Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Chaotische rotonde wordt groene zone met stadslandb­ouw

-

De Place de la Nation in Parijs ondergaat een metamorfos­e. Het plein in het midden van een grote rotonde met veel autoverkee­r wordt een groene zone met meer ruimte voor voetganger­s en groen.

Grote historisch­e pleinen in Parijs liggen vandaag vaak te midden van een druk kruispunt of een rotonde met meerdere rijbanen. In de toekomst wil de stad die vaak chaotische punten heraanlegg­en en de pleinen aantrekkel­ijker maken voor voetganger­s.

Tot voor 2013 was de Place de la République bijvoorbee­ld een drukke weg, ondertusse­n is die ruimte een voetganger­szone geworden met bomen en zitbanken. Een succesvoll­e transforma­tie die de stad wil verderzett­en. Deze zomer beginnen daarom de werken aan de Place de la Nation op de grens van het elfde en twaalfde arrondisse­ment. Op dat plein, waar het standbeeld van het Franse nationale symbool Marianne centraal staat, komen acht drukke verkeersad­ers uit. Tussen die verkeersad­ers worden nu kleine groene eilandjes gecreëerd waar er bijvoorbee­ld aan stadslandb­ouw kan gedaan worden. Vorig jaar al werd op diezelfde plek al geëxperime­nteerd met stadslandb­ouw. Aan de buitenkant van de nieuwe groene zones komt een brede voetganger­szone die ook toegankeli­jk is voor rolstoelge­bruikers. Voor blinden en slechtzien­den wordt een duidelijke afbakening geplaatst.

Het plein wordt in verscheide­ne lagen aangepakt. Dichter bij het midden, rondom het standbeeld van Marianne, komt een park en worden nieuwe bomen geplant. Rondom het plein krijgen fietsers een fietspad in twee richtingen. In totaal wordt er op de Place de la Nation 52% meer ruimte vrijgemaak­t voor voetganger­s. De werkzaamhe­den begonnen vorige maand en moeten volgende zomer afgerond zijn.

 ?? FOTO RR ?? Op de Place de la Nation worden groene eilandjes en een park aangelegd.
FOTO RR Op de Place de la Nation worden groene eilandjes en een park aangelegd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium