Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hitteprobl­eem heb ik nu veel beter onder controle”

Tim Wellens wil in zijn beste seizoen ooit eindelijk scoren in Baskenland

- JAN-PIETER DE VLIEGER

De Tour de Wallonie is de Tour de France niet, maar Tim Wellens (27) heeft deze week toch maar gewonnen. En onderweg een paar persoonlij­ke records scherper gesteld:

“1.300 watt op vijf seconden.

1.200 watt op tien seconden. Nooit had ik zoveel kracht in de benen.” Vandaag mag het eindelijk ook eens lukken in de Clasica San Sebastian.

Zon, zee, strand en leeggewron­gen rennerslij­ven die één week na de Tour vooral zin hebben in vakantie. De Clasica San Sebastian heeft de look and feel van een Baskisch criterium, maar blijft een volwaardig­e WorldTour-race van 229 kilometer met onderweg acht cols dan wel colletjes. “Dat vakantie-achtige heb je hier wel”, beaamt Tim Wellens. “Na de Tour is de mentalitei­t anders: de ploegleidi­ng en de staf brengen de familie een keer mee naar het hotel. En ze zeggen dat er twee kilometer per uur trager wordt gekoerst. Op de wattagemet­er zie je dat niet, maar het voelt wel zo. Het is geen koers op leven en dood.”

En toch is de Clasica de voorbije tien jaar steeds gewonnen door een renner die uit de Tour kwam.

“Ik weet nu al hoe het zal gaan: wanneer we de eerste keer de Jaizkibel over rijden, gaan de Tourmannen als eerste beginnen te klagen dat ze slecht zijn. Maar in de finale vinden ze hun benen altijd terug. Eén week na de Tour kan je die vorm niet kwijt zijn. Zelfs niet als je de fiets een hele week niet hebt aangeraakt. Leg de Clasica twee weken verder en de Tour wordt wel een nadeel. Dan zou die statistiek er helemaal anders uit zien.”

Jij hebt deze week de Tour de Wallonie gewonnen, maar is dat vandaag een referentie in een peloton met zoveel Tourrenner­s?

“In Wallonië stonden toch ook acht WorldTour-ploegen aan de start. Toen ik dat daarnet aan tafel vertelde, leken er toch een paar ploegmaats aangenaam verrast.” (lacht)

Maar je voornaamst­e uitdager voor het geel was Quinten Hermans, een subtopper in het veldrijden.

“En toch heeft zijn niveau mij enorm verbaasd. Je ziet dat Van der Poel en Wout Van Aert het veldrijden naar een hoger niveau hebben getild. Maar akkoord: er is natuurlijk een niveauvers­chil tussen de Tour de Wallonie en San Sebastian. Als je in Wallonië tien minuten doorrijdt, blijven er tien renners over. In San Sebastian zijn dat er honderd. En Hermans zou daar misschien niet bij zijn.”

Hermans’ ploegmaat Lars van der Haar zei op Instagram dat jij Wallonië had gewonnen door één lijntje in het reglement. Waar had hij het over?

“Quinten en ik hadden dezelfde tijd in het algemeen klassement. En ik was stomverbaa­sd dat zij niet wisten dat de totaalsom van alle resultaten in de afzonderli­jke ritten dan het verschil maakte. Bij Telenet-Fidea dachten ze dat het resultaat in de laatste etappe alleen doorslagge­vend was. Raar. Ik heb bewust van bij de start niet mee geholpen met Jens Debusscher­e in de sprint omdat ik wist dat het belangrijk was om zelf elke keer hoog te eindigen.”

Je won in Wallonië ondanks de hitte. Is dat minder een probleem dan vroeger? Precies één jaar geleden liet je nog testen uitvoeren om na te gaan hoe je die warmte-allergie het best kon behandelen.

“Ik heb dat probleem nu veel beter onder controle omdat ik nu weet wat het probleem is. Mijn lichaam heeft het gewoon moeilijk om af te koelen. Ik zweet niet goed. Gelukkig zijn daar oplossinge­n voor: mezelf vochtig houden, bijvoorbee­ld. Nu begin ik heel snel met water over mijn lichaam te gooien, terwijl het idee vroeger altijd was dat je daar zo lang mogelijk moest mee wachten. Ja, ik ben nu wel een veeleisend­er kopman. (lacht) Ik heb meer water nodig onderweg. Er bestaat ook een speciaal soort textiel dat je vochtig kan maken en dat het lichaam extra koel houdt. Daar moet ik nog over samenzitte­n met onze kledingspo­nsor. Medicatie? Neen, niks meer. Dat hielp allemaal niet.”

Het zal hier ook 30 graden worden. Dat zal je niet hinderen?

“De hitte zal altijd een nadeel blijven. En San Sebastian is sowieso geen koers die me goed ligt. Op vijf deelnames ben ik één keer dertiende geworden (2016, red.). Dat is het. Ik weet niet hoe het komt, maar ik ben voorlopig nooit goed in San Sebastian en dan toch altijd goed in de BinckBank Tour.”

Misschien wordt het dit jaar anders? Zoals je zelf al hebt gezegd: je hebt sportief een stap vooruit gezet. “Ik heb nog nooit zo makkelijk koersen gewonnen, dat is zo. Afgelopen week heb ik twee records gehaald in Wallonië: meer dan 1.300 watt op vijf seconden, meer dan 1.200 op tien seconden. Nog nooit heb ik zoveel kracht in de benen gehad. Ik ga er Greipel niet mee kloppen, maar na een zware koers geeft het je wel kansen in een sprint. Ik vind het superbelan­grijk dat ik die kwaliteit om koersen af te maken verder ontwikkel.”

Een overwinnin­g in San Sebastian zou welkom zijn voor Lotto-Soudal. Er was veel kritiek na de Tour.

“Ik heb ook een paar columns gelezen (onder andere van Hugo Camps, red.) die erover gingen. Die viseerden vooral CEO Paul De Geyter. Dat vind ik niet correct. Paul is eind vorig jaar bij de ploeg gekomen en heeft nog niks kunnen veranderen. Ja, we hebben geen goede Tour gereden, maar neen, dat is niet de schuld van de CEO. Die evaluatie kan je ten vroegste volgend jaar maken.”

“Ik heb nog nooit zo makkelijk koersen gewonnen.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium