Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Swingen op Jazz Middelheim

Jazzfestiv­al in Wilrijk houdt met Amerikaans­e topsaxofon­ist na 37 jaar nog steeds de vinger aan de pols

- BART STEENHAUT

Met liefst 37 edities op de teller geldt Jazz Middelheim inmiddels als een van de oudste festivals in zijn soort. De namen die er sinds 1969 op het podium hebben gestaan lezen als een heuse muziekency­clopedie. Ook dit jaar houden de organisato­ren met onder meer Kamasi Washington de vinger strak aan de pols.

Je kan er niet omheen: jazz maakt sinds de millennium­wissel een renaissanc­e door. Daar zit het succes van Norah Jones en Diana Krall voor veel tussen, maar in het kielzog van dat mainstream­succes is er een heel nieuwe generatie artiesten opgestaan die het genre een nieuw elan heeft gegeven, en het op de koop toe naar het hier en nu heeft vertaald. Vooral de kruising tussen jazz en elektronic­a – kijk naar GoGo Penguin en BadBadNotG­ood – leverde intussen een paar uitstekend­e platen op, en ook in eigen land zorgde die combinatie dankzij bands als STUFF. en SCHNTZL voor vuurwerk.

“Episch” fenomeen

En er is meer. Neem Kamasi Washington, de 37-jarige Amerikaans­e tenorsaxof­onist die in een paar jaar tijd tot een fenomeen is uitgegroei­d. Met The Epic, eigenlijk al zijn derde plaat maar wel de eerste die op grote schaal verdeeld werd, brak hij meteen wereldwijd door. Het was jazz voor de 21ste eeuw die even virtuoos als toegankeli­jk bleek. Je moest er je tijd voor nemen – de plaat duurde bijna drie uur – maar wie de muzikale trip mee ondernam, werd er rijkelijk voor beloond. De critici hoorden er een muzikale aardversch­uiving in en ondanks

de pocherige titel – ‘De Geweldige’ – zette Washington zonder opzichtig stuntwerk inderdaad een waar meesterwer­k neer. Waarom? Omdat de Californië­r het voor elkaar kreeg om jazz te verjongen. Door er een zucht funk aan toe te voegen die, gecombinee­rd met de attitude van een hiphopcrew, zowel nieuw als verfrissen­d klonk. Intussen is er een nieuwe plaat – wéér een hele kluif trouwens – en ook daar schemert zijn politiek engagement in door. Want ook daar kan je niet omheen: hij schuwt de statements niet. ‘We will no longer ask for

justice’, klinkt het op het nieuwe Fists of Fury.‘Instead we will take our retributio­n’.

Doet het u aan Malcolm X denken? De militante voorvechte­r voor gelijke rechten is niet toevallig een van Washington­s grote voorbeelde­n. In zijn lange, uitgesponn­en jams behandelt hij thema’s als broedersch­ap, gelijkheid, levensvreu­gde en passioneel protest. “Ik ben een boodschapp­er” zei hij daar onlangs zelf over, “En nu de mensen luisteren, beschouw ik het als mijn taak om een positief signaal te geven.”

Kendrick en Snoop

Hij heeft er nochtans even over gedaan. In het verleden was Washington een sessiemuzi­kant in de bands van onder meer Snoop Dogg en Chaka Khan om de touwtjes aan elkaar te knopen. Tot hij zich ging toeleggen op jazz. Niet meteen een genre dat op dat moment goed in de markt lag bij het brede publiek. Ze speelden voor wisselgeld in krappe, zweterige clubs, maar terwijl in de wereld daarbuiten rages en hypes elkaar opvolgden, bouwden Washington en zijn band – met onder meer bassist Thundercat, onlangs zelf nog te zien in De Roma – een uitstekend­e livereputa­tie op aan de Amerikaans­e westkust.

Van gospel tot big band jazz over sixties psychedeli­ca en rock: hij kruiste genres en stijlen net zo lang tot er Iets Nieuws ontstond. Intussen reikt zijn invloed overigens ruimer dan jazz alleen. Niemand minder dan Kendrick Lamar huurde Washington in om het muzikale universum van zijn jongste twee platen mee vorm te geven. Washington behoort tot het kaliber artiesten die je minstens één keer in je leven live aan het werk moet hebben gezien. Kortom: gáán!

 ??  ??
 ?? FOTO KOEN BAUTERS ?? Kamasi Washington brengt jazz voor de 21ste eeuw die even virtuoos als toegankeli­jk is.
FOTO KOEN BAUTERS Kamasi Washington brengt jazz voor de 21ste eeuw die even virtuoos als toegankeli­jk is.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium