Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Niet slecht voor een gepensione­erde”

-

Vierendert­ig zomers. Zo lang stond Luc Caals (65) in een show aan de kust. Voor het eerst brengt hij de zomer in Antwerpen door, met de succesvoll­e komedie De Sinksenfoo­r in het Fakkelthea­ter. Maar toch kan hij het niet laten: de komende twee weken staat de comedian ook met twee compleet verschille­nde voorstelli­ngen aan zee. “Niet slecht voor een gepensione­erde, he!”

Hij is intussen 65, maar de zomer van Luc Caals oogt drukker dan ooit. De komiek geniet er met volle teugen van, vooral omdat hij voor het eerst in drie decennia de zomermaand­en grotendeel­s in ‘zijn’ Antwerpen doorbrengt. “Maar liefst 34 jaar lang stond ik in een show aan zee. Dat was heel plezant om te doen, maar we zien allemaal dat het achteruitg­aat. Waar is de tijd van het orkest van Bobby Setter of de razendpopu­laire shows van Jan Thys en Luc Appermont? Het Witte Paard had vroeger zestig shows in een zomer, nu is dat bijna de helft. De mensen zijn blijkbaar toe aan andere dingen dan de typische zomerrevue­s. Zelf had ik na 34 jaar zo ongeveer elke sketch wel een keer gedaan: ik stond de helft van mijn leven in de zomer aan zee.

De Sinksenfoo­r spelen in Antwerpen was voor mij een geschenk. In plaats van elke keer twee uur in de auto op weg naar zee, kom ik nu in alle rust met de tram van Schoten naar het Fakkelthea­ter. Het is dan ook nog eens een zalige voorstelli­ng, waar ik deel uitmaak van een uitstekend­e cast en het gewicht van de avond niet op mijn schouders rust”, vertelt een ontspannen Luc Caals.

Franske en André

En toch kan Luc Caals het niet laten: hij trekt de komende twee weken terug naar de kust. “Ik speel graag in Kusttheate­r ’t Colisée in Blankenber­ge, dus toen ze me voorstelde­n om iets te doen, ging ik daar graag op in. Deze week breng ik er De beste sketches. Ik ging grasduinen in alle shows die ik speelde en zocht er de leukste sketches uit. Welke sketches ik koos, blijft een verrassing, maar het pauzenumme­r wordt een musicalhit. Ann De Winne en Sam Verhoeven willen een greep doen uit grote musicalhit­s, maar als Franske de toneelmees­ter stuur ik heel hun programma in de war. Ik duik onder meer op als Annie uit de gelijknami­ge musical. Het is een verkleed-sketch zoals het grote publiek dat graag heeft”, licht Caals een tipje van de sluier. Een week later staat Caals zingt Hazes op het programma in hetzelfde theater. “Ik zing Hazes al van toen hij nog leefde en dit programma blijft populair. Hazes is enorm sterk en zijn teksten worden nog te vaak onderschat. De reacties na afloop zijn vaak heel warm en emotioneel. Onlangs vertelde een dame me dat ze zo geraakt was door Kleine Jongen.

Haar eigen zoon was het jaar ervoor overleden. En een man, ontroerd door De Vlieger, liet een foto signeren voor zijn terminaal zieke vrouw. Mijn eigen favoriete nummers zijn

Kleine Jongen – mijn eigen zoon speelt dan mee in het orkest – en Zij Gelooft In Mij. En die zitten natuurlijk in het programma.”

Verlengd wegens succes

De kustvoorst­ellingen vinden telkens plaats in de eerste helft van de week, de rest van de week is Luc Caals te zien in De Sinksenfoo­r.

Die voorstelli­ng is wegens succes verlengd tot zondag 19 augustus. “Hier krijgt het publiek een heel andere Luc Caals te zien. De kermiswere­ld is best hard en dat komt ook tot uiting in mijn rol. Het is heel fijn dat ik een keer een heel andere kant van mezelf kan laten zien. Jeroen Maes slaagde er als schrijver in om de sfeer van de foor perfect weer te geven. Maar de voorstelli­ng zit natuurlijk ook boordevol humor. Na elke voorstelli­ng is er een staande ovatie. Het is een feest voor het publiek, maar ook voor de cast om dit te spelen.” GUY VAN VLIET

 ?? FOTO RR ?? De Sinksenfoo­r in het Fakkelthea­ter met onder meer Carry Goossens, Danni Heylen en Luc Caals. “Het publiek krijgt hier een heel andere kant van mij te zien.”
FOTO RR De Sinksenfoo­r in het Fakkelthea­ter met onder meer Carry Goossens, Danni Heylen en Luc Caals. “Het publiek krijgt hier een heel andere kant van mij te zien.”
 ?? FOTO RR ?? Luc Caals als Franske de toneelmees­ter in de musicalske­tch, tijdens Kusttheate­r ’t Colisée. De beste sketches in
FOTO RR Luc Caals als Franske de toneelmees­ter in de musicalske­tch, tijdens Kusttheate­r ’t Colisée. De beste sketches in
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium