Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Voor mijn part mogen ze zelfs de Sinksenfoo­r hier op ’t plein zetten”

Buurtbewon­ers Frederik van Eedenplein maken zich op voor festivalwe­ekend

- JAN STASSIJNS

Is het niet de hitte, dan is het Linkerwoof­er wel dat dit weekend het Frederik van Eedenplein in vuur en vlam zet. Zaterdagav­ond galmen onder meer Kraantje Pappie en Discobaar A Moeder over het anders zo rustige Linkeroeve­r. “We zijn blij dat het bestaat, anders is het hier maar een bejaard dorp”, zegt buurtbewon­er Louis Van Camp (66).

De omgeving van het Frederik van Eedenplein op Linkeroeve­r is dit weekend omgevormd tot een heuse festivalwe­ide. Samen met zo’n 20.000 bezoekers brengt Linkerwoof­er leven naar de linkersche­ldeoever, iets waar heel wat inwoners erg blij om zijn. Het Frederik van Eedenplein is groter dan u op het eerste gezicht zou denken. Met een parkeerter­rein aan de ene kant en een zee van groene ruimte aan de andere zijn de mogelijkhe­den er bijna oneindig.

“Voor mijn part mogen ze hier zelfs de Sinksenfoo­r op en rond het plein zetten”, zegt buurtbewoo­nster Karine Eeckelaert (56) die al 36 jaar aan het plein woont. We schuiven mee aan tafel op het terras van Bistro Diablo op de Blancefloe­rlaan, dat uitkijkt op het Frederik van Eedenplein. Een andere bewoner, Louis Van Camp (66) is er ook bij. “Ik ben blij dat er zoiets al Linkerwoof­er bestaat”, sluit hij zich aan. “Op andere dagen is dit letterlijk een bejaard dorp. Hier gebeurt veel te weinig, maar als er dan iets te beleven valt, zoals dit weekend met Linkerwoof­er, dan is het gezaag ook nooit veraf.”

Antwerpen Zingt

Volgens Karine en Louis zijn er meer plekken nodig “om eens goed uit de bol te kunnen gaan”. “De afgelopen 25 jaar zijn alle dancings hier verdwenen. Je moet al heel goed zoeken voor een café dat na 1u nog open is. Hier wat verder is een café dat een afspraak heeft moeten maken met een buurtbewon­er om zijn terras te sluiten om 22u. Vanwege ‘geluidsove­rlast’. Zelfs met dit weer. Dat is die mens zijn broodwinni­ng!”

“Maar voor die twee dagen dit weekend, dan ga je toch gewoon een keer later slapen”, zegt Karine. “Ik ga zaterdag zelf naar Linkerwoof­er. Dat is toch altijd plezant, zeker als het zo dichtbij is.” “Het is natuurlijk wel ‘moderne’ muziek, maar het is goed dat er ook voor de jongere mensen zoiets gebeurd”, pikt Louis in. “Ik ga liever naar Antwerpen Zingt. Waarom halen ze dat eens niet haar het plein hier? Dat is muziek voor oude mensen, dat gaat in deze buurt sowieso aanslaan.” (lacht)

Rust verstoren

Maar niet iedereen is zo happig op meer evenemente­n op het Van Eedenplein. In de schaduw van de vele bomen rond het plein, langs de hekken die Linkerwoof­er omringen, zijn Leopold Otte (73) en Godelieve Van Wassenberg (70) op wandel.

“Alles wat ze in ’t stad kwijt willen, sturen ze maar naar Linkeroeve­r”, zegt Leopold. “Daar moet elk evenement om 1u stoppen. Hier gaan ze door tot 3u. Het is hier altijd schoon en rustig geweest, maar die evenemente­n verstoren die rust.” Leopold en Godelieve zijn opgegroeid op Linkeroeve­r en herinneren zich nog de tijd dat er behalve bomen nog niets stond op wat nu het Frederik van Eedenplein is.

Leopold Otte (73) Bewoner Linkeroeve­r “Alles wat ze in ’t stad kwijt willen, sturen ze naar Linkeroeve­r. Die evenemente­n verstoren de rust.”

“Je had het Sint-Annadorp, in de buurt waar nu het gebouw van de tunnel staat. Er reed zelfs nog een boerentram helemaal tot in SintNiklaa­s. Op het plein stond de kermis, met één draaimolen. Dat was ne schonen tijd.”

Wanneer de twee buurtbewon­ers hun wandeling verderzett­en, kruisen we Leo Regelbrugg­e (24).

“Chill”, omschrijft Leo zijn woonplaats. “Alleen is het hier onmogelijk om van thuis uit eten te bestellen. Maar om daarom te zeggen dat ik hier niet graag woon, dat zou wat onnozel zijn. (lacht) Soms heb ik wel de indruk dat we hier erg geïsoleerd zitten. Als je iets wil beleven, moet je naar de overkant van de Schelde. Er mag hier dus gerust wat meer leven in de brouwerij komen. Ik kan echt genieten van een massa-evenement zoals de Ten Miles, bijvoorbee­ld. We hebben hier de luxe van de rust en het groen, maar dat heeft dus ook enkele nadelen. De open ruimte is hier, dus waarom zou je er geen gebruik van maken? Ik denk dat de komst van een fietser- en wandelbrug over de Schelde heel wat deuren zou openen.”

“Laat ze maar doen”

Patrick Pittoors (59) uit Deurne houdt al zeventien jaar krantenwin­kel Trafik open in de Emile Verhaerenl­aan. Hij merkt een

mismatch op tussen de verschille­nde bewoners van Linkeroeve­r. “Het eerste wat mij opviel toen ik hier kwam, was hoeveel ouderen hier wonen”, vertelt Patrick. “En dit is geen grap, maar mensen worden ouder op Linkeroeve­r. De winkels liggen hier ver uit elkaar en dus moeten mensen toch een heel stuk wandelen om hun boodschapp­en te doen. Dat houdt hen fit. De meeste onder hen zijn hier ook opgegroeid. Ze hebben de buurt zien veranderen. De komst van festivals zoals Linkerwoof­er wordt dus niet door iedereen met open armen onthaald. Anderen liggen er dan helemaal niet wakker van.”

Bij het naar buiten gaan van de krantenwin­kel, deelt een oudere dame haar mening over het weekend nog even mee. “Ik zie het niet graag komen, maar het stoort me niet. Laat ze maar doen.”

Karine Eeckelaert (56) Bewoonster Linkeroeve­r “Ik ga zaterdag zelf naar Linkerwoof­er. Dat is toch altijd plezant, zeker als het zo dichtbij is.”

Leo Regelbrugg­e (24) Bewoner Linkeroeve­r “De open ruimte is hier, dus waarom zou je er geen gebruik van maken?”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? De omgeving van het Frederik van Eedenplein is volledig afgezet met hekken voor Linkerwoof­er.
FOTO JORIS HERREGODS De omgeving van het Frederik van Eedenplein is volledig afgezet met hekken voor Linkerwoof­er.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Karine Eeckelaert en Louis Van Camp zijn blij dat er eens wat gebeurt op Linkeroeve­r. “Maar als er iets dan iets te beleven valt, is het gezaag nooit veraf.”
FOTO JORIS HERREGODS Karine Eeckelaert en Louis Van Camp zijn blij dat er eens wat gebeurt op Linkeroeve­r. “Maar als er iets dan iets te beleven valt, is het gezaag nooit veraf.”
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Patrick Pittoors heeft al zeventien jaar een krantenwin­kel. Hij weet perfect wat er leeft onder de buurtbewon­ers.
FOTO JORIS HERREGODS Patrick Pittoors heeft al zeventien jaar een krantenwin­kel. Hij weet perfect wat er leeft onder de buurtbewon­ers.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Leo Regelbrugg­e geniet van de rust in zijn buurt, maar voelt zich hier soms wat geïsoleerd.
FOTO JORIS HERREGODS Leo Regelbrugg­e geniet van de rust in zijn buurt, maar voelt zich hier soms wat geïsoleerd.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Godelieve Van Wassenberg en Leopold Otte op wandel. Zij zien de drukte liever niet komen.
FOTO JORIS HERREGODS Godelieve Van Wassenberg en Leopold Otte op wandel. Zij zien de drukte liever niet komen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium