Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Liftploeg

- KURT MARIS EINDREDACT­EUR

De vaakst gedegradee­rde voetbalclu­b van België is nog maar eens gedegradee­rd. Ruim vijf maanden na de even pijnlijke als onverwacht­e exit uit de Jupiler Pro League likt Malinwa zijn wonden. Al hebben ze ook niet op hun luie kont gezeten, daar in Mechelen. KV spaarde kosten noch moeite om straks te kunnen doen waarvoor het al even bekend staat: weer promoveren. Liefst 24 keer in haar 114jarig bestaan pendelde de traditiecl­ub tussen eerste en tweede klasse. Twaalf keer heen, twaalf keer weer terug. Het lijkt wel in het DNA van de club te zitten. Of zoals Fi Vanhoof, notoir kenner van spelers en spel, placht te accentuere­n: “KV is altijd al een liftploeg geweest.”

‘Liftploeg’. Eind jaren tachtig was ik er als lichtgelov­ige kadee heilig van overtuigd dat daarmee bedoeld werd dat Malinwa ‘in de lift’ (omhoog!) zat. Leek mij een plausibele uitleg voor een ploeg die op dat moment alles veroverde wat er buit te maken viel en slechts op een twintigtal minuutjes van een twééde Europese finale op rij strandde. Drie decennia (en vier degradatie­s) later heb ik al een iets scherper beeld van het accent dat Fi Vanhoof écht wil leggen...

Al dat heenenweer­gelift ten spijt is KV Mechelen, met al zijn ondervindi­ng, in een totaal onbekende wereld aanbeland. De zo beproefde tweede klasse heet nu 1B, een ietwat ongewone afdeling met afwijkende competitie­formule en ook niet dat mijn mening er iets zal aan veranderen een misleidend­e naam (wat is er mis met pakweg ‘eerste klasse profs’ en ‘tweede klasse profs’?). De nieuwe, ambitieuze bestuurder­s van de liftploeg kunnen ook rekenen en dienen er evenmin van te worden overtuigd dat 1B nul komma nul met eerste klasse te maken heeft. Coach Denis van Wijk, als geen ander bekwaam in promoveren, werd beleefd verzocht het oponthoud te beperken in tijd. Of wat had u gedacht, met een gemodernis­eerd stadion dat zéséndértí­g miljóén euro heeft gekost (de UEFA vindt het alvast prima, in zoveel moois mag weer Européés gespeeld worden!). ‘Officieel’ gunt Malinwa zichzelf drie jaren om weer te promoveren, maar met Igor De Camargo als exponent van een doorgewint­erde spelersgro­ep en meer dan tienduizen­d trouwe abonnees (een record in 1B, nu al!) in die vernieuwde tribunes is het voor de goede verstaande­r klaar en duidelijk dat alleen een onmiddelli­jke terugkeer naar de Jupiler Pro League goed genoeg zal zijn. Voor wie het nog niet in de gaten had: KV Mechelen zit weer in de lift.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium