Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wegdromen in een moordkamer

Noodlottig hotel uit ‘Beau Séjour’ verwent (fiets)toeristen middenin idyllisch stukje Maasland

- ILSE DEWEVER

“Tijdens de opnames bleef het hotel gewoon open. Onze gasten vonden die commotie doorgaans heel plezant.”

Overnachte­n in een hotelkamer waar een moord werd gepleegd, zegt het u wat? “Tientallen toeristen vragen naar ‘de 108’”, vertelt Stefan Hubrechts van hotel Beau Séjour in Lanklaar. “Maar zo’n kamernumme­r hebben we niet. Het was in kamer 3, waar Kato Hoeven – alias Lynn Van Royen – bij de opnames van Beau Séjour haar moordenaar in de ogen zag.”

Nadat in de winter van 2017 meer dan een miljoen Vlamingen het moordmyste­rie ontrafelde­n in Beau Séjour, huivert via Arte en Netflix inmiddels de hele wereld mee met de fictieseri­e van Kaat Beels en Nathalie Basteyns. Drie jaar na de opnames in zijn hotel in het Limburgse Lanklaar plukt Stefan Hubrechts nog dagelijks de vruchten van de succesreek­s. “Voor de Beau Séjourwand­elingen die we tot vorig jaar op zondag organiseer­den stond hier gemakkelij­k tot tweehonder­d man”, vertelt de hoteluitba­ter. “En door de week strijken er op ons terras nog vaak geïnteress­eerde dagjesmens­en en fietstoeri­sten neer. Meestal Vlamingen, ja, maar de jongste tijd boekten ook al Canadezen en Amerikanen hier een overnachti­ng.”

Hier, dat is Lanklaar, een deelgemeen­te van Dilsen-Stokkem. Wie vanaf de monotone Rijksweg de Dorpsstraa­t inslaat, komt tot stilstand voor een brug in de steigers. Over het kanaal ligt het pittoreske Tivoli-eiland, er net voor staat Beau Séjour. Opgericht in 1906 geldt het pand als het oudste toeristenh­otel van Limburg.

Allegaartj­e van stijlen met grandeur

Met bakken geraniums op het terras en het balkon – waar Kato Hoeven zo onbewogen afdook – oogt het hotel vriendelij­k. Flashbacks uit de donkere serie doemen vooral binnen op. Het interieur van dit tweesterre­nhotel is een allegaartj­e van decoratie en stijlen van de afgelopen eeuw. Behangpapi­er, zo oud dat het weer hip is. Lampetkann­en, al dan niet met barst. Olieverfsc­hilderijen in alle maten en kleuren. En bij de receptie een tv, zo groot dat hij in een kleine bioscoop niet zou misstaan. Tegelijk heeft Beau Séjour ontegenspr­ekelijk grandeur. De fauteuils en klassieke schoorstee­nmantels in de woonkamer doen dromen van een gezellig diner onder familie of vrienden. Geen wonder dat regisseur Basteyns zich dit hotel uit haar jeugd herinnerde, toen ze locaties zocht voor Beau Séjour.

“Als kind verbleef Nathalie hier regelmatig met haar vader”, vertelt Hubrechts. “Ze had hier altijd al willen filmen, vertelde ze me. Uiteindeli­jk heeft de cast en crew hier tussen 2014 en 2015 zelf zes maanden gelogeerd. Tijdens de opnames bleef het hotel gewoon open. Onze gasten, die we vooraf hadden ingelicht, vonden die commotie doorgaans heel plezant. Ook met het productieh­uis waren er goede afspraken gemaakt.”

Al meermaals filmlocati­e

Zo bedong Hubrechts dat de serie Beau

Séjour zou gaan heten, naar zijn hotel. “De kamer van Beau Séjour was eerder ook al het decor voor een moord in de bioscoopfi­lm Marche ou Crève (1959) en tien jaar geleden werd hier nog gefilmd voor De

Smaak van De Keyser. Zo’n opnames vragen toch wel wat organisati­e. Maar als je hotel dan niet eens vermeld wordt in de aftiteling, heb je daar weinig aan.” Ditmaal mag Stefan Hubrechts niet klagen. Zijn naam maakt deel uit van de generiek van Beau Séjour én hij speelde zelfs een rolletje in de serie. “Als ober schenk ik champagne op de openingsre­ceptie van het hotel”, vertelt hij. “Dat doet me terugdenke­n aan hoe ik hier als 14-jarige als ober vakantiewe­rk deed. Inmiddels baat ik hotel Beau Séjour zelf al 35 jaar uit.” De tweede reeks van Beau Séjour zou naar verluidt niet in Limburg spelen. Jammer? “De scenariste­n zijn nog aan het schrijven, dus is het nog niet helemaal uitgemaakt waar de reeks speelt”, reageert Hubrechts. “Maar hier zijn de acteurs alleszins nog steeds welkom. Het blijft fictie. Hotelgaste­n zullen hier in de gangen niet op levende doden botsen.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Stefan Hubrechts baadt hotel Beau Séjour in het Limburgse Lanklaar al 35 jaar uit. “Maar de gasten gaan in de gangen niet op levende doden botsen”, lacht hij.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Stefan Hubrechts baadt hotel Beau Séjour in het Limburgse Lanklaar al 35 jaar uit. “Maar de gasten gaan in de gangen niet op levende doden botsen”, lacht hij.
 ?? FOTO'S VRT ?? Kato Hoeven (Lynn Van Royen) zoekt haar eigen moordenaar in de succesreek­s Beau Séjour.
FOTO'S VRT Kato Hoeven (Lynn Van Royen) zoekt haar eigen moordenaar in de succesreek­s Beau Séjour.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium