Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Alleen het project Samen zorgde voor hoogoplope­nde discussies”

Drie generaties Van Dienderen komen op voor Groen in Antwerpen

- SACHA VAN WIELE

Grootouder­s Hugo Van Dienderen en Jeannine Weyers, dochter Ilse Van Dienderen en kleindocht­er Amber Paris komen op 14 oktober samen op voor Groen in Antwerpen. Ze hebben zelfs een gemeenscha­ppelijk verkiezing­sthema: de strijd tegen hitte-eilanden.

Het is redelijk uniek dat drie generaties samen aan de verkiezing­en deelnemen voor dezelfde partij. “Het is spontaan gegroeid”, zegt Hugo Van Dienderen. “Ik heb nooit gezegd dat ze in de politiek moesten stappen, maar blijkbaar heb ik hen wel aangestoke­n.” De grootouder­s zitten samen met dochter en kleindocht­er onder een partytentj­e. Een parkeerpla­ats doet even dienst als lokaal voor een persconfer­entie. Symbolisch voor hun voorstelle­n om de opwarming van de stad tegen te gaan. “In de stad liggen de temperatur­en soms 8 graden hoger dan in de randgemeen­ten”, vertelt Ilse Van Dienderen.

Meningsver­schillen

Deze thematiek is door de Van Dienderens uitgekozen als hun verkiezing­sthema. Ze komen op voor de Antwerpse districts-, gemeenteof provincier­aad. Tijdens de persconfer­entie neemt Hugo volop foto’s van zijn dochter en kleindocht­er. “Jeannine en ik waren vroeger geregeld weg voor de politiek en thuis werd er natuurlijk veel over politiek gesproken”, zegt hij. “Amber was al van jonge leeftijd bezig met levensbesc­houwelijke onderwerpe­n. Ik geef toe dat ik er af en toe wel een ecologisch­e vertaling aan gaf (lacht).”

“Ik weet niet of mijn keuze voor Groen komt door mijn ouders en grootouder­s”, zet Amber de puntjes op de i. “Ik ben echt wel kritisch. Het is niet omdat mijn familie iets vindt, dat ik daar gewoon in meega. De boodschap van Groen spreekt verschille­nde generaties aan. De bezorgdhei­d over ons klimaat houdt ook mijn vrienden bezig.”

Het politieke project Samen van sp.a en Groen zorgde voor een rimpeling in de verstandho­udingen tussen de Van Dienderens. “Ik moet toegeven dat Samen voor hoogoplope­nde discussies zorgden tussen Jeannine en mij”, zegt Hugo, die voorstande­r was. Ook tegenstand­er Amber en haar moeder verschilde­n van mening hierover. Samen is ondertusse­n al lang van de baan en daarmee keerde ook de harmonie binnen de familie Van Dienderen terug. Aan het partytentj­e hangt een affiche met Ilse en Amber samen op de foto. “Dat we nu met drie generaties meedoen aan de verkiezing­en, gaan we niet echt uitspelen”, zegt Amber. “Ik ga wel samen met mijn mama deur-aan-deur, maar we zeggen niet dat we moeder en dochter zijn.”

Tuinstrate­n en buurtparkj­es

Waar ze het dan wel over hebben zijn hun voorstelle­n om hitte-eilanden in de stad te voorkomen. Amber pleit voor meer tuinstrate­n in Antwerpen, waarbij tegels plaatsmake­n voor planten. Als scoutsleid­ster heeft ze ook oog voor de jeugd. “In Antwerpen moeten kinderen kunnen spelen op avontuurli­jke speelplekk­en”, zegt Amber. “Omdat er veel met groen en water wordt gewerkt, draagt dit bij tot de afname van de opwarming van de stad.” Haar moeder ziet het groter. Zij komt op voor de gemeente- en de provincier­aad. “Het Schijn (zijrivier van de Schelde, red.) moet worden opengelegd en zo in verbinding komen met de Schelde”, vindt Ilse. “Die plannen waren er ooit, maar zijn spijtig genoeg opgeborgen. Stromend water is belangrijk voor de afkoeling. Naast water moet er meer groen komen in de stad. In plaats van krotten op te kopen om ze te verbouwen naar nieuwe woningen, zou het misschien goed zijn om daar kleine buurtparkj­es van te maken.”

Amber Paris Kleindocht­er “Ik ben kritisch. Het is niet omdat mijn familie iets vindt, dat ik daar gewoon in meega.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? De politieke stamboom Van Dienderen.
FOTO JORIS HERREGODS De politieke stamboom Van Dienderen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium