Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik rij zondag mijn eerste profkoers”

Favoriet Alfdan De Decker laat Havenpijl aan zich voorbijgaa­n

- KAREL LEMMENS

Hoewel de Antwerpse Havenpijl van zondag qua parcours helemaal op maat gesneden is van sprinter Alfdan De Decker, zal de 21-jarige Wommelgemn­aar zondag in Merksem toch niet rijden.

“Jammer, want ik had er inderdaad niet kansloos aan het vertrek gestaan”, geeft de renner van het beloftente­am van Lotto-Soudal toe. “Al wacht me wel een andere uitdaging. Ik kan als stagiair-prof bij Wanty-Groupe Gobert in de Franse wedstrijd La Poly Normande mijn eerste profkoers rijden. Vanzelfspr­ekend laat ik die kans niet liggen. Normaal had ik zelfs al in aanmerking gekomen voor de Ronde van Denemarken, maar het einde van de Ronde van Vlaams-Brabant vorige week lag te dicht bij de start van die rittenkoer­s. Bovendien waren de papieren iets te laat binnen, zodat ik pas vanaf 2 augustus bij de profs kon debuteren. Het wordt nu zondag dus. Hopelijk kan dit de opstap worden naar de profcarriè­re waar ik zo naar uitkijk. Mijn conditie is heel goed, al kan er nog wel ietsje bij. Dat zal de komende weken wel komen. Als ik nu al top moest zijn, zou het moeilijk worden om dat te rekken tot het einde van het seizoen. Ik kom nagenoeg zeker ook nog aan de start in Zottegem, The Race of War in de Westhoek, de Schaal Sels en Putte - Kapellen.”

In de Antwerpse Havenpijl lukte het De Decker de vorige jaren niet om mee te spurten voor de zege. “Het parcours wordt daar wel wat onderschat, hoewel het volledig vlak is. Je rijdt eerst twee grote ronden en dan enkele kleinere ronden. Daarin is het niet ongevaarli­jk door enkele wegversmal­lingen en vluchtheuv­els. Het is ook voortduren­d draaien en keren. Dat alles maakt de wedstrijd tot een lastig karwei. Mijn beste uitslag was 25ste. Daar wou ik dit jaar komaf mee maken, maar het zal er dus niet van komen.”

Toch zal hij nog als belofte rijden. “Te beginnen met het BK in Stabroek op zondag 12 augustus. Vorig jaar liet ik me daar ringeloren toen een groep van twintig wegreed met daarbij vijf teammaats, zodat ik vast zat in het peloton. Dat moet dit jaar beter.”

Zondag 5 augustus: 28ste Antwerpse Havenpijl. Start om 13 uur voor een afstand: van 179,8 km (2 x 44,9 km + 9 x 10 km). Aankomst omstreeks 17 u aan in de Nieuwdreef in Merksem.

 ?? FOTO KMS ?? Alfdan De Decker was dit seizoen al meermaals aan het feest. Die goede resultaten hebben hem nu een stagiair-profcontra­ct opgeleverd bij Wanty-Groupe Gobert.
FOTO KMS Alfdan De Decker was dit seizoen al meermaals aan het feest. Die goede resultaten hebben hem nu een stagiair-profcontra­ct opgeleverd bij Wanty-Groupe Gobert.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium