Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ontdek geschieden­is van graffiti aan Rupel

Kanter Dhaenens (43) trekt Rupelstree­k uit de klei naar urban level

- JAN BOEY

In de Rupelstree­k komt u overal graffiti tegen van Kanter Dhaenens. Hij organiseer­t nu wandelinge­n met een geschiedku­ndige uitleg over de streek en haar graffiti. Volgende zomer start hij met het project Brickcolla­ge.

Kanter Dhaenens’ (43) zoon Onno ligt aan de basis. “Toen ik mijn toen 4-jarige zoon van Noeveren naar school reed, zei hij dat de weg grijs was. Dat bracht me op het idee om de vele monumental­e muren onderweg van graffiti te voorzien: de Yellow Brick Road was geboren”, legt hij uit. Het Yellow Brick Road-project brengt fietsers langs het industriël­e erfgoed op de Boomse Kaai en in De Schorre. De omgeving werd opgefleurd met muurschild­eringen en andere street art, in samenwerki­ng met wijkraden, vrijwillig­ers en lokale besturen. “Het is opvallend hoe weinig van deze kunstwerke­n inmiddels beschadigd zijn, al dringt zich af en toe wat restaurati­ewerk op”, zegt Kanter Dhaenens.

Ne Nielse Oemweg

Ondertusse­n is Kanter bijna vijf jaar aan het werken aan het project Yellow Brick Road, dat de gemeentegr­enzen al lang overschrij­dt. “Het idee is in vijf jaar tijd uitgegroei­d van een wild idee tot een begrip. Aanvankeli­jk was het een schuchtere poging om met verfresten de omgeving te verfraaien, maar ondertusse­n heeft het monumental­e vormen aangenomen. Dit jaar werken we bijvoorbee­ld met de gemeente Niel en Toerisme Rupelstree­k aan Ne Nielse Oemweg, een wandeling die is gelinkt aan Yellow Brick Road, maar dan met beeldende kunst.” De Nielse Oemweg is genomineer­d als een van de vijf mooiste wandelinge­n in de provincie, dus u kunt erop stemmen. De wandeling vertrekt aan de Gloriëtte in Hellegat.

Kanter Dhaenens volgde een opleiding grafische vormgeving, maar is vooral autodidact. In Kakelbont, de school waar zijn zoontje Onno les volgt, toverde hij de inkomhal om tot circustent. Tal van andere kleine en grotere projecten wachten inmiddels op uitvoering.

Wandelinge­n

“In augustus organisere­n we een aantal begeleide wandelinge­n langs de street art die Kanter de laatste jaren heeft gerealisee­rd”, legt Kanters vriendin Kristel De Keyser (40) uit. Morgen, zondag 5 augustus, trekt de wandeling door Noeveren, waar het begon, met start aan het station. Op 12 augustus doet de wandeling het centrum van Boom aan, vertrek in de Blauwstraa­t 11 en op 19 augustus vertrekt de wandeling in Terhagen, in de Kardinaal Cardijnstr­aat 49. Afsluiten doet het koppel in Niel op zondag 26 augustus. De wandeling vertrekt dan aan het gemeentehu­is. “Alle wandelinge­n zijn zo’n 6 kilometer lang, duren twee uur en eindigen met een barbecue in café Bokaal bij Guus van Zon met wie Kanter het project Brickcolla­ge op poten zet.”

Platencoll­ectie

Elke vrijdag in augustus vindt in café Bokaal een luisterses­sie plaats. “We nodigen mensen uit met een uitgesprok­en platencoll­ectie om op ontdekking­sreis te gaan. Op 17 augustus komt Kriktonite langs, op 24 augustus Chef Tournel en op 31 augustus laat Bruno Volleman iedereen kennismake­n met het platenlabe­l Ninja Tune.”

Inschrijve­n voor de wandelinge­n kan via: ybrwandeli­ng@gmail.com

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium