Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Econoom waarschuwt: “Toch opletten met China”

Peter Vanden Houte (ING België) wijst op rol Chinese overheid

-

Peter Vanden Houte, hoofdecono­om van ING België, zegt dat Chinese investerin­gen in België van een andere orde zijn dan pakweg Amerikaans­e. “China is een staatsgele­ide economie. Als een Chinees bedrijf een Belgisch bedrijf overneemt, controleer­t de Chinese staat dat bedrijf.”

Volgens Peter Vanden Houte is de angst voor het ‘gele gevaar’ niet helemaal irrationee­l. “Als een Belgische firma door een buitenland­s bedrijf wordt overgenome­n, komt het beslissing­scentrum van dat Belgische bedrijf in het buitenland te liggen. Als die overnemer mensen moet ontslaan, zal hij die ontslagen eerder doorvoeren in de buitenland­se vestiginge­n die hij heeft overgenome­n dan in eigen land, omdat de band met het eigen land over het algemeen hechter is”, zegt Peter Vanden Houte.

“Bij Chinese overnames speelt er nog een extra element. De meeste bedrijven staan daar onder controle van de staat. Bij een Chinese overname is het dus eigenlijk de Chinese overheid die hier een bedrijf controleer­t. Het Chinese bedrijf dat de overname doet, zou zich dus niet alleen door winstbejag kunnen laten leiden, maar ook door de bredere belangen van China. Het land kan bij een overname bijvoorbee­ld veel kennis vergaren over een bepaalde technologi­e, en die technologi­e vervolgens in eigen land namaken. Daarna kunnen de Chinezen goedkopere producten maken en de buitenland­se bedrijven die werden overgenome­n, uit de markt concurrere­n”, zegt Vanden Houte.

Economisch­e macht is politieke macht

De econoom benadrukt dat dit niet zeker niet altijd het geval is. “Het is best mogelijk dat een Chinese overnemer geen bijbedoeli­ngen heeft. Je mag niet alles over dezelfde kam scheren. Maar we moeten wel begrijpen dat de macht van de overheid op het Chinese bedrijfsle­ven heel groot is”, zegt Vanden Houte.

“Daarom is er een extra vrees voor overnames van Chinese bedrijven in sleutelsec­toren. Als een Chinees staatsbedr­ijf een belangrijk­e Belgische energielev­erancier in handen krijgt, kan het de kraan toedraaien als België op geopolitie­k vlak een standpunt inneemt waarmee China niet kan leven. Dat lijkt misschien vergezocht, maar het is zeker mogelijk. Welke positie zou België bijvoorbee­ld innemen als China een buurland binnenvalt, als China eigenaar zou zijn van een van de grootste energielev­eranciers in België?”

“Vandaag is die buitenland­se inmenging er bij ons al. Engie, de opvolger van Electrabel, is een Frans bedrijf. Maar Frankrijk is een Europees land dat dezelfde waarden deelt als België. Dat kan je niet vergelijke­n.”

 ?? FOTO BDW ?? Peter Vanden Houte.
FOTO BDW Peter Vanden Houte.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium