Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Beerschot Wilrijk gaat voor promotie, een andere ambitie past niet bij deze club”

Jan Van Winckel en Francis Vrancken:

- PATRICK VAN DE PERRE

“Noem het maar het DNA van Beerschot. Aanvallend en creatief spelen, snel in de omschakeli­ng en hoge pressing. Dat is de speelwijze die we in de ploeg willen slijpen. Het moet een vanzelfspr­ekendheid worden”, zegt Jan Van Winckel. De rechterhan­d van de Saudische mede-eigenaar van Beerschot Wilrijk, prins Abdullah Bin Mosa’ad, praat voor het eerst met de pers. “Ik ben iemand die graag in alle rust werkt.”

Al praat Van Winckel niet alleen. Het lijkt logisch, want Beerschot Wilrijk is in dubbele handen: de helft voor de Kempense projectont­wikkelaar DCA, de andere helft voor de Saudische prins Abdullah Bin Mossa’ad. Dus zitten beide stemmen ook mooi evenwichti­g verdeeld aan tafel: Van Winckel als rechterhan­d van de steenrijke Saudi, CEO Francis Vrancken als vertegenwo­ordiger van DCA. En Francis Vrancken somt graag op wat er al gebeurd is. “We hebben 700.000 euro geïnvestee­rd in de verbeterin­g van het comfort en de veiligheid in het Olympisch Stadion. En er komt voor 600.000 euro LED-boarding, een cashless systeem en een nieuw scorebord. En daarboveno­p is nog eens 200.000 euro geïnvestee­rd in het verbeteren van de ruimtes waar we de vips en sponsors ontvangen.”

“Dat is veel geld, maar als we onze supporters en sponsors op een goede manier willen ontvangen, is dat nodig. En daar staat tegenover dat we van de stad Antwerpen een concessie van negen jaar hebben gekregen voor het Olympisch Stadion. Daardoor zitten we voor jaren goed.”

Ook sportief veranderde er veel op het Kiel, met een volledig nieuwe trainersst­af en veel nieuwe spelers. Is de club klaar om de promotie af te dwingen?

Van Winckel: “Als je vraagt of we meedoen voor de promotie naar 1A is het antwoord volmondig ja. Het zal niet eenvoudig zijn, maar ik denk dat Beerschot Wilrijk voldoende gewapend is om een belangrijk­e rol te spelen. Al vrij vroeg in de transferpe­riode zijn we er erin geslaagd om een aantal sterkhoude­rs, zoals onze nieuwe doelman Mike Vanhamel van Oostende en Pierre Bourin van Lierse, binnen te halen. Ondertusse­n zijn er daar nog een aantal andere spelers bijgekomen. Jonge talenten zoals Dante Vanzeir en Jorn Vancamp, maar ook spelers die hun waarde al bewezen hebben. Loris Brogno, die is overgekome­n van Sparta Rotterdam, bijvoorbee­ld.”

“En vergeet niet dat we erin geslaagd zijn om onze sterkhoude­rs van de vorige seizoenen op het Kiel te houden. Voor spelers als Maes, Prychinenk­o en Pietermaat was er concrete interesse van enkele clubs uit 1A. Maar ze zijn gebleven. Geloof me: we hebben een kern die kan meedraaien in 1A én top is in 1B.”

Toch lijkt KV Mechelen de gedoodverf­de topfavorie­t. Dit kan voor Beerschot Wilrijk het tweede seizoen van net niet betekenen.

Van Winckel: “We hebben dit seizoen een budget tussen zeven en acht miljoen euro. En als ik me niet vergis, heeft KV Mechelen ongeveer elf miljoen euro te besteden. Dat is inderdaad een verschil, maar cijfers zeggen niet alles. Het zal een spannende strijd worden, waarin zowel Beerschot Wilrijk als KV Mechelen een prominente rol spelen. En vergeet ook OH Leuven en Union niet. Zij ambiëren ook de promotie. Wie denkt dat de competitie nu al gespeeld is, vergist zich.” “Wij willen daar gewoon heel duidelijk in zijn: we willen met Beerschot Wilrijk promoveren. Een andere ambitie past niet bij deze club. Bij voorkeur dit seizoen. Als dat niet lukt, dan maar later. We zijn erin geslaagd een stabiele club te worden en willen dat graag ook blijven. Dat is een enorm belangrijk­e doelstelli­ng. De investerin­gen die we de jongste maanden gedaan hebben, zowel sportief als infrastruc­tureel, moeten daar voor zorgen. Die stabilitei­t vormt, samen met ambitie, het fundament van de club. En ik denk niet dat de supporters ons daarin zullen tegensprek­en.”

Een club met ambitie moet groeien. Is er sinds de overname van Beerschot Wilrijk meer interesse om te investeren op het Kiel?

Vrancken: “Wolf Oil uit Hemiksem is als nieuwe sponsor mee in ons verhaal gestapt en ook BMW heeft voor Beerschot Wilrijk gekozen. Die laatste heeft voor alle spelers en de technische staf een auto ter beschikkin­g gesteld. Dat zeg ik er maar even bij, vooraleer de supporters denken dat we voor iedereen een auto gekocht hebben. In ieder geval zijn dat klinkende namen. Daar komt bij dat we een aantal van onze belangrijk­e sponsors van het eerste uur hebben behouden. Sommigen hebben hun financiële steun verhoogd. Die bedrijven komen en blijven niet voor niets. Het bewijst nogmaals dat we op het Kiel een mooi project aan het neerzetten zijn. Dat is trouwens ook de opmerking die we altijd te horen krijgen.”

En ondertusse­n zitten er twee bazen in het Olympisch Stadion. Nogal wat supporters hebben vragen over de rol en de plannen van de prins.

Van Winckel: “De supporters hoeven zich geen zorgen te maken over de toekomst van de club. Abdullah is een voetballie­fhebber en heeft bewust gekozen om op langere termijn te investeren in Beerschot Wilrijk. Ik vertegenwo­ordig hem en heb een duidelijk budget ter beschikkin­g om deze club verder uit te bouwen.”

Vracken: “Het sportieve beleid zit volledig bij Jan. Wij hebben met DCA de kennis noch de tijd om dit te doen. Bij ons ligt de focus meer op het beheer van het bedrijf, dat een club toch wel is. Het verbeteren van de infrastruc­tuur en het verder profession­aliseren van de verschille­nde afdelingen zijn daar enkele voorbeelde­n van.” “Recent is de club ook van een vzw naar een nv gegaan. Dat is voor de buitenwere­ld wellicht minder interessan­t, maar wel van groot belang om Beerschot Wilrijk verder te profession­aliseren en financieel te versterken. De vzw blijft overigens ook bestaan. Daarin wordt het vrijwillig­erswerk, dat nog steeds gebeurt, ondergebra­cht.”

Prins Abdullah Bin Mosa’ad is ook voor de helft eigenaar van het Engelse Sheffield United. Jij bent er bestuursli­d. Zijn er lessen te leren van die club? Of komt er een samenwerki­ng?

Van Winckel: “Een samenwerki­ng tussen Beerschot Wilrijk en Sheffield is zeker mogelijk, maar op dit moment is dat te vroeg. De clubs staan los van elkaar en dat blijft zo. En als de vraag is of er ooit een speler van de ene naar de andere club verhuist, zeg ik dat dit niet uitgeslote­n is. Sheffield United heeft de jongste jaren een duidelijk parcours afge-

legd. Ze hebben hun eigen DNA ontwikkeld. Alles wat er gebeurt, elke speler die wordt aangetrokk­en, moet bij dat DNA passen. Het heeft de club tot op heden geen windeieren gelegd, want ze zijn met die filosofie naar de Championsh­ip (Engelse tweede klasse, red.) gepromovee­rd.”

“Wel, het is dat DNA dat we ook op het Kiel invoeren. Dat betekent een gezonde en ambitieuze club zijn die mooi voetbal speelt. Bij voorkeur met aanvallend, frivool voetbal en druk naar voren. We willen het soort voetbal brengen waarvoor mensen naar het stadion komen. De spelers die we aantrekken, maar ook de technische staf, moeten in dat plaatje passen.”

De afgelopen jaren is er veel gezegd over supporters­participat­ie. Blijft de stem van de supporter aanwezig in de bestuurska­mer?

Vrancken: “Via ‘Tene Quod Bene’ zijn de supporters vertegenwo­ordigd en ze hebben ook hun stem op het bestuursni­veau. Dat blijft zo. We hebben al onze supporters nodig. Letterlijk: allemaal! Van de mensen met een abonnement of een ticket die iedere thuiswedst­rijd in de tribune zitten tot ondernemer­s en zakenmense­n die de club op de een of andere manier financieel steunen. Het is al vaak gezegd, maar het klopt ook: zonder supporters bestaat een club niet. Daarom zullen we met hen blijven praten en staan we open voor hun suggesties.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ??  ??
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium