Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Oosterse kaas van Belgische koeien”

-

Wie? David De Coster leidt kaasboerde­rij De Zuivelarij in Berlare, met zijn grillkaas berloumi als belangrijk­ste product (www.berloumi.be). Die is te krijgen op meer dan 500 adressen in Vlaanderen, van beenhouwer tot Spar en Okay.

Wat? Chef-kok David gaf les op de hotelschoo­l van Gent en startte in 2014 in zijn garage met het maken van kazen in bijberoep. Door het overweldig­end succes heeft hij nu plannen zijn 250 m² grote kaasmakeri­j nog verder uit te breiden met een hoevewinke­l. Hij wil tot 600 kilo berloumi per dag gaan maken en experiment­eert geregeld met andere kaastypes.

Sinds hoeveel generaties boer? “Mijn pa werkte bij de gemeente maar hield veel dieren bij ons thuis, van schapen tot konijnen, het leek wel een kleine boerderij.”

Vuurman- of vrouw? “Elke vrijdag steek ik de barbecue in de kaasmakeri­j aan om het einde van de week te vieren, dan eten we samen in de tuin om het weekend goed in te zetten.”

Op kolen of gas? “Geef mij maar een kolenbarbe­cue. Een gasbarbecu­e, dat is alsof je je vlees op een vuur bakt in een grillpan, dat vind ik veel minder authentiek.” Favoriete BBQ-gerecht? “Als kind was ik gek op worstjes, maar nu lust ik

alles.”

Favoriete saus? “Da’s moeilijk, er zijn er zoveel die extra smaak aan een barbecue kunnen geven… Zelfgemaak­t is vaak het lekkerst en gezondst.” Mogen er groenten bij? “Groenten als courgette, aubergine of kerstomaat­jes kan je ook schitteren­d klaarmaken op de barbecue. En vandaag heb ik voor bij de berloumi een salade met bloemkool gemaakt, een recept dat ik nog wat op het punt aan het stellen ben.” Het is BBQ-weer als… “ik daar zin in heb. Ik steek de barbecue ook geregeld aan in de wintermaan­den.”

 ??  ?? Berloumi met kerstomaat­jes en courgette.
Berloumi met kerstomaat­jes en courgette.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium