Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Minstens één melding per week van onze chauffeurs”

Flixbussen ‘terroriser­en’ buurt rond Centraal Station, De Lijn ondervindt hinder

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Dagelijks houden tientallen bussen van lagekosten­maatschapp­ijen zoals Flixbus halt in de buurt van het Centraal Station. En dat loopt stilaan de spuigaten uit. Ze veroorzake­n opstopping­en voor chauffeurs van De Lijn, met minstens één melding per week tot gevolg. Een oplossing is er voorlopig nog steeds niet.

“Vorige week is opnieuw een tram geschramd door een Flixbus nabij de hoek van de Provincies­traat en de Ommegancks­traat. Dit jaar is een uitzwenken­de Flixbus ook tegen de bestuurder­scabine van tram 11 gebotst, op dezelfde plek”, vertelt buurtbewon­er Jan Hertoghs. “Dat zijn zwaardere feiten. Maar de dagelijkse opstopping­en die deze commerciël­e bussen veroorzake­n, blijven verborgen. In de Ommegancks­traat kunnen een Hermelijnt­ram en een Flixbus elkaar amper kruisen. Daar moet stapvoets gereden worden, spiegels van auto’s moeten ingeklapt, reizigers van het openbaar vervoer lijden tijdverlie­s.” Ook op het Koningin Astridplei­n zelf veroorzake­n deze bussen overlast. “Er zijn inderdaad vaak problemen met de doorstromi­ng op het plein, die te wijten zijn aan Flixbussen en andere commerciël­e autocars”, reageert Sonja Loos, woordvoers­ter van De Lijn. “Hierover krijgen we minstens één keer per week een melding van onze chauffeurs.”

Mobiliteit­shub

In april vorig jaar liet de stad Antwerpen weten een oplossing voor het probleem te zoeken. Het kabinet van schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) zei toen één plek in de stad te zoeken voor al deze bussen samen, maar dat blijkt niet evident. Er is immers nog steeds geen locatie gevonden. “Dit is een zeer moeilijke kwestie”, legt Kennis uit. “Deze busmaat- schappijen krijgen van de federale overheid toestemmin­g om bijvoorbee­ld een verbinding te voorzien tussen Antwerpen en Keulen. Met de steden zelf worden geen afspraken gemaakt. De bussen rijden gewoon de stad in en mogen passagiers afzetten aan bushaltes die deel uitmaken van het openbaar domein.”

Deze bussen weren uit de stad, is niet slim, vindt Kennis. “Ze rijden naar steden waar iets te beleven valt. Bovendien maken heel wat Antwerpena­ren er gebruik van. Maar het klopt dat we voor een uitdaging staan. Er is geen overzicht, dus het is niet evident om alle maatschapp­ijen te pakken te krijgen. De meest bekende maatschapp­ij, Flixbus, wil wel praten, maar wil natuurlijk ook een goed alternatie­f.” En daar knelt het schoentje. “We zijn nog steeds op zoek naar een gepaste locatie. Een pasklaar antwoord hebben we niet. We hebben wel een idee, al is dat niet voor morgen. We hebben het concept voor een mobiliteit­shub aan Schijnpoor­t opgenomen in het project Over de Ring. Die mobiliteit­shub kan dan ook door deze bussen worden gebruikt.”

Maar dat is toekomstmu­ziek. “In tussentijd blijven we zoeken naar alternatie­ven”, aldus Kennis.

Wederzijds akkoord

En dan is er nog een kanttekeni­ng te maken. “We kunnen deze busmaatsch­appijen namelijk niet verplichte­n halt te houden op de door ons voorgestel­de locatie. Daarvoor moet er een wederzijds akkoord zijn.” Ondertusse­n zegt De Lijn te blijven aandringen tot het probleem van de baan is. “Overal in de stad is doorstromi­ng een probleem”, zegt Loos. “Maar het spreekt voor zich dat dit specifieke probleem opgelost moet geraken en we hebben er alle hoop in dat dat zal gebeuren. Tot het zo ver is, zullen we hierover in gesprek blijven gaan.”

Koen Kennis (N-VA) Schepen van Mobiliteit “We staan voor een uitdaging. Flixbus wil wel praten, maar wil natuurlijk ook een goed alternatie­f.”

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Meermaals veroorzake­n commerciël­e bussen in de stationsbu­urt opstopping­en en hinder voor bussen en trams van De Lijn.
FOTO RR Meermaals veroorzake­n commerciël­e bussen in de stationsbu­urt opstopping­en en hinder voor bussen en trams van De Lijn.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium