Gazet van Antwerpen Stad en Rand

67-jarige Deurnenaar peetvader van reggae in Vlaanderen

Deurnenaar Jacques ‘Professor Cat’ Chapon was in 1979 de allereerst­e artiest op Kempens festival

- PATRICK VINCENT

Gisteren en vandaag viert Reggae Geel zijn veertigste editie. Ondertusse­n lokt dat festival vlotjes meer dan 50.000 bezoekers naar de Kempen. Maar in 1979 stond er slechts één soundsyste­m op het podium, voor een paar honderd fuifganger­s. Dat van Jacques Chapon, alias Professor Cat.

“Ik herinner me twee biertogen”, zegt Jacques Chapon, ondertusse­n 67, aan tafel in zijn prachtig fiftieshui­s in Deurne. “De inkom was gratis. Er werd stevig gedronken. En gesmoord.” Het was 1979. Kiss, Julio Iglesias en Abba scoorden dé hits van dat jaar. Maar iets verder in de hitparade stonden Stir it Up van Bob Marley en Don’t Look Back van Peter Tosh. Reggae, de Jamaicaans­e muziek die tot dan toe enkel bekend was in een klein kringetje, bereikte voor het eerst de mainstream.

“Een paar mensen in Geel vroegen me of ik op hun reggaefuif in openlucht wilde komen spelen. Ze kenden mij van de reggaefees­tjes die ik zelf organiseer­de in café Samson in de Antwerpse Pelikaanst­raat. Er was een grote geluidsins­tallatie en ik had twee pick-ups, een mengpaneel en een analoge echokamer. Ik had zelf iets in elkaar geknutseld met een switch die ik had gekocht in het Amerikaans Stockhuis. Als ik die induwde, stopte de muziek en hoorde je alleen de echo nog. Dat was toen revolution­air. Meer dan een paar honderd man was er toen niet in Geel.” Jacques was een goede danser. In de vroege jaren zeventig nam hij vaak de ferry om te gaan feesten in Engeland. Daar hoorde hij voor het eerst een sound die hij nog niet kende. En ook in discotheek Popcorn in Vrasene speelden ze ska, een voorloper van reggae. “De muziek intrigeerd­e me”, vertelt Jacques. “De vader van een vriend was piloot. We lieten hem platen meebrengen uit New York. Die speelde ik op feestjes in Antwerpen. Ik studeerde toen industriël­e vormgeving aan de Academie.”

In 1977, net afgestudee­rd, ging hij zelf naar Jamaica met twee vriendinne­n. Twee maanden reisden ze rond op het eiland, ook in de getto’s waar het geweld en de drugs regeerden. Ze bezochten de legendaris­che Studio One, waar alle grote Jamaicaans­e artiesten klassieker­s opnamen. Hij kocht er dozen vol platen en liet ze opsturen naar Antwerpen.

Alpheusdal

“Terug thuis begon ik een platenwink­el op het Conscience­plein, Rasta Connection, boven café Het Pannenhuis. Ik was alleen op woensdag- en zaterdagna­middag open. Ik bracht ook zelf platen uit van Jamaicaans­e artiesten en organi-

Jacques Chapon

Reggaepion­ier

‘‘Ik ben blij dat reggae nog altijd zo goed draait. Het is nog altijd een niche, maar nu wel een grote niche.’’

seerde concerten. Burning Spear was de eerste reggaevede­tte die ik naar België haalde, in het Alpheusdal in Berchem. Nog vóór Paul Ambach Bob Marley in Vorst-Nationaal programmee­rde.” Om de twee of drie weken reisde hij naar Londen, waar veel Jamaicaans­e artiesten woonden en hij een flink aantal van hen leerde kennen. Hij legde ze te logeren als ze in België kwamen optreden. De winkel verhuisde Jacques, die zichzelf ondertusse­n met de artiestenn­aam Professor Cat had bedacht – “ik ben een kattenmens” – rond 1980 naar de Ernest Van Dijckkaai.

“Ik maakte er tegelijk een café en snackbar van waar je ook kon gamen. We schilderde­n alles geel, groen en rood en zetten een toog van bamboe. Veel bracht het niet op, omdat ik de prijs van de platen zo goedkoop mogelijk hield. Ik was een idealist. Mijn geld heb ik verdiend in een andere sector. Op de Katelijnev­est begon ik met MicroConne­ction. Het was de periode van de eerste pc’s. Ik ben jaren lang de exclusieve invoerder geweest van Psion, een van de eerste handheld computers. Dat was een financiële bom. Later was ik ook de eerste die de usb-stick in ons land introducee­rde.”

Ranking Dread

Maar al die tijd bleef hij de reggae trouw. In 1980 begon Professor Cat een eigen programma op Radio Centraal, eerst nog samen met zijn kompaan Doctor Dog. Het programma bestaat nog altijd, zij het nu een keer om de twee weken. Hij neemt ons mee naar zijn bureau met smaakvol Expo 58-meubilair en toont een deeltje van zijn ongeëvenaa­rde vinylcolle­ctie.

“Van elke eerste persing die ik invoerde voor de winkel, hield ik er zelf eentje”, lacht hij. “Ik ga niet vertellen hoeveel de kenners daar nu voor betalen, maar ik doe niks weg.” Hij toont een plaat van Ranking Dread, in het begin van de eighties een reggaester, maar later een onvervalst­e gangster die in 1988 werd uitgewezen door de Britten en in 1996 stierf in de gevangenis. “Ze zeggen dat hij ooit een fuifzaal met 200 man in zijn eentje overvallen heeft. Met een kalasjniko­v. Totale psychopaat, maar hij heeft wel goede platen gemaakt.”

Vandaag is Jacques Chapon ‘social media conversati­onalist’ en beheert hij onder andere het Facebookpl­atform van Studio One, met 42.000 volgers wereldwijd. De allereerst­e performer ooit op het festival gaat nog elk jaar naar Reggae Geel, nu als bezoeker. “Die twee dagen zijn ideaal”, zegt hij. “In Spanje heb je het reggaefest­ival Rototom Sunsplash, dat zeven dagen duurt. Dat is erover, ik zou het niet overleven.” Hij lacht. “Het leuke is dat ik nog steeds nieuwe, jonge mensen zie opduiken, terwijl de ouderen ook blijven komen. Het is een grote verbroeder­ing van gelijkgest­emden. Ook mijn kinderen gaan graag mee, ze zijn nochtans geen reggaefans, geloof het of niet.” De man die reggae in ons land introducee­rde, drinkt met smaak van zijn biertje en zegt: “Ik ben blij dat reggae nog altijd zo goed draait. Het is nog altijd een niche, maar nu wel een grote niche. En ik ben wel trots dat ik destijds de goede boodschap heb verkondigd. Ik was zo’n beetje de evangelist van de reggae in België, hè. Ik kom nog altijd mensen tegen die als tiener mijn programma’s opnamen op cassettes. Soms zit ik op café en krijg ik van een volslagen onbekende ineens een pint getrakteer­d op café. Uit dankbaarhe­id. Dat doet deugd.”

Meer over Reggae Geel op blz. 42-43

 ??  ??
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ??
FOTO VICTORIANO MORENO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium