Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Colombia klopt België in voetbal

Zandhovens­e jeugd laat zich rollen door spelers van Alto-Bélgica in geboortedo­rp pastoor Alvi

- KRISTIN MATTHYSSEN

Pastoor Alvi had het aangekondi­gd en deze week was het zover: de Zandhovens­e jongeren van het project Colombia 18 speelden in Colombia enkele matchen tegen het gehucht Alto-Bélgica of HoogBelgië. Ze verloren kansloos.

Op het wereldkamp­ioenschap voetbal in Rusland vorige maand sneuvelde Colombia in de achtste finale terwijl onze Rode Duivels de bronzen medaille pakten. Maar met het thuisvoord­eel, konden de Colombiane­n op het betonnen voetbalple­in in de bergen in Alto-Bélgica beter uit de voeten met de bal dan de Zandhovena­ars die momenteel vrijwillig­erswerk verrichten in Villarrica. “Tegen de middag arriveerde­n we in de school van Alto-Bélgica, waar niet alleen onze lunch, maar ook de lokale voetbalplo­eg ons stond op te wachten”, laat Sofie Ghielens weten. “We speelden de hele namiddag voetbalwed­strijdjes tegen de lokale ploeg, de damesploeg en de kinderen. Hoe hard we ook ons best deden, we waren kansloos tegen de Colombiaan­se sporters. ’s Avonds zijn we terug naar huis gestapt, onge- veer een uur wandelen. Niet eenvoudig in het donker.”

Burgeroorl­og

Op 17 juli vertrokken zo’n dertig jongeren uit Zandhoven en directe omgeving naar Villarrica, het geboortedo­rp van de Zandhovens­e pastoor Alvi. Het dorp moet door de jarenlange burgeroorl­og helemaal heropgebou­wd worden. Vorig jaar werd na 52 jaar conflict met de rebellen van de FARC een vredesakko­ord gesloten. De jongeren helpen er onder meer bij de renovatie van het rusthuis. Door een gebrek aan werkmateri­aal, liep dat vertraging op, maar intussen zijn ze goed bezig. Ze ondersteun­en ook leerkracht­en bij het geven van Engelse les en helpen jeugdwerke­rs.

Pastoor Alvi had bij zijn vertrek al uitgelegd dat Villarrica twee gehuchten telt die de namen Bajo-Bélgica of Laag-België en AltoBélgic­a of Hoog-België dragen. De priester heeft het nooit anders geweten, maar heeft geen flauw vermoeden waar die namen in het hol van Pluto vandaan komen. Het is al helemaal een mirakel dat een lokale jongen effectief als pastoor werd aangesteld in een gemeente in het échte Bélgica.

Een leraar voor hele school

In Bajo-Bélgica bezochten de jongeren een schooltje waar één leerkracht met beperkte middelen lesgeeft in verschille­nde graden. “Bewonderen­swaardig”, zegt Sofie Ghielens. Er werden ook een kleine kuikenboer­derij en een koffieplan­tage bezocht. “In Alto-Bélgica speelden we niet alleen voetbal, maar aten we ook guanabas, een populaire fruitsoort in Colombia die we in België niet kennen.”

De gulle schenkers die de voorbije maanden een gift deden, kunnen via de Facebookpa­gina volgen hoe hun centjes nuttig besteed worden.

 ?? FOTO COLOMB18 ?? De matchen werd gespeeld op een betonnen ondergrond.
FOTO COLOMB18 De matchen werd gespeeld op een betonnen ondergrond.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium