Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

Moeten we altijd op ons waterverbr­uik letten?

-

Genoeg water

We hebben een uitzonderl­ijk droge zomer en er is paniek. We mogen niet meer sproeien met eigen watergewin van regenof grondwater. Voor een dubbel watersyste­em hebben ze blijkbaar wel genoeg water. Als ik naar mijn regenput kijk en de grondwater­put, is er nochtans voldoende water. Wanneer ik ga fietsen langs de vele waterlopen en het is hoog water is er volgens mij ook genoeg water. Ik merk er eigenlijk niks van.

ALFRED PEERSMANS, HEFFEN

Prijzen verhogen

Het is blijkbaar niet nieuw dat Vlaanderen over weinig natuurlijk­e reserves water beschikt. Hierdoor gaan we ook veel oppompen wat de grondwater­reserves alleen maar verder doet afnemen. Daarnaast hebben we de neiging om te veel en te vaak te kiezen voor verharding i.p.v. waterdoorl­atende systemen. We zouden parkeerpla­atsen kunnen ontharden. We zouden actiever gemeenscha­ppelijke regenputte­n kunnen aanmoedige­n en we kunnen de prijs van leidingwat­er verhogen.

NIELS PELLEGROMS, ANTWERPEN

Geen langetermi­jnvisie

Ik vind het spijtig, om niet te zeggen schandalig, dat we in 2018 moeten discussiër­en over water. Dit is wel een basisrecht. Ons land is een waterland (Noordzee). Waarom geen ontzilting­sinstallat­ies plaatsen in Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en tevens ook in Antwerpen? Om steeds te kunnen voldoen aan het verbruik. Wij in België moeten steeds ons water, gas en elektricit­eit elders gaan halen om te kunnen voldoen aan onze noden. Een langetermi­jnvisie zou hier zeker op zijn plaats zijn. Er zijn reeds tekenen genoteerd van de klimaatwij­ziging twintig jaar geleden en op de verschille­nde klimaatbij­eenkomsten is dit meermaals aangehaald geweest. Maar in België is het steeds hetzelfde: geen langetermi­jnvisie en geen lef om daadwerkel­ijk wel iets te doen.

EDDY ARMIROTTO, STABROEK

Goede voorbeeld

Zolang er miljoenen liters blijven wegstromen door slechte waterleidi­ngen hoeven wij niet echt op ons eigen waterverbr­uik te letten, vind ik. Eerst het goede voorbeeld geven, dan de burger zeggen wat hij moet doen.

RIK STALKNECHT, ANTWERPEN

Belonen

Iedere woning zou moeten verplicht worden een regen- of grondwater­put te hebben. Het regent in België meer dan genoeg, maar het water loopt gewoon weg omdat alles gebetonnee­rd is. Particulie­ren met laag waterverbr­uik belonen met een lage factuur. Belonen helpt altijd beter dan beboeten. En watermeter­s liegen niet. LISETTE VAN WEERT, BRASSCHAAT

Te laat

Het is te laat om er nog iets aan te doen. Onkunde van beleidsmak­ers en egoïsme van de verbruiker (zwembaden, jacuzzi’s..) maken dat het nooit meer goed komt. We betalen nu al het dubbele van de normale prijs om zogezegd een efficiënt waterbelei­d te kunnen voeren

HENRI TROYAT, MOL

 ?? FOTO PVO ??
FOTO PVO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium