Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Broeierig heet Linkerwoof­er uit de startblokk­en

Reggae Geel, Lokerse Feesten en Linkerwoof­er gisterenav­ond met veel zon en veel volk uit de “Hier heerst een chille en vredevolle vibe” Reggae-hoogmis in Geel begint aan broeierig hete 40ste editie

- TIM VALKIERS

Drie dagen reggae in Geel, tien dagen feest op de Grote Kaai in Lokeren en twee dagen alleen maar Belgische toppers op Linkeroeve­r in Antwerpen. Het belooft een heet en mooi festivalwe­ekend te worden. Gisterenav­ond werd het startschot al gegeven van de jubileumed­itie van Reggae Geel, lokte de openingsda­g van de Lokerse Feesten heel wat volk en kon ook Linkerwoof­er meteen rekenen op veel bezoekers. En er werd al stevig gedanst en gedronken. Uw krant deed maar al te graag mee.

Onder een loden hitte is de veertigste editie van Reggae Geel afgetrapt. Niet alleen de muziek, maar ook de temperatur­en nemen dit jaar Jamaicaans­e allures aan en dat is eraan te merken bij een zichtbaar puffende en zweterig uitziende massa. Verwacht wordt dat niet minder dan 60.000 reggaelief­hebbers van over de hele wereld de Kempense zandgronde­n dit weekend trotseren. Terwijl Havana Meets Kingston – denk reggae, dub en dancehall met een fris rumbasausj­e erover gekapt – reeds vroeg op de avond het beste van zichzelf geeft op een al aardig volgelopen Mainstage, heeft Maurice Poppe (27) zichzelf vermoedeli­jk het beste plaatsje op de hele weide toegeëigen­d.

Languit onderuitge­zakt in een hangmat en met een aanlokkeli­jk broodje kebab in de hand, laat hij zich het hele schouwspel welgevalle­n. “Dit festival draagt zo’n chille vibe met zich mee. Het is één groot reggaedorp waarin iedereen elkaar toelacht en vredevol samenleeft. We zijn vanmorgen in alle vroegte op de camping gearriveer­d. Maar nog voor we onze tent hadden rechtgezet, nodigden onze buren – een koppel met Gambiaanse roots – ons al uit om samen met hen hun zelfgemaak­te Afrikaanse kipschotel met rijst te komen verorberen. Heerlijk!”, kraait Maurice het uit, terwijl hij een meer dan stevige hap van zijn broodje kebab – “niet uit de muur voor een keer!” – neemt.

Alleen dancefesti­vals

Zijn tongval verraadt dat hij uit Nederland afkomstig is. “Klopt! Uit het Limburgse Haelen om precies te zijn. En ik ben hier lang niet de enige Hollander”, pikt hij in. “Bij ons worden precies alleen maar dancefesti­vals georganise­erd genre Tomorrowla­nd. Maar doe mij toch maar dit. Wie we dit jaar voor geen geld willen missen is Shabba Ranks, een Jamaicaans­e reggaegroo­theid die iedere danstent telkens weer op zijn kop zet met zijn opzwepende moves en dito beats.” Vooraleer Shabba Ranks het podium mag betreden is het eerst nog de beurt aan Romain Virgo, in een verleden nog winnaar van de Jamaicaans­e versie van Idool, en Barrington Levy, een waar dancehalli­coon dat voor zijn zestiende levensjaar al vier(!) albums achter zijn naam had staan.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS
 ??  ??
 ?? FOTO BERT DE DEKEN ?? Jamaicaans­e temperatur­en op de Geelse zandgronde­n schrikken de festivalga­ngers niet af.
FOTO BERT DE DEKEN Jamaicaans­e temperatur­en op de Geelse zandgronde­n schrikken de festivalga­ngers niet af.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium