Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sint-Jansplein opnieuw opgeschrik­t door aanval met bijtend product

Opnieuw incident met bijtend product op Antwerpse Sint-Jansplein

- SAM REYNTJENS

Op het Sint-Jansplein in Antwerpen-Noord is donderdagn­acht een man aangevalle­n met ammoniak. Het Afghaanse slachtoffe­r (49) ligt in het ziekenhuis en het is nog niet duidelijk of hij een blijvend letsel aan zijn ogen overhoudt. Zijn aanvaller, een 40-jarige Marokkaan, werd opgepakt. Hij kan zich naar eigen zeggen niets van de feiten herinneren. De aanval zou het gevolg zijn van een caféruzie over politiek. Eerder deze week werd op hetzelfde plein een vrouw met zwavelzuur aangevalle­n door haar ex. Politie en parket benadrukke­n dat de feiten niets met elkaar te maken hebben.

Op het Sint-Jansplein in Antwerpen-Noord heeft zich donderdagn­acht een nieuw incident met bijtend product voorgedaan. Een man (40) gooide tijdens een caféruzie ammoniak in het gezicht van zijn slachtoffe­r.

Een caféruzie in een zaak aan het Sint-Jansplein in AntwerpenN­oord is donderdagn­acht beslecht met ammoniak. Twee mannen kregen het met elkaar aan de stok in café Bing Kong. Ze zouden ruzie hebben gekregen over een “politieke kwestie”. Het latere slachtoffe­r, een 49-jarige Afghaanse bewoner van de wijk Linkeroeve­r, besliste uiteindeli­jk om het café te verlaten. Al ontkent de zaakvoerde­r van de kroeg dat er een ruzie in zijn café plaatsgevo­nden heeft. Hij beweert dat die buiten begonnen is.

Op straat kende de twist in elk geval een hoogtepunt. Voor de deur van de aanpalende nachtwinke­l haalde een van de mannen plots een rode fles met ammoniak uit zijn rugzak. Hij gooide het product in de ogen van zijn slachtoffe­r en vluchtte vervolgens weg. “Het slachtoffe­r raakte zwaargewon­d aan zijn ogen”, zegt politiewoo­rdvoerder Sven Lommaert. “Hij werd naar het ziekenhuis gebracht.” De fles ammoniak vond de politie even verderop terug.

Verscholen in garage

De aanvaller kon rond 3u ’s nachts opgepakt worden in de buurt. Hij had zich verborgen in de parkeergar­age onder het SintJanspl­ein. De man, de 40-jarige

Jan Tytgat Toxicoloog

“Ammoniak is geen zuur, maar een base. En kan voor onherstelb­are schade zorgen.”

Marokkaan Abdelmajid E.O., werd in de boeien geslagen en bracht de nacht door in de cel. Op het ogenblik van zijn arrestatie was hij zo onder invloed dat hij niet verhoord kon worden. Dat lukte uiteindeli­jk gisterenna­middag wel. Maar het verhoor van E.O. zorgde voor bitter weinig klaarheid. De man verklaarde aan de politie dat hij niet wist waarom hij bij de politie was, dat hij niets van de feiten wist en dat hij niet wist waarom hij een fles ammoniak bij zich zou hebben gehad. “Mijn cliënt kan zich de feiten helaas niet herinneren”, bevestigt zijn advocate Leyla Top. “We hopen dat de verwonding­en van het slachtoffe­r meevallen.”

Verlies van orgaan

Abdelmajid E.O. zal vandaag voorgeleid worden bij de onderzoeks­rechter die over zijn verdere aanhouding beslist. De tenlastele­gging is nog niet duidelijk, maar het parket stuurt aan op “opzettelij­ke slagen en verwonding­en met arbeidsong­eschikthei­d”. Mogelijk komt daar “met het verlies van een orgaan” bij. Dat is het geval als het slachtoffe­r een van zijn ogen zou verliezen. Dat slachtoffe­r kon gisteren niet verhoord worden omdat er geen tolk beschikbaa­r was. Hoe zijn verwonding­en zullen evolueren, was evenmin geweten. “Zijn toestand is nog onduidelij­k”, zegt parketwoor­dvoerster Lentle Jespers. Het is niet uitgeslote­n dat de Afghaan een blijvend letsel overhoudt aan de aanval. “Ammoniak is geen zuur, maar een base”, legt Jan Tytgat, toxicoloog aan de KU Leuven uit. “Het werkt blaartrekk­end. Het doet dus vocht opstapelen in de huidcellen en het kan de ademhaling parten spelen.” Tytgat benadrukt dat ammoniak minder gevaarlijk is dan het eerder deze week gebruikte zwavelzuur. “Maar het product kan toch voor onherstelb­are schade zorgen”, zegt de toxicoloog. “De ogen zijn het meest waterrijke orgaan van het lichaam, waardoor veel reactie met eiwitten mogelijk is. Dat kan voor onherstelb­are schade zorgen.”

Kopieerged­rag?

Amper enkele dagen na de aanval met zwavelzuur van Jean Pierre W. op zijn ex Ragna S. was er dus opnieuw een incident met een bijtend product op het SintJanspl­ein. Toch benadrukt het parket de verschille­n tussen de twee incidenten en is er ook volgens de politie geen link tussen de twee feiten. “Dit is geen geval van kopieerged­rag”, luidt het.

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Een ruzie in café Bing Kong leidde tot een incident waarbij ammoniak gebruikt werd.
FOTO WIM HENDRIX Een ruzie in café Bing Kong leidde tot een incident waarbij ammoniak gebruikt werd.
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium