Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stralen op Antwerp Pride

- GUY VAN VLIET

Meer pruiken dan ooit tijdens de grote parade van Antwerp Pride volgende week, want de uitbundige holebistoe­t laat zich inspireren door het Barokjaar. Antwerp Pride is echter veel meer dan de bonte stoet: het imposante vijfdaagse programma wemelt van de evenemente­n, met diversitei­t als rode draad.

Woensdag: spelletjes in het MAS

Het ongeduldig aftellen naar de Antwerp Pride, die volgende week zowat de hele stad inpalmt, wordt iets gemakkelij­ker, want maandag opent in de Stadsfeest­zaal al een pop-upshop. Alle info over het megapopula­ire evenement, regenboogv­laggen en andere merchandis­ing zijn er te vinden. “Op een ideaal gelegen locatie in het hart van de stad”, benadrukt organisato­r Bart Abeel. “Onze naam Antwerp Pride is niet toevallig gekozen. Dit is een holebifees­t, maar zeker ook het festival van alle Antwerpena­ren. Identiteit is dit jaar het thema. Dat komt al meteen tot uiting bij onze opening in het MAS. Op de bovenste verdieping brengen we een variant op het gezelschap­sspel Wie is het?.”

Donderdag:

De feestbeest­en kunnen meteen losgaan tijdens de Midsummer Party op de Draakplaat­s. “De start voor het grote publiek lokt duizenden bezoekers. De Antwerpse vereniging­en trekken de Pride op gang onder de bruggen. Het is een warme opener, waar iedereen iedereen tegenkomt. We zijn trots op het feit dat we veel meer zijn dan louter de parade, waar veel mensen ons met associëren. We maken niet alleen de Antwerpena­ren warm, we slagen erin om veel mensen van buitenaf voor meerdere dagen naar de stad te halen. De hotels in de stad zijn goed volgeboekt dankzij het veelzijdig­e programma”, stelt Abeel tevreden vast.

Vrijdag: van sérieux tot hilariteit

Op vrijdag komt het diversitei­tsthema heel sterk tot uiting. “We hebben ons symposium in bibliothee­k Permeke, dat al sinds de start het inhoudelij­ke hart van de Antwerp Pride vormt. Aan het inhoudelij­ke karakter hechten we veel belang”, vertelt Abeel over dat congres. “We staan voor nieuwe uitdaginge­n. Ook Europa kraakt en piept als het om mensenrech­ten gaat. Naast heel wat sprekers is er naar aanleiding van de verkiezing­en ook een lijsttrekk­ersdebat rond lokaal diversitei­tsbeleid. Precies daarom hebben we naast dit informatie­ve luik op vrijdag ook de nieuwe Pride Games, op het Theaterple­in. Het gaat om een eigenzinni­ge versie van Spel Zonder Grenzen, het populaire tv-programma van vroeger. De deelnemend­e ploegen nemen het tegen elkaar op in ludieke proeven zoals op naaldhakke­n lopen of plateaus dragen. Of er net als toen een proef is met bruine zeep? Dat laat ik in het midden, maar de hilariteit is verzekerd tijdens dit volks sportgebeu­ren.” Inschrijve­n hiervoor kan via de website van Antwerp Pride.

Zaterdag: barokparad­e en feesten met Netta

Het frivole hoogtepunt volgt zaterdag met de kleurrijke parade langs de kaaien. “Antwerpen staat dit jaar in het teken van de barok en daar spelen we heel graag op in. Wie ons kent, weet dat dit helemaal een kolfje naar onze hand is. Ik verwacht dus een parade met veel pruiken en krullen. De parade zal alweer groter zijn dan de vorige editie en het mooie is dat bij ons altijd dat tikje meer kan. Als voorbeeld noem ik graag werkgevers­organisati­e Agoria die samen met de vakbonden op één wagen staan. Zo’n samenhorig­heid, dat is geweldig. Door samen te werken kan je veel bereiken, het is een boodschap die we graag uitdragen. Onze parade begint op het Zuid, waar alles onder meer op de Marnixplaa­ts of het Museumplei­n vlot kan gevolgd worden. Het is er rustiger dan op de propvolle kaaien.”

De parade trekt richting Het Steen, waar de langste feestnacht van het jaar van start gaat. “Tijdens Love United op het Steenplein verenigen de verschille­nde Antwerpse partyconce­pten zich tot één evenement. Spectacula­ir hoogtepunt wordt het laserkunst­werk dat – vanaf dat het donker is – de hemel van aan Het Steen tot aan het M HKA zal verlichten in de regenboogk­leuren. Maar ook elders in de stad palmen we tal van partylocat­ies in. Met als hoogtepunt het liveoptred­en van Netta, de Israëlisch­e winnares van het Eurovisies­ongfestiva­l. We palmen met ons festival driekwart van het Antwerpse nachtleven in”, klinkt het trots.

Zondag: Niels Destadsbad­er op slotfestiv­al

Na een wellicht te korte nacht maakt iedereen zich op voor het slotfestiv­al. “Het mooie is dat zowat de helft van de aanwezigen niet holebi is. De aanwezigen komen gewoon uit sympathie naar de afsluiter, om hun steun te betuigen. Dit keer niet op de Grote Markt – daar is te weinig ruimte – maar aan de Cruise Terminal.” Al komen veel bezoekers mogelijk ook voor de aantrekkel­ijke line-up. “Bij de optredende artiesten springt Niels Destadsbad­er in het oog”, besluit Bart Abeel trots. “Het is een belangrijk statement dat een artiest van zijn kaliber naar de Antwerp Pride komt. Ook opmerkelij­k zijn de nieuwe show van Kate Ryan en een artistiek sterke livetribut­e aan Freddie Mercury.”

 ??  ??
 ?? FOTO'S ISOPIX, PETER MALAISE, CARLO COPPEJANS ?? Netta, Niels Destadsbad­er en Kate Ryan treden op tijdens de Antwerp Pride.
FOTO'S ISOPIX, PETER MALAISE, CARLO COPPEJANS Netta, Niels Destadsbad­er en Kate Ryan treden op tijdens de Antwerp Pride.
 ?? FOTO EPA ?? Zaterdag 11 augustus trekt de Antwerp Pride Parade langs de kaaien van het Zuid naar Het Steen.
FOTO EPA Zaterdag 11 augustus trekt de Antwerp Pride Parade langs de kaaien van het Zuid naar Het Steen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium