Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wie is de man achter de Desguinlei?

Victor Desguin (1838-1919), de onderwijss­chepen die geen burgemeest­er mocht worden

- JAN STASSIJNS

Duizenden auto’s passeren dagelijks op de Desguinlei, het stuk Singel tussen de Generaal Lemanstraa­t en de Lange Elzenstraa­t. Maar wie is de man die achter die straatnaam zit?

Zondag is het dag op dag honderd jaar geleden dat Victor François Séraphin Joseph Thélesfore Desguin zijn ambt neerlegde als Antwerpse schepen van Onderwijs. De liberaal bereikte de gezegende leeftijd van 80 jaar toen hij besloot de handdoek in de ring te gooien. Een jaar later overleed hij, op 18 juli 1919.

Na zijn ontslag zou het nog 95 jaar duren voordat Antwerpen nog eens een liberale schepen van Onderwijs kende. Dat gebeurde in 2013, toen huidig schepen van Onderwijs Claude Marinower (Open Vld) de eed aflegde.

Militair Hospitaal

Desguin studeerde met de grootste onderschei­ding af als doctor in de genees-, heel- en verloskund­e aan de Université Libre de Bruxelles. Na zijn studies begon hij zijn carrière als arts in het Militair Hospitaal van Antwerpen, vandaag beter bekend als de woonbuurt ’t Groen Kwartier. Desguin legde zich onder meer toe op onderzoek naar de lokale gezondheid­spolitiek in Antwerpen. Zo kwam hij ook in de onder- wijssfeer terecht. Desguin was ervan overtuigd dat de lagere klassen zich moesten ontwikkele­n om sociale problemen op te lossen. Het onderwijs speelde daar volgens hem een cruciale rol in.

Medisch schooltoez­icht

De stap naar de politiek was dan ook niet ver weg. Hij sloot zich aan bij de Verenigde Liberalen van

Antwerpen en zetelde van 1876 tot 1884 in de Antwerpse provincier­aad. In 1879 werd hij ook gemeentera­adslid. Hij was de grondlegge­r van het medisch schooltoez­icht in de Antwerpse scholen, waarvoor hij internatio­nale erkenning kreeg.

In 1892 werd Victor Desguin schepen van Onderwijs. In die functie zorgde hij voor de verdere uitbouw van het openbaar onderwijs. Er kwamen bijna twintig nieuwe scholen en kindertuin­en bij.

Gratis soep en maaltijden

Ook gratis soep en maaltijden op school waren een realisatie van Desguin. In 1984 werd tegelijker­tijd ook de Hulpkas voor Behoeftige Schoolkind­eren opgericht. Hij lanceerde de eerste scholen voor bijzonder onderwijs en stond mee aan de basis van de uitbouw van volksbibli­otheken in de stad. Als liberaal zette hij ook de strijd verder tegen het katholiek onderwijs. Zo verdwenen in 1895 de verplichte godsdienst­lessen uit het stedelijk lager onderwijs. 1899 was het jaar waarin hij een zogenaamde ‘school voor lastig lerende kinderen’ opende, de Jongenssch­ool 21 in de Zwartzuste­rsstraat. Later werd het de Victor Desguinsch­ool voor bijzonder onderwijs. Sinds 2007 werd die school Siblo De Wegwijzer gedoopt.

Geen burgemeest­er

Dat Desguin geregeld tegen de kar van de katholieke­n reed, bleef niet zonder gevolgen. In 1906 werd hij waarnemend burgemeest­er. Hij verving de zieke Jan Van Rijswijck, de toenmalige liberale burgemeest­er. Na zes maanden had het voor de katholieke­n lang genoeg geduurd en werd een meer gematigde liberaal, Alfons Hertogs, de nieuwe burgemeest­er van Antwerpen.

Desguin zag opnieuw een kans schoon voor het burgemeest­erschap toen Hertogs in 1908 overleed. Hij werd toen immers opnieuw waarnemend burgemeest­er, deze keer voor een duur van vijf maanden. Maar opnieuw werd het echte burgemeest­erschap hem niet gegund. Hij bleef wel aan als schepen van Onderwijs. Tot in 1918 dus, exact honderd jaar geleden.

Maximale ontplooiin­g

Victor Desguin overleed uiteindeli­jk in 1919.

In 1920 werd de Wilrijksev­est ten westen van de Jan Van Rijswijckl­aan omgedoopt tot Desguinlei, de huidige naam. In 1936 kreeg ook het oostelijke gedeelte dezelfde naam.

“We zullen ons Victor Desguin vooral herinneren als iemand die een fundamente­le stap vooruit zette op het vlak van medische begeleidin­g van kinderen uit de lagere klassen, zodat ze zich maximaal konden ontplooien”, zegt huidig schepen van Onderwijs, Claude Marinower. “Honderd jaar later proberen we kinderen met een sociaal zwakkere achtergron­d nu meer kansen te geven met A’REA 2020. We moeten in Antwerpen bij ieder kind de passies en talenten ontwikkele­n, ongeacht de afkomst, en iedereen begeleiden naar een profession­ele toekomst mét diploma.”

Claude Marinower Schepen van Onderwijs (Open Vld) “Desguin zette fundamente­le stap vooruit op het vlak van medische begeleidin­g van kinderen uit de lagere klassen.”

 ?? FOTO IVAN PUT FOTO STADSARCHI­EF ANTWERPEN ?? Victor Desguin.
FOTO IVAN PUT FOTO STADSARCHI­EF ANTWERPEN Victor Desguin.
 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Desguinlei.
FOTO WIM HENDRIX Desguinlei.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium