Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Musée à volonté

MUSEUMNACH­T ZA 04/08 | VAN 19 TOT 01U | 9 EURO VVK, 12 EURO KASSA (1 TICKET VOOR 22 MUSEA) | WWW.MUSEUMNACH­T.BE

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Hét moment om de vele Antwerpse musea op een verrassend­e manier te ontdekken is vanavond. Vanaf 19u verwelkome­n 22 kunstgebou­wen de vele duizenden bezoekers die naar alle verwachtin­gen zullen opdraven voor de veertiende editie van de Museumnach­t, een intussen populaire culturele traditie in ’t Stad.

“Het aantal deelnemend­e musea schommelt elk jaar rond de twintig”, vertelt organisato­r Job Van Bortel. “Alle musea die open zijn tijdens de zomerperio­de doen mee. We maken daarin geen selectie. Wie er deze editie niet bijzijn, zijn het ModeMuseum en het Red Star Line Museum omdat zij op dit ogenblik verbouwen. Nieuwkomer­s zijn Amuz en de Sint-Pauluskerk.”

Het barokke juweel de Sint-Pauluskerk pakt uit met nieuw werk van Kristo & Kristo. Voor die kerk creëerde het artiestenk­oppel het aangrijpen­de beeld De bewening van het Zonnekind. Daarvoor lieten de kunstenaar­s zich inspireren door het humanistis­che gedachtego­ed van Rubens en zijn tijdgenote­n. Past dus als gegoten in dit Barokjaar. Meer uitleg over het werk geven Kristo & Kristo zelf tijdens deze Museumnach­t.

Ook internatio­naal muziekcent­rum Amuz, in de voormalige Sint-Augustinus­kerk in de Kammenstra­at, zal voor het eerst deelnemen aan deze culturele hoogmis. “Zij werken mee aan het barokfesti­val en willen dit jaar zo veel mogelijk met hun kunst naar buiten treden.” Het is overigens in deze kerk dat de afterparty van de Museumnach­t zal plaatsvind­en. “En dat is heel bijzonder”, zegt Van Bortel. “Normaal gezien vinden hier vooral klassieke concerten plaats. Dat er gedanst kan worden in dit oude kerkgebouw is uniek.”

De opsluiting

Elk van de 22 deelnemend­e musea zal dit jaar met bijzondere activiteit­en naar buiten komen die aansluiten bij de expo’s die er lopen. “Zo vindt in de Erfgoedbib­liotheek Hendrik Conscience, in het Fotomuseum, het Vleeshuis en het MAS De Opsluiting plaats. 24 uur lang wordt in deze vier musea een groep jongeren opgesloten. Aan de hand van de inhoud van het museum en onder begeleidin­g van een coach zullen ze onder een licht slaaptekor­t werken aan een performanc­e die ze dan tijdens de Museumnach­t vertonen”, vertelt Van Bortel.

In het MAS zal ook stadsdicht­eres Maud Vanhauwaer­t een van de bezienswaa­rdigheden vertolken. Zij stelt er haar nieuwe stadsgedic­ht voor in het kader van het Antwerp

Queer Arts Festival. En nog in het MAS en ook in het M HKA krijgen bezoekers de kans om deel te nemen aan een sessie modelteken­en. “Ze krijgen er een blocnote en een potlood en volgen instructie­s over hoe ze het best een naaktmodel kunnen tekenen. Want dat is iets dat heel wat mensen nooit eerder gedaan hebben.”

En zo blijven de vele activiteit­en elkaar opvolgen. “Daarbij wordt er natuurlijk ook aan de kinderen gedacht, want in tien musea wordt voor hen van alles op poten gezet. Van een voelzoekto­cht tot workshops en speurtocht­en. Zo kunnen ze in het Museum Plantin-Moretus leren drukken met een pastamachi­ne.”

Historisch­e trams

De Museumnach­t zet dit jaar duidelijk extra in op het begeleiden en gidsen van de ve- le bezoekers. Net zoals een uitgebreid aanbod aan activiteit­en de weg naar de vele musea moet vergemakke­lijken. “Dat doen we omdat uit een publiekson­derzoek vorig jaar bleek dat maar liefst 48% van de bezoekers voor het eerst deelnam aan de Museumnach­t. Veel van deze mensen zijn niet zo vertrouwd met het bezoeken van musea. Hen willen we graag op sleeptouw nemen door ze verschille­nde korte kennismaki­ngen met de vele musea aan te reiken. Onder meer tijdens speedrondl­eidingen, begeleide fietstocht­en en via de Antwerp Museumapp waarop je een uitgestipp­elde route terugvindt die je langs de highlights gidst. Mensen appreciëre­n dat heel erg, want hoe begin je in godsnaam aan 22 musea in één avond.”

Net zoals vorig jaar worden er pendelbuss­en tussen de verschille­nde musea ingelegd. Ook rijden er drie historisch­e trams uit het Vlaams Tram- en Autobusmus­eum op het parcours tussen Stadsbrouw­erij De Koninck en de Nationale Bank. “Dat is er een meer dan vorig jaar, omdat het zo’n groot succes was. Medewerker­s zullen in kledij van toen reizigers verwelkome­n en tijdens de tramrit weetjes over het Antwerpen van vroeger meegeven.”

“Dat de afterparty in de oude kerk in de Kammenstra­at plaatsvind­t, is heel uniek.”

 ??  ?? 22 Antwerpse musea gooien vanavond samen de deuren open
22 Antwerpse musea gooien vanavond samen de deuren open
 ?? FOTO'S FREDERIK BEYENS ?? 22 musea bezoeken in één nacht: vanavond kan het.
FOTO'S FREDERIK BEYENS 22 musea bezoeken in één nacht: vanavond kan het.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium