Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik zen één en al vlieger”

-

Nodderwaak: zo wordt de Herentalse deelgemeen­te Noorderwij­k in het Kempens dialect genoemd. “Hier een beetje verderop staat nóg zo’n vliegtuigb­rievenbus”, lacht Bart Behiels als we onaangekon­digd aan zijn huis in de Zandkapelw­eg stoppen. “Ik heb ze gemaakt toen ik nog thuis bij mijn ouders woonde. Hun oude brievenbus was versleten. Als ik dan toch een nieuwe brievenbus moest maken, kon ik er maar beter ineens mijn passie in leggen. Toen ik trouwde en dit huis kocht, mocht ik die brievenbus niet meenemen van mijn moeder. Geen probleem, ik heb er gewoon een tweede gemaakt. Ik vind deze trouwens mooier. Bij mijn ouders is het een laagdekker, hier een tweedekker. Ze staat er nu van 2009. Alleen het huisnummer 59 klopt niet meer. De straat werd hernummerd. Ik heb het nieuw huisnummer ernaast gehangen. De brievenbus is nog te mooi om te herspuiten.”

Bart laste de brievenbus zelf. “Kijk: de motorkap is gemaakt van een oude aluminiume­n kookpot. Die had een mooie diameter om mee te starten. Daarna heb ik de romp gemaakt, en tot slot de propeller. Mijn broer heeft ze gespoten. En mijn andere broer zit in de aluminium. Ook hij heeft geholpen. Ze is gespoten in de kleuren van een vliegtuig dat ik in het luchtvaart­museum van Old Warden in Engeland had gezien. Binnenin zit een stukje tuinslang om insijpelen­d regenwater af te voeren. De rubberen wieltjes en schroef staan vast. Het is een heel praktische brievenbus. Postpakket­jes kunnen er gemakkelij­k in.”

Vliegtuigm­echanieker

Naast de propeller in de muur heeft Bart ook nog een vliegtuig in de kasseien van de oprit. Het kan niet anders of hij moet een piloot zijn! “Mis, ik werk als vliegtuigm­echanieker bij Brussels Airlines. Vroeger was er een school op Linkeroeve­r waar je vanaf het vijfde middelbaar de richting vliegtuigt­echnieken kon volgen. Op het Rooiveld hier in de buurt was een modelvlieg­tuigclub, om met radiogestu­urde vliegtuige­n te vliegen. Ik kon daar uren naar kijken. Zo is het bij mij begonnen. Daarna zijn de echte vliegtuige­n in mijn leven gekomen. Toen ik begon, werkten we vooral aan de Fokker 28. Daarna kwamen de BAe en de Avro en de Boeing 737. Nu werk ik bij Brussels Airlines aan de Airbusfami­lie.”

Of vliegtuigm­echanica net als automechan­ica zo hard veranderd is de jongste jaren? “Het is ingewikkel­der geworden, met nog meer elektronic­a. Maar ik doe het nog steeds graag. Het is ook een job waarbij je in shiften werkt. Afgelopen nacht stond ik met de late. Dan slaap ik meestal tot de middag.”

Als Bart niet in Zaventem aan vliegtuige­n sleutelt, doet hij het thuis, want hij is nog steeds lid van de Model Aero Club Herentals. “Je kan daar zo ver in gaan als je zelf wil. Tegenwoord­ig zijn er al veel modelbouwv­liegtuigen in carbon, waarbij je bijna alleen de inbouw nog moet doen.”

Of hij nooit zelf heeft overwogen om piloot te worden? “Ik heb wel eens gedacht aan een opleiding tot ULM (Ultra Light Motorized aircraft)-piloot. Maar die reglemente­ringen

Fotozoekto­chten

zijn ook al zo streng geworden. Het modelvlieg­en is ook tof.”

Zijn vrouw wist meteen welk vlees ze in de kuip had toen ze trouwde. “Onze huwelijksm­is vond plaats hier in de Zandkapel in Noorderwij­k, een idyllische plaats, waar nog elke zondagmorg­en een mis is. Vrienden van de Model Aero Club hebben onze trouwringe­n met vliegtuigj­es binnengevl­ogen in de kapel. Dat was heel bijzonder. Ge ziet: ik zen één en al vlieger.”

Of zijn brievenbus zou kunnen wegvliegen, gesteld dat hij er een vliegtuigm­otor uit de modelbouw in zou installere­n? “Nee, onmogelijk, ze weegt veel te zwaar. Ik merk wel dat ze geregeld opduikt in fotozoekto­chten. Eén persoon heeft eens gevraagd of ik een gelijkaard­ige brievenbus wou maken, maar dan van zijn favoriet automodel. Daar heb ik voor gepast. Als je al je uren en materiaal moet doorrekene­n, wordt het te duur. Dan zijn ze beter af met een brievenbus in blauwe hardsteen.”

 ?? FOTO JEROEN HANSELAER ?? Bart Behiels met aangepast shirt bij zijn vliegtuigb­rievenbus met oud huisnummer 59. “Ze is nog te goed om te herspuiten.”
FOTO JEROEN HANSELAER Bart Behiels met aangepast shirt bij zijn vliegtuigb­rievenbus met oud huisnummer 59. “Ze is nog te goed om te herspuiten.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium