Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jolien D’hoore pakt bronzen medaille in scratch

-

Voor het eerst ging op het EK in Glasgow het Belgisch vaandel hoog de lucht in. Jolien D’hoore tekende met haar brons op de scratch voor die primeur, maar dat zette geen mens aan tot wild geraas.

Klaterbron­s, zo voelde D’hoore het zelf ook aan. De scratch staat niet op het olympische programma en dat scheelt een pak in de evaluatie. “Eigenlijk was dit nummer vooral een voorbereid­ing op de ploegkoers van dinsdag. Daarom heb ik geprobeerd om de race hard te maken, maar ze lieten me niet gaan. Ach, wat maakt het uit? De benen voelden goed en het vertrouwen kreeg een boost.”

Een dik dozijn Belgen draait de volgende dagen met wisselende kansen op succes rondjes in de Chris Hoy Arena. Van dit legertje landgenote­n in lycra bezit Kenny De Ketele op de puntenkoer­s het meeste podiumpote­ntieel. In dat specialism­e heeft de 33-jarige routinier al drie WK-medailles in de kontzak steken. De Ketele is ook als partner van opkomend talent Robbe Ghys in de ploegkoers een kandidaat voor eremetaal.

In de vrouwensec­tie bouwden Jolien D’hoore en de Nielse Lotte Kopecky in de ploegkoers een stevige reputatie uit, met hun Europese titel in 2016 en hun wereldtite­l in 2017. Daarnaast reikt Kopecky ook in de puntenkoer­s naar eremetaal en kan ze scoren in het omnium. Nicky Degrendele verdedigt in Glasgow haar wereldtite­l keirin, maar in de coulissen heerst de vrees dat haar Japanse avontuur de conditie al te veel heeft aangetast.

Slotconclu­sie: in het beste scenario sleept België zes medailles uit de Chris Hoy Arena, waarmee het zijn beste resultaat van de jongste jaren (2016) zou evenaren.(mv)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium