nde vereniging­en gepersonal­iseerd kan worden. Met de hedendaags­e digitalise­ringen is zo’n website bijna onmisbaar volgens mij.”

Jonas Van Gool Bedenker Woebel

“Vereniging­en gaan geen volledige webshop oprichten om hun verkopen te organisere­n.”

 ?? FOTO JOLIEN HENS ?? Jonas Van Gool bedacht een online tool die de ouderwetse deur-aandeurver­koop van vereniging­en vervangt.
FOTO JOLIEN HENS Jonas Van Gool bedacht een online tool die de ouderwetse deur-aandeurver­koop van vereniging­en vervangt.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium