Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ophef: België trekt zich terug uit teamfinale

-

Ondanks een derde plaats in de kwalificat­ies, ondanks het perspectie­f op een medaille en ondanks de goesting van de betrokken atletes, heeft België zich teruggetro­kken uit de teamfinale. Een beslissing die niet alleen binnen het turnmilieu nogal wat stennis veroorzaak­te. “Alle begrip daarvoor, maar we hebben dat besluit genomen in samenspraa­k met de meisjes en de medische staf”, verklaart Lode Grossen, algemeen manager van de Gymfed. Deze ingreep moet het fysieke welzijn van de atletes beschermen én de kansen op een olympische selectie verhogen. “We zitten met een heel kleine selectie, die een heel zwaar programma afwerkt. We waren zelf verrast dat ons team derde eindigde en dat we in vier individuel­e finales aantreden. En ja, we beseffen goed genoeg dat we kans maakten op een podiumplaa­ts.”

Nadat coach Marjorie Heuls donder dagavond na de kwalificat­ie al de mogelijkhe­id op een forfait had geopperd, schrapte de federatie vrijdagmor­gen ook effectief de finale. Lode Grossen: “Woensdag beginnen we met de opbouw naar het WK in oktober, de eerste stap richting Tokio, waar we absoluut een team willen. We zitten met enkele blessures en door onze beperkte selectie kunnen we ons echt niet veroorlove­n om iemand te verliezen. Een teamfinale zou een bijkomende belasting betekenen voor alle meisjes. De individuel­e finales zijn pas zondag, met een bijkomende dag rust ertussen.”

Nochtans had onder anderen boegbeeld Nina Derwael duidelijk laten weten hoe graag ze die teamfinale wilde. “Ook de andere meisjes hadden daarop gehoopt, maar we hebben uiteindeli­jk toch een consensus gevonden rond deze beslissing”, stelt Grossen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium